Οι 16 τοπικές κομματικές οργανώσεις αποστέλουν στη Βόννη συνολικά 600 αντιπροσώπους, ενώ δικαίωμα ψήφου έχουν και τα 45 μέλη του προεδρείου του κόμματος. Τα πιθανότερα σενάρια σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (Dpa), τα οποία δημοσιεύει η Deutsche Welle είναι:
Σε περίπτωση «Ναι»:
Σοσιαλδημοκράτες και Συντηρητικοί μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα, ακόμα και από μεθαύριο Δευτέρα, διαπραγματεύσεις για τη συνέχιση του μεγάλου συνασπισμού, αφού πρώτα ασχοληθούν με οργανωτικά ζητήματα και θέσουν χρονοδιάγραμμα.
Στόχος της Άγκελα Μέρκελ είναι οι διαβουλεύσεις να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου. Σε περίπτωση που επιτευχθεί αυτός ο στόχος, το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να εγκριθεί από τα περίπου 440.000 μέλη του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, μια διαδικασία που θα διαρκέσει περίπου τρεις εβδομάδες. Αν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις, από τις 12 Μαρτίου και πέρα είναι εφικτή η διεξαγωγή της εκλογής καγκελαρίου στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο και η νέα κυβέρνηση θα σχηματιστεί πιθανότατα μέχρι το Πάσχα, αρχές Απριλίου.
Σε περίπτωση «Όχι»:
Η κατάσταση περιπλέκεται. Μετά το αδιέξοδο τόσο των διαπραγματεύσεων της λεγόμενης «Τζαμάικα» με Συντηρητικούς, Πράσινους και Φιλελευθέρους, όσο και των διαβουλεύσεων για τον μεγάλο συνασπισμό μεταξύ Σοσιαλδημοκρατών και Συντηρητικών υπάρχουν, τουλάχιστον θεωρητικά, τρία ενδεχόμενα:
α) Νέα, δεύτερη προσπάθεια για το σχηματισμό κυβέρνησης «Τζαμάικα», την οποία ωστόσο έχει αποκλείσει εκ των προτέρων ο πρόεδρος του Φιλελεύθερου Κόμματος της Γερμανίας (FDP), Κρίστιαν Λίντνερ.
β) Κυβέρνηση μειοψηφίας: Η Άγκελα Μέρκελ θα πρέπει σε αυτή την περίπτωση να αναζητεί για κάθε νομοσχέδιο ή σημαντική κυβερνητική απόφαση τη στήριξη της αντιπολίτευσης. Η καγκελάριος έχει ήδη αποκλείσει το ενδεχόμενο αυτό. Ωστόσο μετά από πιθανό «Όχι» του SPD στο μεγάλο συνασπισμό όλα τα σενάρια επιστρέφουν ξανά στο τραπέζι.
γ) Πρόωρες εκλογές: Σε περίπτωση αδιεξόδου ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ θα προχωρήσει στη διάλυση της Βουλής και θα δρομολογήσει τη διεξαγωγή νέων εκλογών εντός 60 ημερών. Άγνωστο παραμένει ωστόσο αν το εκλογικό αποτέλεσμα που θα προκύψει από μια νέα προσφυγή των Γερμανών στις κάλπες θα διευκολύνει τον σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης.
Ας σημειωθεί ότι στη σημερινή ψηφοφορία στο συνέδριο του SPD δεν κρίνεται μόνο το μέλλον του μεγάλου συνασπισμού, αλλά όπως όλα δείχνουν, και το πολιτικό μέλλον του προέδρου των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]