Πλέον κυκλοφορούν στην αγορά πολλά νηστίσιμα τυριά, που πρόκειται για φυτικά υποκατάστατα τυριού με διάφορα χαρακτηριστικά και συστατικά.
Παρασκευάζονται συνήθως από άμυλο, έλαια, ξηρούς καρπούς, καλλιέργειες βακτηρίων, αρωματικές ύλες, χρωστικές ή/και διατροφική μαγιά. Σχεδόν αυτού τους είδους τα τυριά έχουν ως κύριο συστατικό κάποια πηγή αμύλου, όπως η πατάτα, το καλαμπόκι, η ταπιόκα. Συνήθως περιέχουν αρκετά λιπαρά, με τα περισσότερα να είναι κορεσμένα. Τα λιπαρά αυτά προέρχονται από το φοινικέλαιο, την καρύδα ή τους ξηρούς καρπούς.
Υστερούν αρκετά ασβέστιο. Περιέχουν ελάχιστες έως και μηδενικές ποσότητες πρωτεΐνης. Tα περισσότερα νηστίσιμα τυριά περιέχουν και αρκετές ποσότητες αλατιού.Μια ξεχωριστή κατηγορία φυτικού τυριού είναι το τυρί από σόγια (τόφου), το οποίο έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από τα υπόλοιπα νηστίσιμα τυριά της αγοράς.
Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και αποτελεί πολύ καλή πηγή ασβεστίου. Είναι χαμηλό σε υδατάνθρακες και λιπαρά. Περιέχει ελάχιστες ποσότητες αλατιού, συνεπώς είναι το καλύτερο που μπορείτε να επιλέξετε για να διατηρήσετε τη διατροφή σας σε σωστά επίπεδα.
Extra tip: Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να διαβάσετε πρώτα τη διατροφική ετικέτα του κάθε τυριού και να επιλέξετε με βάση τις ανάγκες σας, τη γεύση και τα χαρακτηριστικά που θέλετε.