Μύθος: Η φαρμακευτική αγωγή για τις διαταραχές του θυρεοειδούς επηρεάζεται όταν λαμβάνεται ταυτόχρονα με άλλα φάρμακα;
Αλήθεια: Εάν έχετε υποθυρεοειδισμό, η λήψη των φαρμάκων υποκατάστασης των θυρεοειδικών ορμονών είναι απαραίτητο να γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας, γενικά με άδειο στομάχι. Είναι, επίσης, σημαντικό να σημειωθεί ότι η υπερβολική ποσότητα φυτικών ινών μπορεί να βλάψει την απορρόφηση των φαρμάκων υποκατάστασης θυρεοειδικών ορμονών. Ορισμένες τροφές, συμπληρώματα και φάρμακα μπορούν να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα.
Αποφύγετε τη λήψη της θυρεοειδικής ορμόνης σας ταυτόχρονα με:
Καρύδια
Αλεύρι σόγιας
Βαμβακόσπορο
Συμπληρώματα σιδήρου ή πολυβιταμίνες που περιέχουν σίδηρο
Συμπληρώματα ασβεστίου
Αντιόξινα που περιέχουν αλουμίνιο, μαγνήσιο ή ασβέστιο
Ορισμένα φάρμακα για το έλκος, όπως η σουκραλφάτη (καραφάτη)
Ορισμένα φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη, όπως αυτά που περιέχουν χολεστυραμίνη (Prevalite) και κολεστιπόλη (Colestid)
Για να αποφύγετε πιθανές αλληλεπιδράσεις, τρώτε αυτά τα τρόφιμα ή χρησιμοποιήστε αυτά τα προϊόντα αρκετές ώρες πριν ή μετά τη λήψη του φαρμάκου για τον θυρεοειδή σας.
Τα συμπληρώματα που περιέχουν βιοτίνη, κοινά σε παρασκευάσματα για τα μαλλιά και τα νύχια, μπορεί να επηρεάσουν τη μέτρηση της θυρεοειδικής ορμόνης. Η βιοτίνη δεν επηρεάζει τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών, αλλά τα συμπληρώματα θα πρέπει να διακόπτονται για τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν μετρηθεί η λειτουργία του θυρεοειδούς σας, ώστε να αντικατοπτρίζεται με ακρίβεια η κατάσταση του θυρεοειδούς σας.
Μύθος: Ολοι οι άνθρωποι με προβλήματα θυρεοειδούς έχουν διογκωμένα μάτια.
Αλήθεια: Η διόγκωση των ματιών είναι μόνο ένα σύμπτωμα της οφθαλμικής νόσου του θυρεοειδούς, το οποίο είναι πιο κοινό με τον υπερθυρεοειδισμό (υπερβολική ποσότητα θυρεοειδικών ορμονών) και τη νόσο του Graves (μια αυτοάνοση ασθένεια που προσβάλλει τον θυρεοειδή).
Μύθος: Μόνο μεσήλικες ή μεγαλύτερες γυναίκες έχουν προβλήματα με τον θυρεοειδή.
Αλήθεια: Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες μπορούν να αναπτύξουν πάθηση του θυρεοειδούς σε οποιαδήποτε ηλικία. Μία στις πέντε γυναίκες αναπτύσσει προβλήματα θυρεοειδούς μέχρι την ηλικία των 60 ετών. Η θυρεοειδική νόσος μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα, την εγκυμοσύνη ή τους μήνες μετά τον τοκετό.
Μύθος: Τα προβλήματα του θυρεοειδούς διαγιγνώσκονται καλύτερα με τον εντοπισμό των συμπτωμάτων.
Αλήθεια: Περίπου το 60% των ατόμων με νόσο του θυρεοειδούς δεν γνωρίζει ότι έχει. Μια εξέταση αίματος TSH (θυρεοειδοτρόπος ορμόνη), ο υπερηχογραφικός έλεγχος, σε συνδυασμό με συμπτώματα όπως κόπωση, αλλαγή βάρους, πόνος στους μυς και τις αρθρώσεις ή πρησμένο λαιμό, βοηθούν τους γιατρούς να κάνουν την πιο ακριβή διάγνωση της νόσου του θυρεοειδούς.
Μύθος: Μπορείτε να διαχειριστείτε τον υποθυρεοειδισμό με διατροφή.
Αλήθεια: Η διατροφή από μόνη της δεν μπορεί να ρυθμίσει τα προβλήματα του θυρεοειδούς. Το φάρμακο για τον θυρεοειδή βοηθά να φέρει την παραγωγή ορμονών σε φυσιολογικά επίπεδα. Η κατανάλωση μιας καλά ισορροπημένης διατροφής με πολλές βιταμίνες και μέταλλα εξακολουθεί να είναι ευεργετική για τη συνολική υγεία του θυρεοειδούς.
Μύθος: Δεν μπορώ να κάνω δίαιτα και να χάσω κιλά αν έχω υποθυρεοειδισμό.
