Το κατά πόσο θα ακολουθηθεί ομαλή πορεία στο δρόμο προς το Brexit ή όχι, είναι το δίλημμα που προκύπτει από τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, στο δείπνο μεταξύ των ηγετών της ΕΕ, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, έκανε μια «συγκινησιακά φορτισμένη» εισήγηση, αποχαιρετώντας τους συνδαιτυμόνες του, καθώς στην επόμενη Σύνοδο την Βρετανία θα εκπροσωπήσει ο διάδοχός του στην πρωθυπουργία.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας θα παραστεί στην άτυπη Σύνοδο στην Μπρατισλάβα στις 16 ή στις 27 Σεπτεμβρίου, όπου θα παρουσιάσει το σχέδιό του για το μέλλον της Μεγάλης Βρετανίας στην ΕΕ.
Μέχρι τότε θα ισχύει το παρόν καθεστώς στις σχέσεις ΕΕ – Μεγάλης Βρετανίας, στη Σύνοδο του Σεπτεμβρίου όμως θα φανεί η θέληση του νέου Βρετανού ηγέτη για το μέλλον, ενεργοποιώντας ή όχι το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισσαβόνας, που αφορά στην έξοδο ενός κράτους-μέλους.
Το ζήτημα τώρα είναι η πορεία που θα ακολουθηθεί από εδώ και έπειτα και το κατά πόσο η ΕΕ θα έχει να διαχειριστεί μια τυπική διαδικασία εξόδου ή θα υπάρξουν νέες διαπραγματεύσεις, όπου ενδεχομένως θα ζητηθεί εκ νέου η λαϊκή βούληση των Βρετανών.
Προς το παρόν, υπάρχουν δύο κύριες απόψεις στη Σύνοδο: η μία, που ενστερνίζονται θεσμοί και κράτη-μέλη που θέλουν την επίκληση του άρθρου 50 το συντομότερο και, από την άλλη πλευρά, κράτη-μέλη όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Λιθουανία, που θέλουν να δοθεί χρόνος στη Μεγάλη Βρετανία, με μια πιο αργή διαδικασία.