Ποια βότανα ενισχύουν την μνήμη και προλαμβάνουν άνοια και Αλτσχάιμερ
Οι «μαγικές» αυτές ιδιότητες του φυτού ήταν γνωστές από την αρχαιότητα στην Ελλάδα και την Ρώμη. Στην αρχαία Ελλάδα για την ακρίβεια, το θεωρούσαν δώρο της θεάς Αφροδίτης στους ανθρώπους και το χρησιμοποιούσαν στις θυσίες ζώων- το έκαιγαν στους βωμούς. Διακοσμούσαν με αυτό τα αγάλματα των θεών και οι μαθητές όταν μελετούσαν το χρησιμοποιούσαν σα στεφάνι, χάρη στην ιδιότητά του να τονώνει τη μνήμη.
Μπορεί όμως μόνο με την μυρωδιά να τονώνεται σε τόσο μεγάλο βαθμό η μνήμη;
Ο ερευνητής Μαρκ Μος του Πανεπιστημίου Northumbria στην Βρετανία απέδειξε, μετά από μελέτες και πειράματα σε άτομα 75 ετών, ότι ακόμα και αποξηραμένο το συγκεκριμένο φυτό έχει την ιδιότητα να στέλνει κατ’ ευθείαν στον εγκέφαλο με το άρωμά του πτητικές ουσίες που ονομάζονται τερπένια –οργανικές χημικές ουσίες με αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση.
Αυτές οι ουσίες εισχωρούν στο αίμα κατ’ ευθείαν από την μύτη και τους πνεύμονες και μεταφέρονται άμεσα στον εγκέφαλο. Εκτός από την μνήμη ενισχύουν και την εγρήγορση, ασχέτως ηλικίας, αποτελώντας έτσι προληπτικό μέτρο για την αποφυγή της άνοιας και της νόσου Αλτσχάιμερ.
Όσο για τους νέους, αποδείχθηκε ότι τα πάνε πολύ καλύτερα στις εξετάσεις τους με την βοήθεια της μυρωδιάς του δενδρολίβανου. Τρία μόνο λεπτά της ώρας εισπνοή των αρωμάτων αυτών, είτε στην φυσική τους μορφή ή σε μορφή αποστάγματος, έχουν άμεσα αποτελέσματα στην ενίσχυση της μνήμης, όπως έδειξαν σαφώς πολλά διαφορετικά και επαναλαμβανόμενα πειράματα.
Έρευνα στο ίδιο Πανεπιστήμιο, της Northumbria, διαπίστωσε επίσης ότι το αφέψημα μέντας, εκτός από τη μυρωδιά του δεντρολίβανου, αυξάνει τη μνήμη στους ενήλικους.
Από την άλλη πλευρά βρήκαν ότι το χαμομήλι τείνει να μειώνει την ταχύτητα της αντίληψης και της μνήμης και να δρα ηρεμιστικά, όπως και η λεβάντα, γεγονός που καθιστά και τα δύο αυτά βότανα καλές επιλογές για πριν τον ύπνο.
Καταρχάς οι επιστήμονες ζήτησαν από 180 συμμετέχοντες να δοκιμάσουν αφέψημα μέντας, χαμομηλιού ή σκέτο βραστό νερό και παρατήρησαν ένα η μέντα βοηθούσε περισσότερο τη μνήμη τους σε σχέση με τα άλλα δύο ροφήματα.
Περισσότερα για την Μέντα: Παθήσεις που βελτιώνει – Παρενέργειες – Αλληλεπιδράσεις
Στη συνέχεια σε 150 συμμετέχοντες άνω των 65 ετών δοκίμασαν αιθέρια έλαια λεβάντας και δεντρολίβανου. Τους τοποθέτησαν τυχαία σε δωμάτια όπου το ένα μύριζε δεντρολίβανο, το άλλο λεβάντα και το τρίτο τίποτε.
Και πάλι παρατήρησαν ότι η μυρωδιά του δεντρολίβανου βελτίωσε τη μνήμη και την εγρήγορσή τους σε αντίθεση με όσων βρίσκονταν στο δωμάτιο με τη λεβάντα ή το δωμάτιο που δεν είχε καμία μυρωδιά.
Ειδήσεις σήμερα
Εβρος-Συνοροφύλακες-δουλέμποροι: Ο ΕΤ αποκαλύπτει τη δικογραφία – Η αγωνία για τον στρατό και η ανοιχτή γραμμή με την Τουρκία
Πήρε θέση ο Ντέμης Νικολαΐδης: Απαντά για το δημοσίευμα περί εγκυμοσύνης της συντρόφου του [Βίντεο]
Πανελλήνιες 2023: Οι πρώτες απαντήσεις στα Μαθηματικά (Αλγεβρα)