Τι να αποφεύγετε
- Προϊόντα σόγιας περιέχουν φυτοοιστρογόνα, που εμποδίζουν τη δράση των ενζύμων που χρειάζονται για τη σύνθεση των θυρεοειδικών ορμονών.
- Κραμβοειδή λαχανικά: Μειώνουν την απορρόφηση του ιωδίου, που βελτιώνει τη λειτουργία του θυρεοειδούς.
- Καφεΐνη, που προκαλεί ταχυκαρδίες & επηρεάζει τη δράση της φαρμακευτικής αγωγής.
- Αλκοόλ, που αυξάνει τα συμπτώματα του θυρεοειδούς και μειώνει τις θυρεοειδικές ορμόνες.
- Γλουτένη: Σχετίζεται με την αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα Χασιμότο. Συγκεκριμένα η γλουτένη μπορεί να επηρεάσει το λεπτό έντερο και να εμποδίσει την απορρόφηση της θυροξίνης.
- Κεχρί: Περιέχει απιγενίνη, που μειώνει τη δράση των ενζύμων που χρειάζονται για τη σύνθεση των θυρεοειδικών ορμονών.
- Fast food: Μειώνουν την παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών και την απορρόφηση της φαρμακευτικής αγωγής.
- Ζάχαρη: Η υπερκατανάλωση ζάχαρης αυξάνει συνεχώς την παραγωγή ινσουλίνης, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει την καταστροφή του θυρεοειδούς αδένα.
Τι να προτιμάτε
- Φιστίκια Βραζιλίας: Εχουν σελήνιο, που βοηθάει στην παραγωγή ενζύμων για την έκκριση των θυρεοειδικών ορμονών.
- Τρόφιμα πλούσια σε ιώδιο: Είναι σημαντικά για τη φυσική θεραπεία του θυρεοειδούς. Η έλλειψη ιωδίου σχετίζεται με διαταραχές όπως η οζώδης βρογχοκήλη, ο υποθυρεοειδισμός ακόμα και καρκίνος. Η επαρκής λήψη ιωδίου (όχι υπερκατανάλωση) αναστέλλει την υπερέκκριση των θυρεοειδικών ορμονών. Πηγές: φύκια, οστρακοειδή, αβγά, ιωδιούχο αλάτι, μύρτιλλα, φρέσκα ψάρια (μπακαλιάρος, σκουμπρί), κοτόπουλο, γαρίδες.
- Ψάρια πλούσια σε ω3 (σαρδέλες, σολομός, σκουμπρί): Περιέχουν ω3, που μειώνουν τη φλεγμονή και βιταμίνη D, που ρυθμίζει την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, που είναι σημαντικοί παράγοντες για την πρόληψη της αυτοάνοσης θυρεοειδίτιδας Χασιμότο.
- Κεφίρ: Είναι πλούσιο σε προβιοτικά, που βελτιώνουν τη λειτουργία του εντέρου, εξισορροπώντας τη μικροχλωρίδα του, η οποία μειώνει τη διαπερατότητα του εντέρου σε παθογόνα μικρόβια και τη φλεγμονή του θυρεοειδούς.
- Κουρκουμάς: Η κουρκουμίνη προστατεύει τον θυρεοειδή από την τοξικότητα του φθορίου. Η περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά (κουρκουμίνη, βιταμίνη C, Ε) προστατεύει τον θυρεοειδή από τα χημικά.
- Φρούτα πλούσια σε βιταμίνη Α & C (πεπόνι, berries, μπανάνες, εσπεριδοειδή, ροδάκινα, δαμάσκηνα, σύκα): Προλαμβάνουν τη φλεγμονή και ενισχύουν την αντιοξειδωτική προστασία που είναι απαραίτητη για την πρόληψη του υποθυρεοειδισμού.
- Μοσχάρι, αβγά, πουλερικά: Είναι πλούσια σε ψευδάργυρο, που συμβάλλει στη σύνθεση θυρεοειδικών ορμονών.
- Πράσινα φυλλώδη λαχανικά (μαρούλι, kale/πράσινη λαχανίδα, σπανάκι): Περιέχουν μαγνήσιο και αντιοξειδωτικά, που βελτιώνουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς.
*Από τη Γεωργία Καπώλη, Κλινική Διαιτολόγο-Διατροφολόγο, ΜSc Επιστημονική Διευθύντρια Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Νεμέας
Οι άντρες ή οι γυναίκες αδυνατίζουν ευκολότερα; Έχουμε την απάντηση
Ειδήσεις σήμερα
Νέο ζευγάρι στον Σασμό: Η σχέση που θα απασχολήσει
Survivor 5 spoiler 30/3: Η απόφαση έχει παρθεί – Αυτός ο παίκτης αποχωρεί απόψε
Γιώργος Περρής: Είμαι gay, ανακουφισμένος, χαρούμενος και υπερήφανος
Ελένη Μενεγάκη και Ματέο για ψαράκι και ηλιοθεραπεία στην Άνδρο
Υπέρλαμπρη η Τζένη Μπαλατσινού στο πλευρό του Βασίλη Κικίλια στην παρέλαση