Ο πρόεδρος Αναστασιάδης, που εγκαινίασε σταθμό επεξεργασίας λυμάτων στο χωριό Αθηένου, κοντά στη πράσινη γραμμή ανέφερε ακόμα πως ελπίζει ότι σύντομα, στις επικείμενες συνομιλίες που θα λάβουν χώρα στην Ελβετία, «να είμαστε σε θέση να μην εγκαινιάζουμε έργα σε ακριτικές περιοχές, αλλά να μιλούμε για μια ενιαία πατρίδα που θα έχει ξεπεράσει τα προβλήματα της κατοχής, που δεν θα θεωρούνται άλλες των περιοχών κατεχόμενες, άλλες ημικατεχόμενες και άλλες ελεύθερες. Αλλά ολόκληρη η επικράτεια θα είναι μια ελεύθερη πατρίδα, για όλους ανεξαίρετα τους κατοίκους, έτσι ώστε να μπορούν να συνδημιουργούν, αλλά και να ελπίζουν».
Νιγηρία: 67 άτομα νεκρά, ανάμεσά τους παιδιά, σε χριστουγεννιάτικες φιλανθρωπικές εκδηλώσεις
Εξέφρασε επίσης την αποφασιστικότητά του να εργαστεί για τη λύση του Κυπριακού. «Κανένας δεν νομίζω» είπε «ότι μπορεί να νοιώθει ήσυχος όσο δεν υλοποιείται το όραμα να δει να απελευθερώνεται η πατρίδα μας, να δει να απαλλάσσεται από τα τουρκικά στρατεύματα, να δει να δημιουργούνται οι προοπτικές ενός λειτουργικού κράτους, μιας βιώσιμης λύσης που θα επιτρέπει την ευημερία. Και αυτό είναι η επιδίωξή μου».
Ξεκαθάρισε ότι γνωρίζει «ποιες είναι οι γραμμές και τα περιθώρια που μπορεί να εξαντλήσει κάποιος, προκειμένου να επιτύχει μια λύση που να γίνεται αποδεκτή και από τις δύο κοινότητες».
«Θέλω να νοιώθουν όλοι ήσυχοι» κατέληξε «ότι δεν υπάρχουν σε αυτόν τον τόπο οι περισσότερο και οι λιγότερο πατριώτες. Υπάρχουν όλοι όσοι αγαπούν αυτή την πατρίδα, όλοι όσοι συνυπολογίζουν τις συνέπειες και του χρόνου, αλλά και της αδράνειας με μια αόριστη προοπτική και, συνεπώς, θα πρέπει όλοι μαζί, ενώνοντας δυνάμεις, να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες, προκειμένου να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του κυπριακού λαού».