Στον απόηχο των χθεσινών δηλώσεων της εταιρείας ΕΝΙ, το γεωτρυπανο SAIPEM 12000, όπα ανάφερε το kathimerini.com.cy προσπάθησε αρχικά να κατευθυνθεί στη θέση «Σουπια» όμως στη συνέχεια παρενοχλήθηκε από πέντε τουρκικά πλοία και ο καπετάνιος αναγκάστηκε να γυρίσει πίσω.
Η ΕΝΙ φαίνεται να κατέβαλε μια τελευταία προσπάθεια για να κατευθυνθεί στη «Σουπιά», ωστόσο αυτό δεν κατέστη δυνατόν με την παρεμπόδιση των τουρκικών πολεμικών πλοίων
Το συμβάν επιβεβαίωσε και ο Εκπρόσωπος του Προεδρικού, Βίκτωρας Παπαδόπουλος.
Ο περιφερειακός σύμβουλος επικοινωνίας της ΕΝΙ Domenico Spina πάντως, απαντώντας χθες στο ερώτημα της «Κ» για τα επόμενα βήματα της εταιρείας στην περιοχή απέστειλε δηλώσεις του CEO της εταιρείας Claudio Descalzi στις οποίες ξεκάθαρα ο επικεφαλής της ΕΝΙ αποκαλύπτει πως το αδρανοποιημένο γεωτρύπανο της εταιρείας μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ θα αποχωρήσει με προορισμό το Μαρόκο.
«Η ΕΝΙ δεν αποσύρεται από τις ερευνητικές εργασίες στα ανοιχτά της Κύπρου όπου τουρκικά πολεμικά πλοία έχουν μπλοκάρει το γεωτρύπανο. Το γεωτρύπανο θα μεταφερθεί σε άλλη περιοχή, πιθανότατα στο Μαρόκο». Η αποχώρηση του γεωτρύπανου δεν προσδιορίσθηκε χρονικά, ωστόσ,ο από τα λεγόμενα του κ. Descalzi αναμένεται να πραγματοποιηθεί λιαν συντόμως.
Το μεγαλοστέλεχος της ΕΝΙ, αφού τόνισε ότι η εταιρεία ανέμενε εντός της ΑΟΖ για αρκετό χρονικό διάστημα, σημείωσε ότι εκ των πραγμάτων το γεωτρύπανο θα πρέπει να μεταφερθεί στο Μαρόκο. «Το γεωτρύπανο θα επιστρέψει, αναμένοντας ωστόσο ότι η διεθνής διπλωματία (Ε.Ε., τουρκική, ελληνική και κυπριακή) θα βρει μια λύση.
Αποκάλυψη: «Φύγετε γιατί θα βουλιάξουμε μαζί»
Το διάλογο μέσω ασυρμάτου μεταξύ του καπετάνιου του γεωτρύπανου SAIPEM 12000 και του καπετάνιου του τουρκικού πολεμικού πλοίου που το βράδυ της 9ης Φεβρουαρίου το παρεμπόδισε να πάει στο οικόπεδο 3 αποκαλύπτει το πρακτορείο Ντογάν επικαλούμενο τουρκικές διπλωματικές πηγές.
Αυτές οι πηγές αναφέρουν ότι η Άγκυρα οπωσδήποτε δεν θα επιτρέψει έρευνες φυσικού αερίου από τους Ε/Κ στην περιοχή. Σύμφωνα με το πρακτορείο το γεωτρύπανο μαζί με το τουρκικό πολεμικό παρολίγο να συγκρουστούν.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Ντογάν, ένα από τα τουρκικά πολεμικά πλοία κατευθύνθηκε προς το SAIPEM12000 προκαλώντας πανικό στον καπετάνιο του ιταλικού σκάφους ο οποίος δια του ασυρμάτου απευθύνθηκε στο τουρκικό πολεμικό σκάφος λέγοντας: «Φύγετε από μπροστά μας διαφορετικά θα βουλιάξουμε μαζί».
Ο καπετάνιος του τουρκικού πολεμικού φέρεται να απάντησε: «Δεν μπορώ να ελέγξω την ταχύτητα και τη ρότα μας».
Ο καπετάνιος του SAIPE12000 φέρεται να ανταπάντησε: «Ελέγχεις και την ταχύτητά σου και την μηχανή σου. Εγώ αυτό μπορώ να το δω καθαρά».
Ωστόσο το τουρκικό πολεμικό δεν άλλαξε την ρότα του και ο καπετάνιος του γεωτρύπανου φέρεται τότε να είπε: »Εντάξει αλλάζω τη ρότα μου» και απομακρύνθηκε από την περιοχή.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Ντογάν η Ιταλία έστειλε μια φρεγάτα που βρισκόταν στην Μεσόγειο ασκώντας καθήκοντα του ΝΑΤΟ για να προστατεύσει το ιταλικό γεωτρύπανο ωστόσο ιταλική φρεγάτα «βλέποντας την αποφασιστικότητα της Τουρκίας στην περιοχή άλλαξε τη ρότα της και κατευθύνθηκε στη Βηρυτό, ενώ η ΕΝΙ παραιτήθηκε από τις έρευνες στην περιοχή».
Ανώτατος αξιωματούχος ο οποίος διατηρεί την ανωνυμία του είπε στο πρακτορείο Ντογάν ότι η πολιτική αποφασιστικότητα της Τουρκίας στην Μεσόγειο είναι μεγάλο κέρδος και ότι για πρώτη φορά οι Ε/Κ ήταν απεγνωσμένοι.
«Οι Ε/Κ δεν κατάφεραν να πάρουν ούτε την στήριξη που ήθελαν από τις ΗΠΑ και έμειναν μόνοι τους στην Μεσόγειο. Κατάλαβαν ότι χωρίς την Τουρκία και χωρίς τους Τ/Κ αυτή η δουλειά δεν μπορεί να γίνει», ανέφερε ο ανώτατος αξιωματούχος στο πρακτορείο.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]