Οι διασώστες συνεχίζουν ακόμη το έργο τους σκάβοντας στα ερείπια του Αματρίτσε, του Ακούμολι και της Αρκουάτα ντελ Τρόντο – τα τρία χωριά που επλήγησαν περισσότερο από το σεισμό της 24ης Αυγούστου. Ενώ η Ανιέζε Ρέντσι δεν μπορούσε να κρύψει τη συγκίνησή της στη διάρκεια των νεκρώσιμων ακολουθιών 35 θυμάτων σε γυμναστήριο του Ασκολι Πιτσένο, ο σύζυγός της μαζί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα διαβεβαίωναν τους κατοίκους ότι δεν θα τους εγκαταλείψει η Πολιτεία.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός ζήτησε από τους δημάρχους των σεισμόπληκτων περιοχών να καταθέσουν άμεσα τις προτάσεις τους για ανοικοδόμηση, με αυστηρά κριτήρια και χωρίς τα λάθη του παρελθόντος που ενδεχομένως οδήγησαν σε κακές κατασκευές. Ο ιταλικός Τύπος καταγράφει πολλές απόψεις ειδικών που συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι η τραγωδία θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί -ως ένα βαθμό τουλάχιστον- αν δεν είχαν γίνει κακοτεχνίες και παραβάσεις του οικοδομικού κώδικα σε κάποιες περιοχές.
Η έρευνα που ανέλαβε να διενεργήσει το Πολυτεχνείο του Τορίνο για τα κτίρια που κατέρρευσαν συμφωνεί με όσους επεσήμαναν από την αρχή τα κατασκευαστικά λάθη. Δεν είναι μόνο τα παλαιά, ιστορικά κτίρια που έγιναν σωρός ερειπίων, αλλά και πολλές νέες κατασκευές – γεγονός που προβληματίζει πολύ τις αρχές. Ο καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής, Τζιανπάολο Τσιμελάρο, επεσήμανε στην εφημερίδα «La Stampa» ότι ορισμένα κτίρια δεν είχαν δέσει το σκυρόδεμα με το απαραίτητο ατσάλι, γι’ αυτό έπεσαν από τις πρώτες δονήσεις. Πολλά γράφονται για το σχολείο του Αματρίτσε που είχε ανακατασκευαστεί το 2012 και κατέπεσε σαν χάρτινος πύργος ή για άλλα κτίρια του γραφικού χωριού που μετρά 229 νεκρούς.
AΛΙΚΗ ΚΟΤΖΙΑ
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου