Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναστέλλουν αύριο Σάββατο τη συμμόρφωσή τους προς τη Συνθήκη για τις Πυρηνικές Δυνάμεις Μέσου Βεληνεκούς (INF) με τη Ρωσία και θα αποσυρθούν απ’ αυτή τη συμφωνία-ορόσημο του 1987 για τον έλεγχο των εξοπλισμών μέσα σε έξι μήνες, αν η Μόσχα δεν σταματήσει να παραβιάζει, όπως υποστηρίζουν οι ΗΠΑ, την εν λόγω συμφωνία, δήλωσε σήμερα ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.
Τη συμφωνία του 1987 είχαν υπογράψει ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν και ο ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ στην Ουάσινγκτον. Απαγόρευε την παραγωγή και την ανάπτυξη πυραύλων ικανών να φέρουν συμβατικές ή πυρηνικές κεφαλές με δραστικό βεληνεκές από 500 ως 5.500 χιλιόμετρα, καθώς και των εκτοξευτήρων τους.
Η INF έβαλε τέλος στην κρίση που είχε προκαλέσει τη δεκαετία του 1980 η ανάπτυξη των σοβιετικών SS-20 οι οποίοι στόχευαν τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και θεωρείται η αρχή του τέλους του «Ψυχρού Πολέμου».
Ωστόσο, Ουάσινγκτον και η Μόσχα αλληλοκατηγορούνται εδώ και χρόνια για παραβιάσεις της συνθήκης, με τις σχέσεις των δύο χωρών να έχουν φτάσει στο ναδίρ εξαιτίας των κατηγοριών περί της φερόμενης ρωσικής ανάμιξης στις αμερικανικές εκλογές.
«Αύριο οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναστείλουν τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από τη συνθήκη INF και θα αρχίσουν τη διαδικασία αποχώρησης», η οποία «θα ολοκληρωθεί μέσα σε έξι μήνες, εκτός αν η Ρωσία σεβαστεί τις υποχρεώσεις της καταστρέφοντας όλους τους πυραύλους της, τους εκτοξευτήρες της και τους εξοπλισμούς που παραβιάζουν το κείμενο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο διαβεβαίωσε πως η Ουάσινγκτον είναι πλέον «έτοιμη» να συνεχίσει να συζητεί με τη Ρωσία «το θέμα του αφοπλισμού».
Μόσχα: «Εντελώς ανεύθυνη» η απόφαση των ΗΠΑ
Λίγο πριν την επίσημη ανακοίνωση αποχώρησης της Ουάσιγκτον από την συνθήκη, η Ρωσία προειδοποίησε σήμερα τις ΗΠΑ εναντίον μιας «εντελώς ανεύθυνης» αποχώρησής τους.
Τραγωδία στη Νορβηγία: Επέβαιναν δεκάδες άτομα, αναφορές για νεκρούς
«Θεωρούμε ότι αυτή η συνθήκη είναι απαραίτητη. Είναι προς το συμφέρον της ασφάλειάς μας, της ευρωπαϊκής ασφάλειας. Θα ήταν εξαιρετικά ανεύθυνο να υπονομευθεί με μονομερείς ενέργειες», προειδοποίησε ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ, σύμφωνα με δηλώσεις του που μεταδόθηκαν τηλεοπτικά.
Πριν ακόμη από την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ, η οποία αναμενόταν, η Ρωσία είχε προειδοποιήσει τις ΗΠΑ χαρακτηρίζοντας την αποχώρησή τους από τη συνθήκη «εξαιρετικά ανεύθυνη» και τη συνθήκη «απαραίτητη», κυρίως για «την ευρωπαϊκή ασφάλεια».
Η Ρωσία διαψεύδει ως «αβάσιμες» τις κατηγορίες των ΗΠΑ ότι παραβιάζει τη συνθήκη και κατηγορεί την Ουάσινγκτον ότι είναι εκείνη που την παραβιάζει.
Το ΝΑΤΟ στηρίζει ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ κατηγορούν κυρίως τη Ρωσία ότι ανέπτυξε τον πύραυλο 9M729, ο οποίος είναι ικανός να φέρει πυρηνική κεφαλή και έχει, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον και το ΝΑΤΟ, βεληκεκές μεγαλύτερο των 500 χλμ. και συνεπώς παραβιάζει τη συνθήκη.
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Ατλαντική συμμαχία, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ «υποστηρίζουν πλήρως» την αποχώρηση από την INF που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες προχώρησαν σ’ αυτή την ενέργεια ως απάντηση στους σημαντικούς κινδύνους για την ευρωατλαντική ασφάλεια που δημιουργούνται από τις κρυφές δοκιμές, παραγωγή και ανάπτυξη από τη Ρωσία εκτοξευόμενων από το έδαφος πρυαυλικών συστημάτων κρουζ 9M729. Οι σύμμαχοι υποστηρίζουν πλήρως αυτή την ενέργει», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΝΑΤΟ.