«Είναι πολύ σημαντικό για τη Γερμανία να συνεχίσει να έχει σταθερή κυβέρνηση» τόνισε η Μέρκελ και έσπευσε να επισημάνει πως «χρειαζόμαστε περισσότερες ορθές μεταρρυθμίσεις».
Η Άνγκελα Μέρκελ κατέστησε επίσης σαφές ότι προτίθεται να ολοκληρώσει μια πλήρη τετραετή θητεία ως καγκελάριος.
«Η απόφασή μου (να είμαι υποψήφια για μια πλήρη θητεία) πέρυσι δεν εξαρτιόταν από το ποσοστό που θα συγκέντρωνα» δήλωσε, προσθέτοντας ότι πραγματοποίησε την προεκλογική εκστρατεία της «χωρίς ψευδαισθήσεις» και πως η τέταρτη θητεία της μπορεί να είναι δύσκολη.
Η Μέρκελ δήλωσε πως πιστεύει ότι οι ψηφοφόροι έδωσαν τώρα την ετυμηγορία τους και πως τα κόμματα θα πρέπει να αποδεχθούν το αποτέλεσμα, προσπαθώντας να σχηματίσουν κυβέρνηση και να αποφύγουν νέες εκλογές.
Πως κατανέμονται οι έδρες στο κοινοβούλιο
Ανακοινώθηκε και επισήμως η κατανομή των εδρών στην κάτω βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου (Μπούντεσταγκ), η οποία έχει ως εξής: CDU/CSU – 246 έδρες, FDP – 80 έδρες, Πράσινοι – 67 έδρες, Die Linke – 69 έδρες, SPD – 153 έδρες, AfD – 94 έδρες.
Ψυχρολουσία για τα δύο μεγάλα γερμανικά κόμματα και τους φιλοευρωπαίους πολίτες εντός και εκτός Γερμανίας ήταν τα αποτελέσματα των ομοσπονδιακών εκλογών της χώρας.
Καζακστάν: Οι δραματικοί διάλογοι του πιλότου με τον πύργο ελέγχου πριν τη συντριβή
Το κεντροδεξιό Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα διατηρεί μεν την πρωτιά, ωστόσο κατέγραψε μεγάλες απώλειες, «πληρώνοντας» την πολιτική του για το μεταναστευτικό. Πανωλεθρία υπέστησαν οι Σοσιαλδημοκράτες, σημειώνοντας μεταπολεμικό αρνητικό ρεκόρ ψήφων, ενώ για θρίαμβο μπορούν να μιλήσουν μόνο οι ακροδεξιοί της «Εναλλακτικής για τη Γερμανία» (AfD). Στη γερμανική Βουλή εισέρχονται έξι κόμματα, αλλά αξιοσημείωτη είναι η είσοδος ενός ακροδεξιού (αντιευρωπαϊκού και ανθελληνικού) κόμματος στην Μπούντεστανγκ, ύστερα από 60 χρόνια!
Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Μέρκελ φαίνεται ότι θα συγκεντρώσουν ποσοστό γύρω στο 33%, πολύ μικρότερο από το 41,5% των προηγούμενων εκλογών. Η Ανγκελα Μέρκελ θα έχει μπροστά της πολύ δύσκολους μήνες, καθώς θα πρέπει να συγκροτήσει την πιο «ασύμβατη» κυβέρνηση της 12ετίας της: Ελλείψει των Σοσιαλδημοκρατών που δήλωσαν ξεκάθαρα ότι θα μείνουν στην αξιωματική αντιπολίτευση, θα προσπαθήσει να συγκεράσει τις αντίθετες απόψεις της Χριστιανικής Ενωσης (CDU και CSU) με τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) και τους Πράσινους, που έχουν σαφώς διαφορετικό προσανατολισμό στα ευρωπαϊκά ζητήματα και σε αυτά του περιβάλλοντος.
Δεν θα ανήκει στη νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα του AfD η Φράουκε Πέτρι
Την παραίτησή της από το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας η Φράουκε Πέτρι, η συμπρόεδρος του κόμματος και μέχρι σήμερα το πιο γνωστό μέλος του.
Λίγες ώρες μετά την αλματώδη άνοδο των ποσοστών του κόμματος στις εκλογές της Κυριακής, η Πέτρι ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ότι δεν θα είναι μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος στη νέα Bundestag.
Σύμφωνα με τη Deutsche Welle η ανακοίνωση προκάλεσε έκπληξη σε μια συνέντευξή τύπου στην οποία ήταν παρόντες τα άλλα δύο κορυφαία στελέχη του κόμματος η Άλις Βάιντελ και ο Αλεξάντερ Γκάουλαντ.
«Μετά από προσεκτική σκέψη αποφάσισα ότι δεν θα κάτσω μαζί με τους βουλευτές του AfD» ανακοίνωσε η Πέτρι και αποχώρησε από την αίθουσα χωρίς να δώσει καμία άλλη εξήγηση.
Όπως μεταδίδει η DW εδώ και μήνες υπήρχε διαμάχη ανάμεσα στα τρία κορυφαία στελέχη του AfD.
Η παραίτηση αυτή ταράζει τα νερά στο ξενοφοβικό κόμμα το οποίο σε μια βραδιά θρίαμβο για το ίδιο κατάφερε να ξεπεράσει την Ένωση Χριστιανοδημοκρατών (CDU) σε ποσοστό ψήφων στη Σαξονία, συγκεντρώνοντας 27% έναντι 26,9% του κόμματος της Άνγκελα Μέρκελ.
Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) έλαβαν μόλις το 10,5% των ψήφων, ποσοστό αισθητά χαμηλότερο από το κόμμα Η Αριστερά (16,1%).
Το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο που κατέγραψε η AfD σε όλη τη γερμανική επικράτεια στις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές της Κυριακής.