Στην ανώνυμη γραπτή καταγγελία που έφθασε μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων στις 13 Οκτωβρίου 2022, πέρα από τους πέντε συλληφθέντες αστυνομικούς συμπεριλαμβάνονταν τα ονόματα έξι ακόμη αστυνομικών, που συνυπηρετούν στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου, για τους οποίους κατά τη διάρκεια της αστυνομικής έρευνας δεν προέκυψε κάτι ενοχοποιητικό εις βάρος τους. Σε αυτήν την καταγγελία συμπεριλαμβάνονταν και τα παρωνύμια «συνεργατών», πιθανών δουλεμπόρων. Σε αυτήν την καταγγελία προστέθηκαν και άλλες ανώνυμες πληροφορίες, για τις οποίες υπήρχαν ενδείξεις ότι προέρχονταν από συναδέλφους τους που είχαν διαπιστώσει τις παράξενες ενέργειες της «ειδικής ομάδας» των «Χοντρών», όπως την αποκαλούσαν.
«Κοριοί»
Στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης, τα στελέχη της αρμόδιας υπηρεσίας έβαλαν σε επισύνδεση τα κινητά τηλέφωνα των ύποπτων αστυνομικών αλλά και αρκετών άλλων στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου. Δεν έμειναν, όμως, εκεί, καθώς τοποθέτησαν «τεχνικά μέσα» μεταφοράς ήχου και εικόνας σε οχήματα που χρησιμοποιούσαν οι πέντε ύποπτοι αστυνομικοί, όπως και σε γραφεία τους στο Τμήμα.
Σε αυτό το πλαίσιο, στη δικογραφία που έχει σχηματισθεί περιλαμβάνονται 62 DVD με απομαγνητοφωνήσεις 43.930 τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και συνομιλιών, οι οποίες περιγράφονται ως «Εκθεση Καταγραφής Δραστηριότητας», που προέρχονται από αυτά τα τεχνικά μέσα. Συντάχθηκαν 433 εκθέσεις απομαγνητοφώνησης από τις οποίες διαπιστώνονται αξιόποινες πράξεις.
Σημειώνεται ότι τα στελέχη της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων έχουν στην κατοχή τους και άλλο υλικό που προέρχεται από παρακολουθήσεις επικοινωνιών και «καταγραφής δραστηριότητας», τα οποία δεν έχουν ακόμη απομαγνητοφωνηθεί. Οταν γίνει αυτό, εκτιμούν ότι θα προκύψουν και άλλα στοιχεία, ίσως και εμπλοκή και άλλων ατόμων, που θα κατατεθούν συμπληρωματικά στη δικογραφία.
Σημειώνεται στη δικογραφία ότι ο 54χρονος αρχιφύλακας, που είχε αρχηγικό ρόλο, λάμβανε αυξημένα μέτρα αντιπαρακολούθησης, καθώς πέρα από την προσωπική του τηλεφωνική συσκευή είχε και μία δεύτερη με κάρτα SIM… τουρκικής εταιρίας κινητής τηλεφωνίας.
«Δώρα»
Σε κάποιες από τις 12 διαπιστωμένες «διευκολύνσεις» που φέρεται να παρείχαν οι πέντε κατηγορούμενοι, ο 54χρονος αρχιφύλακας λαμβάνει από «συνεργάτη» στην Τουρκία δύο ζευγάρια παπούτσια, το ένα από τα οποία κοστίζει περίπου 2.000 τουρκικές λίρες, και τουλάχιστον ένα πουκάμισο, το οποίο κοστίζει 999 τουρκικές λίρες.
Ο ίδιος, στο πλαίσιο της προανακριτικής του απολογίας, αποδέχεται τη συναλλακτική σχέση που διατηρούσε με διακινητές, από τους οποίους παραλάμβανε είδη ρουχισμού και εκείνος έστελνε συσκευασίες καφέ και αλκοολούχων ποτών.
Καφετζού στα Μέγαρα: Πώς έφαγαν από ηλικιωμένο 850.000 ευρώ - «Βρέθηκα μπλεγμένος για ένα οικόπεδο»
«Βοήθεια» από τον τουρκικό στρατό
Κατά τη διάρκεια της έρευνας, τα στελέχη της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων διαπίστωσαν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις ο τουρκικός στρατός βοηθούσε τη δράση των κυκλωμάτων διακίνησης αλλοδαπών που οργάνωναν τις παράνομες διελεύσεις από την τουρκική όχθη του ποταμού Εβρου στην Ελλάδα.
Από την ακρόαση των συνομιλιών γίνεται σαφές, όπως περιγράφεται στη δικογραφία, ότι Τούρκοι στρατιώτες εντόπιζαν στην πλευρά τους ομάδες παράτυπων μεταναστών που επιθυμούσαν να διασχίσουν τα ελληνοτουρκικά σύνορα και δεν απέτρεπαν την παράνομη έξοδό τους, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις υποδείκνυαν, μάλιστα, το ακριβές σημείο από το οποίο θα έπρεπε αυτή να πραγματοποιηθεί με… ασφάλεια.
Οι «διευκολύνσεις» εισόδου
Η πρώτη περίπτωση διευκόλυνσης εισόδου στην οποία εμπλέκονται οι κατηγορούμενοι αφορά στην είσοδο έξι αλλοδαπών την 1η Φεβρουαρίου 2023, όπου ο 54χρονος αιτείται στο Τμήμα Ελέγχου Καμερών την απομάκρυνση όλων των περιπολιών από την περιοχή των Ψαθάδων, με το πρόσχημα ότι η «ειδική ομάδα» έχει σε εξέλιξη αστυνομική επιχείρηση εντοπισμού και σύλληψης παράνομα εισερχόμενων πολιτών τρίτων χωρών και των διακινητών τους.
Ενας 47χρονος κατηγορούμενος αρχιφύλακας ενημερώνει τους υπόλοιπους κατηγορουμένους: «Μόλις κατέβηκαν το ανάχωμα, είναι στον κάμπο τον ελληνικό 6 άτομα».
» Ακολουθούν, με τον ίδιο τρόπο, απομάκρυνση άλλων περιπόλων και διευκόλυνση με επτά υπηκόους Συρίας την 1η Μαρτίου 2023.
» Στις 8 Μαρτίου προχωρούν σε σύλληψη έξι ατόμων από τη Συρία και του Ελληνα οδηγού, αλλά οι μετανάστες βρίσκονταν ήδη στην Ελλάδα και θα παρέμεναν με τις διαδικασίες αιτημάτων ασύλου.
» Στις 20 Μαρτίου, διευκόλυναν 25 μετανάστες, λέγοντας στο Τμήμα Ελέγχου Καμερών: «Ελα, λέω εμείς, ρε παιδί μου, αν τα δικά μας τα άτομα που είναι γύρω στα 25, γιατί έχουμε κάμερα και εμείς, περάσουν και καθίσουν στο σημείο στο Ελληνικό, θα σε πω ότι πέρασαν αυτά που είναι στη νησίδα είναι άσχετα ας ασχοληθεί ο στρατός, δεν έχουμε θέμα μετά. Εμείς έχουμε κάτι συγκεκριμένο που είναι δικό μας». Η παραλαβή των μεταναστών δεν επιτυγχάνεται, καθώς σταματά σε τυχαίο έλεγχο άλλων αστυνομικών.
» Στις 24 Μαρτίου διευκόλυναν 18 μετανάστες, με έναν κατηγορούμενο να λέει: «Δεν θα τους είπε ότι ό,τι και να περάσει από κει δεν θα το πιάσουν; Μην ανακατευτεί δηλαδή ο στρατός και μας το χαλάσει».
» Στις 28 Μαρτίου συμβαίνει κάτι αντίστοιχο με 11 μετανάστες, το ίδιο στις 7 Απριλίου με 10 μετανάστες, όπου ο 54χρονος θα παραλάμβανε δύο «ζευγάρια παπούτσια» και θα επέστρεφε «καφέδες».
» Αντίστοιχες «διευκολύνσεις» έγιναν στις 10, 25, 26 Απριλίου και στις 3, 8 Μαΐου.
Τι ισχυρίστηκαν στις προανακριτικές απολογίες τους
Ο 54χρονος αρχιφύλακας, που φέρεται να είχε αρχηγικό ρόλο στην εγκληματική οργάνωση, στο πλαίσιο της προανακριτικής του απολογίας υποστήριξε ότι επικοινωνούσε με άτομα από την Ελλάδα αλλά και την Τουρκία προκειμένου να λαμβάνει πληροφορίες για ομάδες παράνομων αλλοδαπών που επρόκειτο να εισέλθουν από την Τουρκία στην Ελλάδα και εν συνεχεία να προωθηθούν στην ενδοχώρα. Σκοπός του, όπως υποστηρίζει, η σύλληψη των διακινητών, όχι των συνοδών των μεταναστών που τους έδιναν πληροφορίες.
Αποδέχθηκε ότι έπαιρνε ρούχα από τον «Κατσάκι» και εκείνος του έδινε καφέ και ποτά. Αναφορικά με τα δολάρια που βρέθηκαν στην κατοικία του δήλωσε ότι βρίσκονται στην κατοχή του από το διάστημα 1992-1999, όταν και διέμενε στη Γερμανία, ενώ ένα μέρος τους το βρήκε τυχαία. Σημειώνεται ότι στην κατοχή του βρέθηκαν 2.131 δολάρια Αμερικής, όπως επίσης λίρες Τουρκίας, δηνάρια Βόρειας Μακεδονίας, Σερβίας και νομίσματα από Ιράν, Ιράκ, Συρία, Αφγανιστάν, Ρουμανία, Ρωσία, Βουλγαρία, Δανία, Μπανγκλαντές και Λιβύη.
Ενας 47χρονος συγκατηγορούμενος δήλωσε ότι ο 54χρονος συνάδελφός του είχε ενημέρωση για το ακριβές σημείο αναχώρησης και άφιξης των μεταναστών, παραδέχθηκε ότι επέτρεπαν την παράνομη είσοδο των μη νόμιμων μεταναστών και δεν προέβαιναν στη σύλληψη του διακινητή «Κατσάκι», γιατί αυτός ήταν αποτελεσματικότερος τρόπος εξάρθρωσης των κυκλωμάτων διακίνησης.
Παρόμοιες είναι οι απολογίες και των άλλων κατηγορουμένων, κάποιοι από τους οποίους ανέφεραν ότι είχαν παραλάβει για λογαριασμό του 54χρονου αρχιφύλακα παπούτσια και ρούχα από τον διακινητή.
«Παράλειψη» προσαγωγής
Στις 21 Ιανουαρίου 2023 σε δασώδη περιοχή του Διδυμοτείχου, μέλη της «ειδικής ομάδας» εντόπισαν έναν Βούλγαρο αγνώστων στοιχείων, ο οποίος είχε στην κατοχή του κυνηγετικό όπλο, ο σειριακός αριθμός του οποίου ήταν ξυσμένος και αλλοιωμένος. Παρ’ όλα αυτά, οι κατηγορούμενοι παρέλειψαν να τον προσαγάγουν και να σχηματίσουν δικογραφία για παράβαση του νόμου «περί όπλων».