Αλήθεια: Η χαμηλή λειτουργία του θυρεοειδούς συχνά ενοχοποιείται για την αύξηση βάρους. Ορισμένα ευρήματα μελετών δείχνουν ότι το υπερβολικό βάρος μπορεί να βρίσκεται πίσω από την επιβράδυνση της λειτουργίας του θυρεοειδούς, γεγονός που οδηγεί σε αύξηση του βάρους. Η αύξηση βάρους είναι ένα από τα πιο κοινά κλινικά συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού. Είναι συχνά ένα από τα πρώτα σημάδια ότι ο θυρεοειδής σας έχει προβλήματα.
Ο θυρεοειδής αδένας παράγει ορμόνες που ελέγχουν τον μεταβολισμό, το βάρος, την αναπνοή, τον καρδιακό ρυθμό και πολλές άλλες βιολογικές λειτουργίες.
Αυτές οι λειτουργίες μπορεί να διαταραχθούν όταν υπάρχει χαμηλή παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών, όπως στην περίπτωση του υποθυρεοειδισμού. Τότε γίνεται πιο δύσκολο για το σώμα να διασπάσει το λίπος και να το μεταβολίσει.
Ενώ η μέτρια αύξηση βάρους συνδέεται με τον υποθυρεοειδισμό, σε ορισμένες περιπτώσεις, η αύξηση βάρους μπορεί να μην οφείλεται στο σωματικό λίπος αλλά σε υπερβολική συσσώρευση αλατιού και νερού (κατακράτηση). Η αύξηση βάρους που οδηγεί σε παχυσαρκία εμφανίζεται μερικές φορές παράλληλα με την ανεπαρκή λειτουργία του θυρεοειδούς, αλλά δεν υπάρχουν επί του παρόντος αρκετά ισχυρά επιστημονικά στοιχεία που να το επιβεβαιώνουν. Ωστόσο, εάν παρατηρήσετε απότομη αύξηση βάρους, είναι σημαντικό να απευθυνθείτε σε ενδοκρινολόγο, ο οποίος θα σας καθοδηγήσει στις απαραίτητες εξετάσεις ελέγχου της θυρεοειδικής λειτουργίας.
Μύθος: Τα άτομα με νόσο του θυρεοειδούς πρέπει να αποφεύγουν ορισμένα λαχανικά.
Αλήθεια: Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, η υπερβολική κατανάλωση των κραμβοειδών λαχανικών (μπρόκολο, κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο) μπορεί να εμποδίσει την ικανότητα του θυρεοειδούς να χρησιμοποιεί ιώδιο, το οποίο είναι απαραίτητο για τη φυσιολογική λειτουργία του. Ωστόσο, τα συγκεκριμένα λαχανικά είναι πλούσια σε ισχυρά θρεπτικά συστατικά που καταπολεμούν τις ασθένειες που μπορεί να βοηθήσουν στην εύρυθμη λειτουργία του θυρεοειδούς. Τα άτομα που πάσχουν από υποθυρεοειδισμό και ανεπάρκεια ιωδίου μπορούν να καταναλώνουν τα κραμβοειδή λαχανικά αρκεί να τα βράζουν, μιας και το μαγείρεμά τους μπορεί να μειώσει την επίδραση που έχουν τα σταυρανθή λαχανικά στον θυρεοειδή αδένα. Συνοπτικά, η καθημερινή ασφαλής ποσότητα κατανάλωσης των συγκεκριμένων λαχανικών είναι περίπου στα 150 γραμμάρια.
Μύθος: Μια δίαιτα χωρίς γλουτένη μπορεί να βοηθήσει στη θυρεοειδίτιδα Hashimoto.
Αλήθεια: Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto είναι η πιο κοινή αιτία υποθυρεοειδισμού. Μια δίαιτα χωρίς γλουτένη δεν μπορεί να αναστρέψει τη νόσο του Hashimoto. Υπάρχουν πολλές ανακριβείς πληροφορίες για μια δίαιτα χωρίς γλουτένη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τόσο η νόσος του Hashimoto όσο και η κοιλιοκάκη, όπου η δυσανεξία στη γλουτένη είναι το κύριο σύμπτωμα, είναι και οι δύο αυτοάνοσες διαταραχές. Η κοιλιοκάκη μπορεί να συνυπάρχει με το Hashimoto. Σε αυτή μόνο την περίπτωση, οι ασθενείς θα πρέπει να ακολουθήσουν μια δίαιτα χωρίς γλουτένη για να διαχειριστούν την κοιλιοκάκη τους και όχι το Hashimoto.
Ειδήσεις σήμερα
Σακίρα: Aποχαιρετά τη Βαρκελώνη – Παίρνει τα παιδιά και πάει στο Μαϊάμι
Αυτός είναι ο νέος σύντροφος της Ελεωνόρας Ζουγανέλη – Η κοινή τους φωτογραφία