Ο υδράργυρος από τη νότια Νέα Αγγλία έως το βόρειο τμήμα των Μεσοδυτικών πολιτειών αναμένεται να ανέλθει μεταξύ 7 και 10 βαθμών κελσίου κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και τη Δευτέρα, μετά το πρωτόγνωρο στα χρονικά κύμα ψύχους, με θερμοκρασίες έως και -53 βαθμούς κελσίου (Μινεσότα).
Στο Σικάγο, όπου τα θερμόμετρα έδειξαν -30 βαθμούς κελσίου, νωρίτερα την εβδομάδα, η θερμοκρασία σήμερα το πρωί ανήλθε στους -7 βαθμούς κελσίου, προσφέροντας μια αίσθηση κανονικότητας για τα δεδομένα της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της χώρας.
«Είναι σαν καλοκαίρι» δήλωσε η Ντολόρες Μάρεκ, ηλικίας 57 ετών. «Η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη σε σύγκριση με πριν».
«Ο ψυχρός αέρας που βρισκόταν πάνω από τις Μεγάλες Λίμνες, τα Μεσοδυτικά μετακινείται. Τώρα, βρίσκεται πάνω από την Πενσιλβάνια και τη Νέα Υόρκη» είπε ο μετεωρολόγος Μπράιαν Τζάκσον, της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ, σε μια τηλεφωνική συνέντευξη στο Reuters.
«Καθώς κινείται προς τα ανατολικά, θα μεταφέρει ανέμους από τα νότια και αναμένουμε αύξηση της θερμοκρασίας το Σαββατοκύριακο».
«Σε ορισμένες περιοχές των Μεσοδυτικών πολιτειών, η αύξηση της θερμοκρασίας θα είναι η πιο ακραία που έχουμε ποτέ δει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα» επισήμανε, από την πλευρά του, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Τζεφ Μάστερς, ένας μετεωρολόγος της εταιρείας Weather Underground.
Την ίδια ώρα, η Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών των ΗΠΑ (Fema) εξέδωσε προειδοποιητικό δελτίο για τον κίνδυνο πλημμυρών λόγω της ταχείας τήξης του χιονιού.
Η κακοκαιρία πλήττει σήμερα το ανατολικό τμήμα της χώρας. Η περιοχή της Ουάσιγκτον καλύφθηκε από πολλά εκατοστά χιονιού, με αποτέλεσμα το κλείσιμο σχολείων.
Η χαμηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε νωρίς σήμερα το πρωί ήταν -37 βαθμοί κελσίου στο Στόνινγκτον του Μίσιγκαν, σύμφωνα με την αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία.
Τι είναι η πολική δίνη;
Kατά τη διάρκεια του χειμώνα στην Αρκτική (πολική νύχτα), η Στρατόσφαιρα –της οποίας η αέρια μάζα δεν μπορεί να αναμειχθεί κατακόρυφα- μπορεί να εξελιχθεί σε μια δίνη, η οποία θα εμποδίσει τον αέρα της Στρατόσφαιρας από το να αναμειχθεί με τις γειτονικές αέριες μάζες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας δίνης, που ονομάζεται πολική δίνη της Αρκτικής.
Η δύναμη αυτής της δίνης μετριέται σε πιθανότητα στροβιλισμού. Όσο υψηλότερη είναι η πιθανότητα στροβιλισμού, τόσο ισχυρότερη είναι η πολική δίνη και τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητα γύρω από το κέντρο του στροβίλου.
Μια πολική δίνη μπορεί να εμφανιστεί ,επίσης, πάνω από την Ανταρκτική. Η διαφορά μεταξύ της πολικής δίνης της Αρκτικής και της πολικής δίνης της Ανταρκτικής είναι ότι η δίνη της Ανταρκτικής είναι πάντα σταθερή πάνω από την Ανταρκτική ήπειρο, με κέντρο τον Νότιο Πόλο. Η πολική δύνη της Αρκτικής, από την άλλη πλευρά, τείνει να προσελκύεται από το έδαφος που περιβάλλει τον Αρκτικό Ωκεανό και ,επομένως , έχει την τάση να παραμορφώνεται. Ενώ μια πολική δύνη της Ανταρκτικής μπορεί να αυξηθεί σε ένταση και να γίνει πολύ ισχυρή, η τάση μιας πολικής δίνης της Αρκτικής να παραμορφώνεται, της επιτρέπει να εξασθενεί ευκολότερα.
Το σχήμα δείχνει μια πολική δίνη που παρατηρήθηκε στις 6 Ιανουαρίου 2011 πάνω από την Αρκτική σε υψόμετρο περίπου 23 χλμ. Οι αέριες μάζες κοντά στα όρια της δίνης στροβιλίζονται με σχεδόν 200 χλμ. / ώρα και μπορούν να διασχίσουν τη Γη σε μόλις 3 – 4 ημέρες.