Γράφει ο Μανώλης Κωστίδης
Στην ανακοίνωση του του Τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει πως: «H Eλλάδα που έδωσε άσυλο σε έναν απο τους 8 πραξικοπηματίες της 15ης Ιουλίου, για άλλη μια φορά έδειξε πως είναι μια χώρα που προστατεύει και ανοίξει την αγκαλιά της στους πραξικοπηματίες» ενώ συνεχίζει λέγοντας «Η Ελλάδα, δεν έδειξε την απαιτούμενη και αναμενόμενη συνεργασία κατά των εγκλημάτων και τρομοκρατίας καθώς εμπόδισε την εκδίκαση στην Τουρκία όσων στόχευαν το δημοκρατικό πολίτευμα και σκότωσαν εκατοντάδες πολίτες μας. Η απόφαση που πιστεύουμε ελήφθη με πολιτική σκοπιμότητα θα έχει σίγουρα επιπτώσεις στις διμερείς συνεργασίες και περιφερειακές συνεργασίες» καταλήγει η ανακοίνωση.
Η 3η Ανεξάρτητη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ασύλου εξέδωσε το Σάββατο 30 Δεκεμβρίου, απόφαση με την οποία παρέχεται άσυλο στον Τούρκο στρατιωτικό και συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου με το οποίο οι συνολικά οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου στη γείτονα χώρα.
Η εν λόγω επιτροπή έκρινε ότι σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, τις διεθνείς συμβάσεις, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και άλλους διεθνείς οργανισμούς, η κατάσταση στην Άγκυρα είναι απαράδεκτη στο επίπεδο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου.
Παράλληλα, η απόφαση της Επιτροπής αναφέρει ότι ο Τούρκος συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου δεν αποδεικνύεται από κανένα στοιχείο ότι είχε συμμετοχή στο πραξικόπημα, αλλά αντίθετα η Τουρκία τον εκζητεί για «πολιτικά εγκλήματα» και για τους λόγους αυτούς δεν μπορεί να εκδοθεί στη γείτονα χώρα, πολύ περισσότερο μάλιστα καθώς δεν θα «έχει μια δίκαιη δίκη».
Συντριβή αεροσκάφους στο Καζακστάν: Επιβάτες καταγράφουν τις τελευταίες στιγμές πριν την τραγωδία
Η απόφαση αυτή, άλλα και οι αναμενόμενες άλλες επτά έχουν προκαλέσει πανικός στο Μαξίμου, που προσπαθεί από τη μία να μην γίνει γνωστή η επίμαχη απόφαση και από την άλλη αναζητά λύσεις για να την ανατρέψει.
Κλαίγοντας από χαρά και με τα δάκρυα να τρέχουν ασταμάτητα αφέθηκε ελεύθερος από το Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού που κρατείτο διοικητικά, λόγω της εκκρεμότητας της αίτησης ασύλου που είχε καταθέσει, ο συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου που είχε προσγειωθεί στην Αλεξανδρούπολη.
Σε καθεστώς διοικητικής κράτησης παραμένουν ακόμη στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού οι υπόλοιποι επτά Τούρκοι στρατιωτικοί, αναμένοντας τις αποφάσεις της επίμαχης Επιτροπής.
Όπως είναι γνωστό, στις 26 Ιανουαρίου 2017 ο Άρειος Πάγος αποφάσισε τη μη έκδοσή τους στην Τουρκία. Οι οκτώ Τούρκοι είχαν λάβει εντολή στις 15 Ιουλίου 2016 να πετάξουν μαζί με άλλα διασωστικά ελικόπτερα στην Κωνσταντινούπολη για να μεταφέρουν τραυματίες από «τρομοκρατική επίθεση». Όταν έφτασαν στον προορισμό τους δέχτηκαν πυρά και κατέφυγαν στο στρατόπεδο Τόπκουλε. Τα ξημερώματα, βλέποντας εικόνες λιντσαρίσματος στρατιωτικών, αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την Τουρκία και προσγειώθηκαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη.