Το γεωτρύπανο West Capella, που ξεκίνησε το ταξίδι του από την Τενερίφη προς την Κυπριακή ΑΟΖ πριν 14 μέρες, αναμένεται ότι εντός του επόμενου 24ώρου θα ανεφοδιαστεί με καύσιμα και νερό όπως και τρόφιμα κ.τ.λ. από τα δύο σκάφη υποστήριξης που βρίσκονται στο λιμάνι Λεμεσού, ενώ τρίτο σκάφος θα πλέει συνεχώς κοντά για λόγους ασφάλειας. Επίσης, της έναρξης των γεωτρητικών εργασιών θα προηγηθούν σειρά ασκήσεων ασφαλείας.
Το γεωτρύπανο, όπως γράφει το philenews ακολούθησε ρότα μέσω του τεμαχίου 10 της Κυπριακής ΑΟΖ για να κατευθυνθεί στο σημείο σταθεροποίησης.
Από νωρίς σήμερα ξεκινούν οι διαδικασίες προετοιμασίας της γεώτρησης, που θα πραγματοποιηθεί στο σημείο που είχε επιλεγεί ως κύριο σημείο, αφού η έρευνα με υποβρύχιο ρομπότ στην περιοχή έδειξε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να επιβάλλουν την επιλογή ενός από τα δύο εναλλακτικά σημεία γεώτρησης που επεξεργάστηκε η γαλλική Total.
Στο «κόλπο» και η Γαλλία
Στο μεταξύ, μέχρι και αργά χθες το απόγευμα δεν υπήρξε επί θαλάσσης κάποια πρόκληση ή παρενόχληση από πλευράς Τουρκίας, ενώ φαίνεται ότι στα αυστηρά προληπτικά μέτρα εναντίον κάθε μορφής ενόχλησης ή παρενόχλησης των διαδικασιών γεώτρησης, συμβάλλει διακριτικά αλλά ιδιαίτερα ενεργά και η Γαλλία, όπως αναφέρει ο «Φιλελεύθερος».
Συγκεκριμένα, δύο φρεγάτες του πολεμικού ναυτικού της Γαλλίας (εικόνα πιο κάτω που εξασφάλισε ο «Φ» με τα δύο πολεμικά σκάφη που φέρουν γαλλική σημαία κατά τη διαδικασία ανεφοδιασμού στο λιμάνι Λάρνακας), που συμμετέχουν στην Ειρηνευτική Δύναμη του Λιβάνου, έχουν αποσπαστεί για τον σκοπό αυτό και διακριτικά, έχουν ήδη ελλιμενιστεί στο λιμάνι Λάρνακας.
Στη Λάρνακα οι φρεγάτες «Languedoc» και «La Fayette»
Πρόκειται για την 142 μέτρων φρεγάτα «Languedoc» με τα εξελιγμένα ραντάρ εντοπισμού υποβρυχίων «Ηρακλής» και τηλεκατευθυνόμενους πυραύλους MdCN, Aster και Exocet MM 40 όπως και ανθυποβρυχιακές τορπίλες «MU 90», που εξυπηρετείται από περίπου 140 ναύτες, όπως και δεύτερη φρεγάτα, μήκους 125 μέτρων, κλάσης «La Fayette», εξοπλισμένη με Exocet MM40, αντιαεροπορικό σύστημα Thales Crotale Naval CN2.
Οι δύο φρεγάτες, σύμφωνα με τα στοιχεία του «Φ», θα περιπολούν κατά διαστήματα και ανάλογα με τις συνθήκες που θα υπάρχουν, σε απόσταση ασφαλείας από το γεωτρύπανο, παράλληλα με τις υποχρεώσεις τους στην Ειρηνευτική Δύναμη του Λιβάνου. Διακριτική παρουσία υπάρχει από τις ΗΠΑ και την Ελλάδα.
Επίσης, ανάλογα με τις συνθήκες κατά τη διάρκεια της γεώτρησης στο τεμάχιο 11, οι Γάλλοι έχουν ετοιμότητα και για από αέρος παρατήρηση και συμβολή με αεροσκάφη που είναι ενταγμένα επίσης στη δύναμη του Λιβάνου, κυρίως για λόγους ασφάλειας και αντιμετώπισης τυχόν συμβάντων ασφάλειας ή ατυχήματος, ενώ έχει γίνει και σχετική προετοιμασία.
Στο μεταξύ, ξεκίνησαν από χθες οι τουρκικές προκλήσεις. Το μεσημέρι ενώ πραγματοποιούσαν ασκήσεις βόρεια της Κύπρου, πολεμικά αεροσκάφη πέταξαν νότια της Κύπρου προς την περιοχή όπου θα πραγματοποιηθεί η γεώτρηση και την περιοχή όπου πραγματοποιεί σεισμογραφικές έρευνες το Ramform Hyperion.
Τηλεφώνημα Σολτς - Πούτιν για την Ουκρανία: Τι είπαν καγκελαρία και Κρεμλίνο
Οι πτήσεις έγιναν σε μεγάλο ύψος – πέραν των 20.000 ποδών, οπότε μπορούν να ερμηνευτούν ως προσπάθεια πρόκλησης παρά αναγνωριστικές.
Στην ίδια περιοχή βρίσκεται αμερικανικό αεροπλανοφόρο και πραγματοποιούνται επιχειρήσεις στη Συρία με συνεχείς πτήσεις.
