Στην τρίωρη τοποθέτησή του, που ακολουθήθηκε από 66 ερωτήσεις δημοσιογράφων από διάφορα Μέσα του πλανήτη, ο Ρώσος πρόεδρος δεν μάσησε τα λόγια του.
«Γινόμαστε μάρτυρες της κατάρρευσης του διεθνούς συστήματος ελέγχου εξοπλισμών και της απαρχής μιας νέας κούρσας», είπε σε περισσότερους από 1.000 εκπροσώπους του Τύπου, ξεκαθαρίζοντας ότι αν οι ΗΠΑ τοποθετήσουν πυραύλους μέσου βεληνεκούς στην Ευρώπη, η Ρωσία θα υποχρεωθεί να προβεί σε αντίμετρα, στοχοποιώντας τις χώρες που τους φιλοξενούν.
Ιδιαίτερα ανήσυχος φάνηκε από τη γενικότερη τάση να χαμηλώσει το όριο χρήσης πυρηνικών όπλων και η ιδέα χρήσης βαλλιστικών πυραύλων με συμβατικές κεφαλές.
«Αν, Θεός φυλάξοι, συμβεί κάτι τέτοιο, μπορεί να οδηγήσει στο τέλος του ανθρώπινου πολιτισμού, ίσως και του πλανήτη», δήλωσε παγώνοντας το ακροατήριό του.
Ο Πούτιν εξέφρασε την ευχή να συναντηθεί το συντομότερο με τον Ντόναλντ Τραμπ για να συζητήσουν το θέμα των πυρηνικών εξοπλισμών. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι δεν γνωρίζει εάν και πότε θα γίνει αυτή η συνάντηση, δεδομένης της συνεχιζόμενης έντασης για το θέμα της Ουκρανίας και τη φερόμενη ρωσική ανάμιξη στις αμερικανικές εκλογές.
Στέλνοντας μήνυμα στα γεράκια της Ουάσιγκτον, ο Πούτιν τόνισε πως η Ρωσία διαθέτει όπλα τελευταίας τεχνολογίας που εγγυώνται την ασφάλειά της για δεκαετίες και θα αναγκάσουν όσους έχουν συνηθίσει σε μια μιλιταριστική και επιθετική ρητορική να το ξανασκεφτούν.
G20: Χρηματοδότηση για το κλίμα, Ουκρανία και Μέση Ανατολή στην ατζέντα - Παραπαίουν οι εργασίες της COP29
Στο ζήτημα της Συρίας ο Πούτιν χαιρέτισε με επιφυλάξεις την εξαγγελία Τραμπ ότι θα αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία λόγω της ήττας του ΙSIS («σε αυτό συμφωνώ μαζί του», είπε), περιμένοντας ωστόσο να το δει να συμβαίνει στην πράξη, αφού μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία ένδειξη απαγκίστρωσης.
Ο ηγέτης του Κρεμλίνου ισχυρίστηκε ακόμη ότι μοναδικός σκοπός των δυτικών κυρώσεων στη χώρα του είναι να υπονομεύσουν την ανάπτυξή της, επειδή τη βλέπουν σαν ανταγωνιστή. «Δεν έχει νόημα να επιβάλλεις κυρώσεις στη Ρωσία για τον Σκριπάλ , ο οποίος, δόξα τω Θεώ, είναι ζωντανός, και να παραβλέπεις τη δολοφονία του Κασόγκι», είπε χαρακτηριστικά. «Η οικονομία μας προσαρμόστηκε στις εξωτερικές πιέσεις των κυρώσεων και μας ανάγκασε να γίνουμε εφευρετικοί», συμπλήρωσε. Επ’ αυτού αποκάλυψε ότι η ρωσική οικονομία έχει αυξήσει το βαθμό απεξάρτησής της από το δολάριο, χωρίς φυσικά να σκοπεύει να… απαγορεύσει τη χρήση του.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν παρενέβη και στο Brexit, καλώντας την Τερέζα Μέι να μη διεξαγάγει δεύτερο δημοψήφισμα, αλλά να εκπληρώσει τη βούληση του βρετανικού λαού!
Σκληρή γλώσσα για τον Βαρθολομαίο
Με σκληρές εκφράσεις αναφέρθηκε ο Ρώσος πρόεδρος και για την απόσχιση της Ουκρανικής Εκκλησίας από τη Μόσχα: «Τα χρήματα και η αμερικανική ενθάρρυνση αποτέλεσαν κλειδί στην απόφαση του Βαρθολομαίου να στηρίξει την αυτοκεφαλία στην Ουκρανία. Τόσο ευθεία κρατική παρέμβαση σε εκκλησιαστικές υποθέσεις της Ορθοδοξίας έχει να συμβεί από την εποχή της Σοβιετικής Ενωσης», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτηρίζοντας το Οικουμενικό Πατριαρχείο «ενορία της Ιστανμπούλ» (!), σε αντιπαραβολή με την «ενορία της Μόσχας».
Ο Πούτιν υποστήριξε πως το σχίσμα έγινε και για λόγους προεκλογικής σκοπιμότητας του Ουκρανού προέδρου, Πέτρο Ποροσένκο «οδηγώντας σε σοβαρή παραβίαση των θρησκευτικών ελευθεριών και ρήξη των λαών». Με ανησυχία ο Πούτιν προέβλεψε ακόμη ότι η ανακατανομή της περιουσίας των Εκκλησιών μπορεί να οδηγήσει σε σκληρές συνέπειες, «ακόμη και αιματηρές».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]