Αυτές οι πηγές αναφέρουν ότι η Άγκυρα οπωσδήποτε δεν θα επιτρέψει έρευνες φυσικού αερίου από τους Ε/Κ στην περιοχή. Σύμφωνα με το πρακτορείο το γεωτρύπανο μαζί με το τουρκικό πολεμικό παρολίγο να συγκρουστούν.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Ντογάν, ένα από τα τουρκικά πολεμικά πλοία κατευθύνθηκε προς το SAIPEM12000 προκαλώντας πανικό στον καπετάνιο του ιταλικού σκάφους ο οποίος δια του ασυρμάτου απευθύνθηκε στο τουρκικό πολεμικό σκάφος λέγοντας: «Φύγετε από μπροστά μας διαφορετικά θα βουλιάξουμε μαζί».
Ο καπετάνιος του τουρκικού πολεμικού φέρεται να απάντησε: «Δεν μπορώ να ελέγξω την ταχύτητα και τη ρότα μας».
Ο καπετάνιος του SAIPE12000 φέρεται να ανταπάντησε: «Ελέγχεις και την ταχύτητά σου και την μηχανή σου. Εγώ αυτό μπορώ να το δω καθαρά».
Ωστόσο το τουρκικό πολεμικό δεν άλλαξε την ρότα του και ο καπετάνιος του γεωτρύπανου φέρεται τότε να είπε: »Εντάξει αλλάζω τη ρότα μου» και απομακρύνθηκε από την περιοχή.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Ντογάν η Ιταλία έστειλε μια φρεγάτα που βρισκόταν στην Μεσόγειο ασκώντας καθήκοντα του ΝΑΤΟ για να προστατεύσει το ιταλικό γεωτρύπανο ωστόσο ιταλική φρεγάτα «βλέποντας την αποφασιστικότητα της Τουρκίας στην περιοχή άλλαξε τη ρότα της και κατευθύνθηκε στη Βηρυτό, ενώ η ΕΝΙ παραιτήθηκε από τις έρευνες στην περιοχή».
Ανώτατος αξιωματούχος ο οποίος διατηρεί την ανωνυμία του είπε στο πρακτορείο Ντογάν ότι η πολιτική αποφασιστικότητα της Τουρκίας στην Μεσόγειο είναι μεγάλο κέρδος και ότι για πρώτη φορά οι Ε/Κ ήταν απεγνωσμένοι.
«Οι Ε/Κ δεν κατάφεραν να πάρουν ούτε την στήριξη που ήθελαν από τις ΗΠΑ και έμειναν μόνοι τους στην Μεσόγειο. Κατάλαβαν ότι χωρίς την Τουρκία και χωρίς τους Τ/Κ αυτή η δουλειά δεν μπορεί να γίνει», ανέφερε ο ανώτατος αξιωματούχος στο πρακτορείο.
Φεύγει από την κυπριακή ΑΟΖ το γεωτρύπανο της ΕΝΙ, αλλά θα επιστρέψει!
Για το Μαρόκο θα αναχωρήσει τις επόμενες μέρες από την κυπριακή ΑΟΖ το γεωτρύπανο της ιταλικής ENI, που παρέμενε ακινητοποιημένο εξαιτίας των τουρκικών προκλήσεων στην περιοχή.
Τηλεφώνημα Σολτς - Πούτιν για την Ουκρανία: Τι είπαν καγκελαρία και Κρεμλίνο
«Η ΕΝΙ δεν αποσύρεται από τις ερευνητικές εργασίες στα ανοιχτά της Κύπρου όπου τουρκικά πολεμικά πλοία έχουν μπλοκάρει το γεωτρύπανο. Το γεωτρύπανο θα μεταφερθεί σε άλλη περιοχή, πιθανότατα στο Μαρόκο», δήλωσε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΝΙ Κλαούντιο Ντεσκάλτσι.
Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Ντεσκάλτσι, τo «Saipem 12000» θα επιστρέψει όταν η διεθνής διπλωματία βρει λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί. Επίσης, διαβεβαίωσε ότι η ιταλική εταιρεία δεν προτίθεται να αποχωρήσει συνολικά από την περιοχή. «Ολα εξαρτώνται από τις δύο πλευρές. Εχουμε άδειες που διαρκούν πολλά χρόνια. Εάν υπάρχουν εμπόδια σταματάει ο χρόνος, ωστόσο δεν φύγαμε ούτε από τη Λιβύη ούτε από άλλες χώρες όπου υπήρχαν περίπλοκες καταστάσεις», είπε ο κ. Ντεσκάλτσι. Το γεωτρύπανο παρέμενε αργά χθες το βράδυ στην κυπριακή ΑΟΖ και ο ακριβής χρόνος αποχώρησής του δεν έχει προσδιοριστεί.
«Είμαστε συνηθισμένοι σε τέτοιες διαφορές. Συνήθως, στις περιπτώσεις αυτές, θέτουμε υπό συνθήκες ασφαλείας τον στόχο. Δεν φύγαμε από τη Λιβύη ή από άλλες χώρες όταν υπήρχαν πολύπλοκες καταστάσεις, είμαστε όλοι πολύ νηφάλιοι και ήσυχοι», είπε.
Υπενθυμίζεται ότι εδώ και δύο εβδομάδες τουρκικά πολεμικά πλοία παρεμποδίζουν το γεωτρύπανο της ιταλικής εταιρείας στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ.
Συνεχίζοντας τις προκλήσεις μάλιστα ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Μπεράκ Αλμπαϊράκ δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν θα επιτρέψει «μονομερείς ενέργειες» (όπως τις χαρακτήρισε), από την Κύπρο.
Μιλώντας σε φόρουμ για την ενέργεια στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Αλμπαϊράκ ξεκαθάρισε ότι η Άγκυρα θα μπλοκάρει την έρευνα για υδρογονάνθρακες από τη στιγμή που δεν υπάρχει συμφωνία για την επανένωση της Κύπρου.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης σκοπεύει να θέσει το θέμα των παράνομων NAVTEX της Τουρκίας στη σημερινή άτυπη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, με τη στήριξη του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο αναμένεται να συναντηθεί.
Τέλος, πηγές του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών διέψευσαν την είδηση που αναπαρήγαγαν τουρκικά μέσα ότι εκπρόσωποι της ENI θα συναντηθούν με εκπροσώπους της τουρκοκυπριακής κοινότητας.
«Δεν υπήρξαν συναντήσεις της ιταλικής κυβέρνησης με ιθύνοντες της τουρκοκυπριακής κοινότητας, σχετικά με το θέμα του πλοίου της ΕΝΙ, το οποίο βρίσκεται ακόμη στ΄ ανοικτά της Κύπρου. Δεν υπήρξε οποιαδήποτε συνάντηση της εταιρείας ΕΝΙ με τον Κουντρέτ Οζερσάι», αναφέρουν πηγές του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών.
Πηγή: ΚΥΠΕ
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]