Τη δική του απάντηση έδωσε ο πατήρ Στυλιανός για τα όσα ακούγονται τις τελευταίες μέρες.
«Δεν είναι η πρώτη φορά, εδώ και χρόνια είμαι στο επίκεντρο για κάποιους ανθρώπους. Αυτό είναι μια δοκιμασία που αποδέχομαι με πολύ αγάπη», λέει αρχικά ο πατήρ Στυλιανός.
Για την καταδίκη του είπε πως «δεν αισθάνομαι ένοχος, είμαι αθώος. Με καταδίκασαν ως ένοχο με βάση μία μαρτυρία».
«Όταν ήρθε η Έλενα στο σπίτι μου την φρόντιζα και την μεταχειριζόμουν όπως τα παιδιά μου. Λες και ήταν δικό μου παιδί» είπε ο πατήρ Στυλιανός.
Η Έλενα έφυγε στα 11 χρόνια της «επειδή την πήρε η μητέρα της επειδή δεν ήθελε να την κάνει καλόγρια. Έκανε νηστείες, πήγαινε εκκλησία και έψαλλε ύμνους». «Εγώ, η Έλενα και ο Θεός ξέρουμε την αλήθεια» λέει ο πατήρ Στυλιανός.
Τηλεφώνημα Σολτς - Πούτιν για την Ουκρανία: Τι είπαν καγκελαρία και Κρεμλίνο
«Η Ιερά Σύνοδος ήξερε»
Το χάσμα στην ιεραρχία της κυπριακής εκκλησίας έχει βαθύνει μετά τον αιφνίδιο θάνατο της κοπέλας την περασμένη Παρασκευή αφού ιερείς στρέφονται κατά όσων δεν έδιωξαν τον ιερέα από την εκκλησία μετά την καταδίκη του για σεξουαλική κακοποίηση.
Υπενθυμίζεται πως η Έλενα Φραντζή είχε καταγγείλει στην ηλικία των δέκα τη σεξουαλική κακοποίηση από τον ιερέα αλλά ο φάκελος της τότε χάθηκε. Επανήλθε στην ηλικία των 18 και ο ιερέας οδηγήθηκε στο δικαστήριο όπου και καταδικάστηκε σε 18 μήνες φυλάκιση. Ο ιερέας επέστρεψε κανονικά στα καθήκοντα του γεγονός που έκανε την Έλενα να καταρρεύσει, να κλειστεί στον εαυτό της, να παρατήσει τις σπουδές της και να ζει με κρατικό επίδομα μέχρι τη μέρα που βρέθηκε νεκρή.
Μετά το θάνατο της έχει ξεσπάσει κύμα οργής στην κυπριακή κοινωνία με αιχμή του δόρατος το γεγονός ότι ο ιερέας δεν εκδιώχθηκε από την εκκλησία μετά την καταδίκη του.
Ο Μητροπολίτης Ησαΐας της Μητρόπολης Ταμασού και Ορεινής δίνει τη δική του απάντηση στην κατακραυγή και στα όσα ακούγονται περί κάλυψης της υπόθεσης από την Εκκλησία. Ο Μητροπολίτης, σύμφωνα με την Καθημερινή της Κύπρου, ρίχνει το βάρος των χειρισμών που έγιναν στην Ιερά Σύνοδο κάνοντας λόγο για δικαστικό αδιέξοδο από μέρους της Ιεράς Συνόδου που τον ανάγκασε να εισηγηθεί την απόσυρση της υπόθεσης, εφαρμόζοντας τις πρόνοιες των Κανονισμών του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου.
«Το ζήτημα των κατηγοριών εναντίον του ιερέως, το χειρίστηκα αρμοδίως από την πρώτη στιγμή, θέτοντας τον υπό κατηγορία ιερέα σε αργία, με βάση τις σχετικές πρόνοιες του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου (Κ.Χ.Ε.Κ.). Εν συνεχεία διόρισα Ανακριτική Επιτροπή, η οποία προέβη σε σειρά ανακρίσεων. Η Ανακριτική Επιτροπή παρέδωσε το πόρισμα και τον πλήρη φάκελο των ανακρίσεων στο Επισκοπικό Δικαστήριο, του οποίου προεδρεύω. Το Επισκοπικό Δικαστήριο, θεωρώντας ότι στοιχειοθετείται υπόθεση εναντίον του ιερέως και μη μπορώντας να επιβάλλει ποινή πέραν των αρμοδιοτήτων του, όπως προνοεί ο Κ.Χ.Ε.Κ., παρέπεμψε το όλο θέμα, με τον πλήρη φάκελο των ανακρίσεων στην Ανακριτική Επιτροπή της Ιεράς Συνόδου, ως αρμοδίου σώματος να εξετάσει περαιτέρω το ζήτημα».
Ο Μητροπολίτης Ησαΐας ξεκαθαρίζει πως δεν συμμετείχε στην Ανακριτική Επιτροπή της Συνόδου, οι εργασίες της οποίας διήρκησαν τρία χρόνια και «αποφάνθηκε ότι δεν στοιχειοθετούνται, με βάση τους Ιερούς Κανόνες της Εκκλησίας».
Μάλιστα, ο Μητροπολίτης υποστηρίζει ότι επανήλθε στη Σύνοδο μετά την καταδικαστική απόφαση αλλά το Πενταμελές Συνοδικό Δικαστήριο δεν επιλήφθηκε του θέματος και παρέπεμψε στην Ιερά Σύνοδο. Όμως και πάλι δεν υπήρξε εξέλιξη και ο φάκελος μπήκε στο αρχείο και ο ιερέας μετατέθηκε σε απομονωμένη περιοχή.