Ο Μπερμπέρογλου, βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) καταδικάσθηκε σε κάθειρξη πέντε ετών και 10 μηνών για «αποκάλυψη δεδομένων που έπρεπε να παραμείνουν απόρρητα για λόγους κρατικής ασφαλείας». Ήταν ο πρώτος βουλευτής του CHP που φυλακίστηκε εν μέσω των κυβερνητικών διώξεων που ακολουθούσαν το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του 2016.
Πρώην δημοσιογράφος, ο Μπερμπέρογλου είχε καταδικασθεί αρχικά τον περασμένο Ιούνιο του 2017 σε κάθειρξη 25 ετών για κατασκοπεία, μια δικαστική απόφαση που ακυρώθηκε τον Οκτώβριο, ανοίγοντας τον δρόμο για νέα δίκη που διεξήχθη τον Φεβρουάριο. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες, όπως μεταδίδουν το Reuters και το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Στις πρόωρες τουρκικές εκλογές τον Ιούνιο ο Μπερμπέρογλου επανεξελέξη βουλευτής.
Το τουρκικό εφετείο απεφάνθη σήμερα ότι η ποινή που επιβλήθηκε στον Μπερμπέρογλου πρέπει να ανασταλλεί και τον άφησε ελεύθερο για το υπόλοιπο της θητείας του ως βουλευτής του CHP, τόνισε το Anadolu.
Οι αρχές τον κατηγορούν ότι έστειλε στην αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Cumhuriyet ένα βίντεο που, σύμφωνα με τον ίδιο, δείχνει τις αρχές να σταματούν, τον Ιανουάριο 2014, φορτηγά που ανήκαν στην τουρκική υπηρεσία πληροφοριών (MIT) και μετέφεραν όπλα που προορίζονταν για ισλαμιστές μαχητές στη Συρία.
Τηλεφώνημα Σολτς - Πούτιν για την Ουκρανία: Τι είπαν καγκελαρία και Κρεμλίνο
Η αρχική καταδίκη του Μπερμπέρογλου σε κάθειρξη 25 ετών είχε προκαλέσει το ευρύτερο κίνημα διαμαρτυρίας των τελευταίων ετών κατά του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Δύο από τους δημοσιογράφους της Cumhuriyet, ο διευθυντής της εφημερίδας την εποχή της δημοσίευσης του επίμαχου άρθρου, ο Τζαν Ντουντάρ, και ο Ερντέμ Γκιουλ καταδικάστηκαν σε περισσότερα από πέντε χρόνια κάθειρξης, αλλά αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι, σε αναμονή της εκδίκασης των εφέσεών τους.
Ο Ντουντάρ, κατέφυγε στη Γερμανία αφού καταδικάσθηκε πρωτοδίκως το 2016 σε κάθειρξη πέντε ετών και δέκα μηνών για την υπόθεση αυτή, η οποία είναι πλέον γνωστή στην Τουρκία ως «η υπόθεση των φορτηγών της MIT».
Τον Απρίλιο, 14 συνεργάτες της Cumhuriyet, μεταξύ των οποίων ο εκδότης της Ακίν Αταλάι και ο διευθυντής της Σαμπουντζού, καταδικάσθηκαν ως ένοχοι για «παροχή βοήθειας σε τρομοκρατικές οργανώσεις, έπειτα από μια δίκη που επικρίθηκε έντονα από τους υποστηρικτές της ελευθερίας του Τύπου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]