«Αντί για μια στρατιωτική δύναμη μερικών εκατοντάδων, προτιμήθηκε η παραμονή 40.000 στρατιωτών», είπε ο Ακιντζί και μίλησε για «1002 παιχνίδια» προκειμένου να μην υλοποιηθεί το αίτημα για μια θετική τουρκοκυπριακή ψήφο στους ομοσπονδιακούς θεσμούς που δεν θα υπήρχε αριθμητική ισότητα.
Στην διάσκεψη, είπε, δόθηκαν ξεκάθαρα μηνύματα ότι θα μπορούσαν να γίνουν αξιολογήσεις στο θέμα των εγγυήσεων και να επανεξεταστεί το σύστημα και έκανε λόγο για «χάσμα». Σύμφωνα με τον Μουσταφά Ακιντζί κατά τον πρώτο χρόνο της διετούς διαδικασίας διαπραγματεύσεων με τον πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη «επιτεύχθηκε μεγάλη πρόοδος, αλλά μετά τον Σεπτέμβριο του 2016 η ελληνοκυπριακή πλευρά σιγά-σιγά άρχισε να αλλάζει στάση και το 2017 απομακρύνθηκε από την λύση».
Ο Ακιντζί είπε ότι θέλει να εξηγήσει στον γ.γ του ΟΗΕ τους λόγους που δεν κατέληξε σε αποτέλεσμα η διάσκεψη στο Κραν Μοντάνα και υποστήριξε ότι αυτό δεν έγινε μόνο λόγω της μη συμφωνίας στα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων. Κατά τον κατοχικό ηγέτη τόσο η τουρκική όσο και η τουρκοκυπριακή πλευρά επέδειξαν «περισσότερη από την απαραίτητη ευελιξία για την επίτευξη μιας λύσης» και η τουρκοκυπριακή πλευρά σε αυτή τη διαδικασία «δεν ήταν μια φιγούρα (κομπάρσος), αλλά έλαβε ενεργό μέρος».
Τα έβαλε και με τον ΟΗΕ, λέγοντας πως τα Ηνωμένα Έθνη «συνεχίζουν την πολιτική ίσων αποστάσεων από τις δύο πλευρές λόγω του ρόλου τους στη προσπάθεια για επίλυση». Το βασικό, συνέχισε ο Μουσταφά Ακιντζί, είναι τί θα γίνει αύριο σημειώνοντας ότι «είναι αναπόφευκτο να ζήσουμε σε αυτή τη χώρα με ειρήνη και συνεργασία και πρέπει να βρούμε τον τρόπο γι’ αυτό».
ΗΠΑ: Ο νέος υπουργός Άμυνας του Τραμπ παρά λίγο θα σκότωνε άνθρωπο με τσεκούρι - Τι τατουάζ έχει [βίντεο]
Η τουρκοκυπριακή πλευρά θα αξιολογήσει προσεκτικά την κατάσταση, είπε ο Ακιντζί, προσθέτοντας ότι όλα τα κόμματα στα κατεχόμενα συμφωνούν ότι επιθυμούν μια σχέση μεταξύ ίσων με τους Ελληνοκύπριους και δεν πρόκειται να γίνουν «μπάλωμα» σε αυτούς, αλλά «ούτε και πρόκειται να εγκρίνουν μια σχέση που θα τους μετατρέπει σε επαρχία της Τουρκίας».
Όλα αυτά ενώ λίγες μέρες μετά το νέο ναυάγιο για το Κυπριακό, ο Μουσταφά Ακιντζί καλείται να αντιμετωπίσει και ένα εσωτερικό μέτωπο, αφού ήδη έχουν αρχίσει να ακούγονται φωνές (από την αριστερά αλλά και κάποια ΜΜΕ) για την παραίτησή του.
Η εφημερίδα «Καθημερινή» Κύπρου, επικαλούμενη εκπρόσωπους της τ/κ Αριστεράς, γράφει ότι το 2015 ο Μουσταφά Ακιντζί ανέλαβε την ηγεσία της κοινότητας του με την υπόσχεση ότι θα έφερνε την λύση του Κυπριακού μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
«Έχοντας αποτύχει σε αυτό τον στόχο του, σήμερα δεν υπάρχουν πολλοί λόγοι για την παραμονή του κ. Ακιντζί στο ανώτατο αξίωμα της κοινότητας του», υποστηρίζουν τουρκοκύπριοι δημοσιογράφοι και υποστηρικτές της τ/κ Αριστεράς.
Το περιβάλλον του Ακιντζί αποφεύγει να τοποθετηθεί επί του ζητήματος. Ωστόσο , συνεργάτες του αναφέρονται στον ρόλο που διαδραματίζει ο Ακιντζί στο πολιτικό σκηνικό της τ/κ κοινότητας και επισημαίνουν ότι ,αν αποχωρήσει από προσκήνιο, η «συγκυβέρνηση» της τ/κ Δεξιάς θα έχει την δυνατότητα να προβάλλει την ατζέντα της ανενόχλητη μέχρι τις «βουλευτικές εκλογές» του επόμενου έτους.