O πρόεδρος Τραμπ ρίχτηκε στην προεκλογική μάχη σαν να ήταν ο ίδιος υποψήφιος. Τους δύο τελευταίους μήνες μίλησε σε πολλές σημαντικές πόλεις, όπου κρίνεται αμφίρροπη η εκλογική μάχη ανάμεσα στους Ρεπουμπλικανούς και τους Δημοκρατικούς. Το προηγούμενο τριήμερο επέλεξε να κάνει προεκλογικές ομιλίες σε τρεις Πολιτείες -το Τενεσί, την Ιντιάνα και το Μιζούρι- για να στηρίξει τους υποψηφίους Ρεπουμπλικανούς για τη Γερουσία. Και από την πλευρά των Δημοκρατικών, τις τελευταίες εβδομάδες δόθηκε ο «υπέρ πάντων αγώνας» για την κατάκτηση της Βουλής, που θα τους επιτρέψει την επαναφορά στο πολιτικό προσκήνιο. Ακόμη και ο τέως πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επιστρατεύτηκε για προεκλογικές ομιλίες, καθώς οι Δημοκρατικοί θέλησαν να εκμεταλλευτούν τη δημοφιλία του.
-ΑΔΙΕΞΟΔΟ: Αυτό θα συμβεί αν στις εκλογές οι Ρεπουμπλικανοί διατηρήσουν την πλειοψηφία στη Γερουσία και οι Δημοκρατικοί αποκτήσουν τον έλεγχο της Βουλής. Αν τα δύο σώματα του Κογκρέσου αδυνατούν να συνεννοηθούν, η στασιμότητα στο νομοθετικό έργο και η προοπτική ενός «λουκέτου στην κυβέρνηση» είναι πιθανές.
-ΒΟΥΛΗ των Αντιπροσώπων: Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το Δημοκρατικό Κόμμα ενδέχεται να κερδίσει τις 23 έδρες που απαιτούνται για να ανακτήσει τον έλεγχο της Βουλής. Αν επαληθευτούν, αυτό θα σημάνει το τέλος της διακυβέρνησης Τραμπ «χωρίς αντίπαλο».
-ΓΕΡΟΥΣΙΑ: Ο πρόεδρος Τραμπ προσπάθησε πολύ προεκλογικά να μη χάσουν οι Ρεπουμπλικανοί τον έλεγχο του ανώτερου νομοθετικού σώματος. Σήμερα, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα ελέγχει με 51 ψήφους, έναντι 49 των Δημοκρατικών, τη Γερουσία. Αν ανατραπεί η σημερινή κατάσταση ο Ντόναλντ Τραμπ θα ολοκληρώσει τη θητεία του με «δεμένα» χέρια.
-ΔΟΥΛΕΙΕΣ: Ο Τραμπ περηφανεύεται ότι από τότε που ανέλαβε έχουν βρει δουλειά περισσότεροι Αμερικανοί. Η ανεργία μειώθηκε στο 3,7%. Ομως, πολλές από τις νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν είναι κακοπληρωμένες και ο τομέας των νοικοκυριών στις ΗΠΑ είναι πολύ αδύναμος παρά το γεγονός ότι βρίσκεται κοντά σε επίπεδα πλήρους απασχόλησης. Σύμφωνα με το «Forbes», το μισό του αμερικανικού εργατικού δυναμικού δεν έχει δει πραγματική αύξηση μισθού, παρά την άνοδο της απασχόλησης.
-ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: Ονομάζονται έτσι γιατί γίνονται στη μέση (στη διετία) μιας προεδρικής θητείας, για την ανανέωση του μεγαλύτερου τμήματος του Κογκρέσου: Στη Βουλή, η ψηφοφορία γίνεται για την ανανέωση και των 435 εδρών. Στην 100μελή Γερουσία, θα ανανεωθεί το ένα τρίτο του Σώματος (οι 35 έδρες).
-ΙΡΑΝ: Την παραμονή των εκλογών, ο Λευκός Οίκος έθεσε σε ισχύ τις νέες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, οι οποίες αναμένεται να πλήξουν τις εξαγωγές πετρελαίου και τις διεθνείς οικονομικές συναλλαγές της χώρας.
-ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ: Θα βρεθεί σε μεγάλη αναταραχή αν οι Δημοκρατικοί επιστρέψουν δυναμικά και αναλάβουν τον έλεγχο της Βουλής. Η διετία για τον Τραμπ μέχρι τις εκλογές του 2020 θα είναι δύσκολη.
-ΝΕΑΝΙΚΗ ΨΗΦΟΣ: Σπάνια οι νέοι δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για τις ενδιάμεσες εκλογές. Αυτή τη φορά, έχουν εγγραφεί πολλοί νέοι στους καταλόγους.
-ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ: Συνήθως στις ενδιάμεσες εκλογές παρατηρείται μεγάλη αποχή: Μόνο το 40% των ψηφοφόρων προσέρχεται στις κάλπες (ενώ ο μέσος όρος για τις προεδρικές είναι πάνω από 60%). Εφέτος αυτό προβλέπεται να αλλάξει καθώς έχουν εγγραφεί πολλοί νέοι ψηφοφόροι στους καταλόγους.
-ΧΡΗΜΑ: Τεράστια ποσά έχουν δοθεί από τους χορηγούς σε υποψηφίους των Δημοκρατικών.
-ΨΗΦΟΣ ΙΣΠΑΝΟΦΩΝΩΝ: Σημαντική θεωρείται η ψήφος των ισπανόφωνων σ’ αυτές τις εκλογές, την ώρα που χιλιάδες μετανάστες από την Κεντρική Αμερική -πολλοί συμπατριώτες τους- περιμένουν να μπουν στις ΗΠΑ. Για πρώτη φορά έκαναν εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους τόσο πολλοί και δηλώνουν το ενδιαφέρον τους να ψηφίσουν. Το 53% των ισπανόφωνων δηλώνει ότι είναι πολύ πιθανόν να ψηφίσει για το Κογκρέσο έναν υποψήφιο αντίθετο στην πολιτική του Τραμπ.
-ΩΡΑ: Τα αποτελέσματα των εκλογών θα γίνουν γνωστά την Τετάρτη το πρωί. Σε διαφορετική ώρα κλείνουν οι κάλπες ανάλογα με τις Πολιτείες. Στα ανατολικά, στη Νέα Υόρκη για παράδειγμα, οι κάλπες κλείνουν στις 9 μ.μ. τοπική ώρα (4 π.μ. ώρα Ελλάδας), στις κεντρικές και νότιες Πολιτείες κλείνουν στις 7 το απόγευμα και στις δυτικές Πολιτείες -αλλά και στην πρωτεύουσα Ουάσιγκτον- κλείνουν στις 8 τοπική ώρα (δηλαδή 6 το πρωί της Τετάρτης στην Ελλάδα).
Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]