“Μεταφέραμε στη Γιούλια την πρόταση για προξενική βοήθεια εκ μέρους της πρεσβείας της Ρωσίας” στο Λονδίνο. “Είναι ελεύθερη να αποφασίσει αν θέλει ή όχι να την δεχτεί. Μέχρι σήμερα, αντιλαμβανόμαστε ότι δεν το έχει κάνει” είπε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Βρετανίας.
Στα τέλη Μαρτίου το Λονδίνο έλαβε το αίτημα της Ρωσίας που ζητούσε να αποκτήσει προξενική πρόσβαση στη Γιούλια Σκριπάλ, επισημαίνοντας ότι σέβεται τη βούληση της 33χρονης γυναίκας που πλέον έχει αναρρώσει και έχει πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν μαζί με τον πατέρα της, τον πρώην διπλό πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ, 66 ετών.
Ο τελευταίος παραμένει στο νοσοκομείο του Σάλσμπερι και η υγεία του καλυτερεύει αλλά “με πιο αργούς ρυθμούς”.
Η Γιούλια έφτασε στη Βρετανία από τη Ρωσία για να επισκεφθεί τον πατέρα της ο οποίος ζει στο Σάλσμπερι μετά την “ανταλλαγή” κατασκόπων μεταξύ Μόσχας, Λονδίνου και Ουάσινγκτον, το 2010. Παλαιότερα ο Σκριπάλ είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 13 ετών για τη συνεργασία του με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες.
Σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης, η Γιούλια Σκριπάλ μεταφέρθηκε από τις βρετανικές αρχές σε “ασφαλή” χώρο. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την οργή της ρωσικής πρεσβείας που υποστήριξε σήμερα στο Twitter ότι η 33χρονη “κρατείται όμηρος”.
Στις 6 Απριλίου το υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας απέρριψε το αίτημα που είχε υποβάλει η ανιψιά του Σκριπάλ, Βικτόρια, να της δοθεί τουριστική βίζα για να επισκεφθεί την εξαδέλφη της.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]