Παρέμβαση με νόημα των ΗΠΑ: Στηρίζουν τα δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ της
Η αμερικανική κυβέρνηση στηρίζει το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ερευνά για φυσικό αέριο και πετρέλαιο στην κυπριακή ΑΟΖ και αποθαρρύνει δράσεις που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.
Η δήλωση έγινε στην ιστοσελίδα mignatiou.com από εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος απαντούσε σε ερώτημά μας για να σχολιάσει τις απειλές του προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν εναντίον της Κύπρου και εναντίον των εταιρειών που συνεργάζονται με την Κυπριακή Δημοκρατία για έρευνες και γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών: «Η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών για την ΑΟΖ της Κύπρου είναι μακρά. Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να κατανέμονται ακριβοδίκαια και μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Συνεχίζουμε να αποθαρρύνουμε δράσεις που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.
Η αμερικανική κυβέρνηση ανησυχεί σφόδρα για την αύξηση της έντασης, η οποία προέρχεται -ως γνωστόν- μόνο από την Τουρκία, και σύμφωνα με πληροφορίες με παρεμβάσεις της στην ‘Αγκυρα κατέστησε σαφές ότι είναι εναντίον κάθε κρίσης στην ευαίσθητη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Το θέμα συζητήθηκε κατά τις επαφές του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον με την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας, κατά την επίσκεψή του στη χώρα, την Κυριακή. Η κατάσταση στην ΑΟΖ της Κύπρου χαρακτηρίζεται ως εκρηκτική λόγω των απειλών της Τουρκίας, που προέρχονται από τον ανώτατο άρχοντα της χώρας. Αξιωματούχος της κυπριακής κυβέρνησης, που ενημέρωσε την ιστοσελίδα μας, δήλωσε ότι το γεωτρύπανο West Capella, έφτασε στην περιοχή δύο ώρες πριν την καθορισμένη ώρα.
«Βρίσκεται στο σημείο της γεώτρησης στον στόχο «Ονησίφορος Δυτικό -1» χωρίς κανένα πρόβλημα», μας είπε ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να διατηρηθεί η ανωνυμία του. Πρόσθεσε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία ασκεί το νόμιμο δικαίωμά της μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ». Σύμφωνα με τον αξιωματούχο η Λευκωσία δέχεται έμπρακτη υποστήριξη από διάφορες χώρες της περιοχής, που δεν ήθελε να κατονομάσει. Μας είπε, όμως, ότι η γαλλική παρουσία -και όχι μόνο- είναι αισθητή. Δύο φρεγάδες του Πολεμικού Ναυτικού, που λαμβάνουν μέρος στην Ειρηνευτική Δύναμη του Λιβάνου, βρίσκονται στο λιμάνι της Λάρνακας και τις πρωινές ώρες θα πλεύσουν προς το σημείο της γεώτρησης. Αισθητή παρουσία στην ανατολική Μεσόγειο έχει και το αμερικανικό ναυτικό.
Σημειώνουμε ότι κατά την επίσκεψη του στο Λευκό Οίκο, στις αρχές Ιουνίου, ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε με λεπτομέρειες τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς για τα ενεργειακά σχέδια της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Έφυγε από τον Λευκό Οίκο ενθαρρυμένος», μας είπε ο αξιωματούχος της κυπριακής κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, τον πρώτο λόγο έχει η Γαλλία, ενώ αν χρειαστεί οι Αμερικανοί θα δράσουν υποστηρικτικά, υπό την έννοια ότι θα στηρίξουν το δικαίωμα της Κύπρου να έρευνά στην ΑΟΖ της. Μέχρι της στιγμής η Τουρκία δεν παρενόχλησε το το γεωτρύπανο West Capella, αν και είναι νωρίς για να καταλήξει κανείς σε συμπέρασμα για τον τρόπο δράσης που θα επιλέξει ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος παρακολουθεί -μέσω του γαμπρού του- την κατάσταση και ενημερώνεται συνέχεια για τις εξελίξεις. Χθες η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε εκδώσει NAVTEX (οδηγίες προς ναυτιλομένους), με την οποία ανακοίνωσε ότι έχει κηρύξει ζώνη ασφαλείας πεντακοσίων μέτρων γύρω από την εξέδρα γεώτρησης του “West Capella” στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ. Η κυπριακή NAVTEX αναφέρει ότι η είσοδος σε αυτή τη ζώνη απαγορεύεται για οποιοδήποτε λόγο.
Η γεώτρηση θα ξεκινήσει με διάμετρο 32 ιντσών και θα καταλήξει στον στόχο με οπή 9 ιντσών. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αν ανακαλύψει κοίτασμα, θα προχωρήσει σε αυτό με οπή 8 ιντσών. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα ολοκληρωσει τις έρευνες την 1η Σεπτεμβρίου στην περίπτωση που ανακαλύψει «ξηρό πηγάδι». Όμως θα συνεχίσει τις έρευνες μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου ακόμα και αν δεν βρει κοίτασμα. Σύμφωνα με επίσημη πληροφόρηση, «το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει προγραμματίσει ασκήσεις ετοιμότητας για υποστήριξη των ερευνητικών δραστηριοτήτων και γεωτρήσεων».