Η κατανάλωση ορισμένων τροφών δεν θα θεραπεύσει τον υπερθυρεοειδισμό, αλλά ορισμένα θρεπτικά συστατικά και μέταλλα παίζουν ρόλο στη διαχείριση της υποκείμενης πάθησης. Η διατροφή μπορεί να επηρεάσει τόσο την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών όσο και τον τρόπο λειτουργίας του θυρεοειδούς. Τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά είναι μεταξύ εκείνων που μπορούν να επηρεάσουν τον υπερθυρεοειδισμό:
- Ιώδιο, το οποίο χρησιμοποιεί ο θυρεοειδής αδένας για την παραγωγή θυρεοειδικής ορμόνης. Η υπερβολική ποσότητα ιωδίου στη διατροφή μπορεί να αυξήσει την παραγωγή θυρεοειδικής ορμόνης.
- Το ασβέστιο και η βιταμίνη D είναι ζωτικής σημασίας, γιατί ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει προβλήματα με την οστική πυκνότητα.
- Τρόφιμα και ποτά που περιέχουν καφεΐνη, όταν υπερκαταναλώνονται μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού.
Τρόφιμα που χρειάζεται να αποφεύγονται
- Το πολύ ιώδιο μπορεί να επιδεινώσει τον υπερθυρεοειδισμό οδηγώντας τον θυρεοειδή αδένα να παράγει υπερβολική ποσότητα θυρεοειδικών ορμονών. Ενα άτομο με υπερθυρεοειδισμό θα πρέπει να αποφεύγει την κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων τροφών πλούσιων σε ιώδιο, όπως:
- ιωδιούχο αλάτι
- οστρακοειδή
- φύκια
- συμπληρώματα ιωδίου
- προϊόντα διατροφής που περιέχουν κόκκινες χρωστικές
- μελάσα
- Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι η κατανάλωση σόγιας μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση ραδιενεργού ιωδίου για τη θεραπεία του υπερθυρεοειδισμού. Οι πηγές σόγιας περιλαμβάνουν:
- γάλα σόγιας
- σάλτσα σόγιας
- τόφου
- φασόλια edamame
- σογιέλαιο
- Η υπερβολική πρόσληψη καφεΐνης μπορεί να επιδεινώσει ορισμένα συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού, συμπεριλαμβανομένων της ταχυπαλμίας/ταχυκαρδίας, του άγχους και της αϋπνίας. Οπου είναι δυνατόν, ένα άτομο με υπερθυρεοειδισμό θα πρέπει να προσπαθεί να αποφεύγει τροφές και ποτά που περιέχουν καφεΐνη. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα εξής:
- καφές
- μαύρο τσάι
- σοκολάτα
- κανονική σόδα
- ενεργειακά ποτά
Προτεινόμενα τρόφιμα για τον υπερθυρεοειδισμό
Τα άτομα με υπερθυρεοειδισμό χρειάζεται να προτιμούν τρόφιμα χαμηλά σε ιώδιο, προκειμένου να ελέγξουν την αυξημένη έκκριση των θυρορμονών. Χαρακτηριστικά
παραδείγματα είναι:
- Μη ιωδιούχο αλάτι
- Ασπράδια αβγού
- Τσάι & καφές
- Βότανα & μπαχαρικά
- Φυτικά έλαια
- Μέλι
- Ανάλατοι ξηροί καρποί
- Μπίρα & κρασί
- Η κατανάλωση σταυρανθών/κραμβοειδών λαχανικών ενδείκνυται στον υπερθυρεοειδισμό, δεδομένου ότι περιέχουν ενώσεις που μειώνουν την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών και την πρόσληψη ιωδίου από τον θυρεοειδή. Αυτά τα σταυρανθή λαχανικά περιλαμβάνουν λαχανάκια Βρυξελλών, κόκκινο & λευκό λάχανο, ραπανάκια, κουνουπίδι, μπρόκολο.
- Τρόφιμα πλούσια σε σελήνιο: Το σελήνιο είναι ένα μικροθρεπτικό συστατικό που χρειάζεται το σώμα για τον μεταβολισμό των θυρεοειδικών ορμονών. Η έρευνα δείχνει ότι το σελήνιο μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση ορισμένων από τα συμπτώματα της αυτοάνοσης νόσου του θυρεοειδούς, όπως η νόσος Graves. Μεταξύ των ατόμων που χρησιμοποιούν αντιθυρεοειδικά φάρμακα, εκείνοι που λαμβάνουν συμπληρώματα σεληνίου μπορεί να επιτύχουν φυσιολογικά επίπεδα θυρεοειδούς πιο γρήγορα από εκείνους που δεν λαμβάνουν. Τροφές πλούσιες σε σελήνιο είναι: Φιστίκια Βραζιλίας, τόνος, γαρίδες, μοσχάρι, γαλοπούλα, κοτόπουλο, καστανό ρύζι, αβγά, τυρί cottage, φασόλια, πλιγούρι βρόμης, σπανάκι.
- Ο σίδηρος είναι ένα θρεπτικό συστατικό που είναι σημαντικό για τις φυσιολογικές σωματικές διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένης της υγείας του θυρεοειδούς. Ο σίδηρος βοηθά τα ερυθρά αιμοσφαίρια να μεταφέρουν οξυγόνο σε όλα τα κύτταρα του σώματος. Οι ερευνητές έχουν συνδέσει τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου με τον υπερθυρεοειδισμό. Οι άνθρωποι μπορούν να διατηρήσουν επαρκή πρόσληψη σιδήρου συμπεριλαμβάνοντας τις ακόλουθες τροφές στη διατροφή τους: Αποξηραμένες σταφίδες, στρείδια και ψάρια, λευκά & μαύρα φασόλια, μαύρη σοκολάτα, βοδινό, κοτόπουλο, γαλοπούλα και χοιρινό, φακές, σπανάκι, σαρδέλες, ρεβίθια.
- Υπάρχει συσχέτιση μεταξύ του μακροχρόνιου υπερθυρεοειδισμού και της μειωμένης οστικής πυκνότητας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε οστεοπόρωση. Το ασβέστιο και η βιταμίνη D είναι και τα δύο θρεπτικά συστατικά που είναι σημαντικά για την υγεία των οστών. Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο περιλαμβάνουν: Γάλα, τυρί, γιαούρτι, σαρδέλες, μπρόκολο, λάχανο. Πολλοί άνθρωποι με υπερθυρεοειδισμό έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης D. Η κύρια πηγή είναι ο ήλιος που χτυπά το δέρμα, έτσι ώστε το σώμα συνθέσει τη δική του βιταμίνη D. Ωστόσο, λόγω των ανησυχιών σχετικά με την έκθεση στον ήλιο και τον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του δέρματος, πολλοί άνθρωποι περιορίζουν ενεργά τον χρόνο τους στον ήλιο ή χρησιμοποιούν αντηλιακό.
*Από τη Γεωργία Καπώλη, κλινική διαιτολόγο- διατροφολόγο, ΜSc επιστημονική διευθύντρια Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Νεμέας