Οι ξηροί καρποί έχουν πλούσιες θρεπτικές ιδιότητες, είναι πλούσιοι σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και ωμέγα 3, αποτελούν καλές πηγές φυτικών πρωτεϊνών και είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και πολλά μέταλλα (ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο), ενώ έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.
Αμύγδαλα πριν από ένα «βαρύ» σε άμυλο γεύμα
Η μία από τις μελέτες, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Metabolism», έδειξε ότι η κατανάλωση περίπου 30 γραμμαρίων αμυγδάλων λίγο πριν από κάποιο γεύμα υψηλής περιεκτικότητας σε άμυλο οδήγησε σε 30% μείωση των μεταγευματικών επιπέδων γλυκόζης σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, σε σύγκριση με μόλις 7% μείωση στους μη διαβητικούς.
Επιπλέον, μετά από ολονύκτια νηστεία, τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 προσθέτοντας αμύγδαλα στο γεύμα τους είχαν μια μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μετά το γεύμα αυτό. Η επίδραση της τακτικής κατανάλωσης αμυγδάλων στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 διερευνήθηκε, επίσης, με την καθημερινή κατανάλωση 30 γραμμαρίων αμυγδάλων για 12 εβδομάδες και σχετίστηκε με μείωση 4% στην αιμοσφαιρίνη A1c (HbA1c) και ίδια μείωση του Δείκτη Μάζας Σώματος.
Ξηροί καρποί με αντιδιαβητική δράση
Η δεύτερη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο «Diabetes Care», αποκάλυψε ότι ξηροί καρποί, όπως τα αμύγδαλα, μπορεί να συμβάλλουν στη διατήρηση υγιών επιπέδων γλυκόζης αίματος και χοληστερόλης τόσο για άνδρες όσο και για μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που έχουν διαβήτη τύπου 2.
Ατομα τα οποία καταναλώνουν συστηματικά ξηρούς καρπούς όπως τα φιστίκια, τα καρύδια, τα αμύγδαλα παρουσιάζουν μικρότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν διαβήτη τύπου 2. Αυτό έχει φανεί από μεγάλες και πολυετείς, αξιόπιστες μελέτες.
Καρύδια και καρδιαγγειακή προστασία
Ακόμη ένας σημαντικός στόχος για τον σωστό σχεδιασμό ενός προγράμματος διατροφής για τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 είναι η μείωση του κινδύνου των μελλοντικών καρδιαγγειακών προβλημάτων.
Στο πλαίσιο αυτού του στόχου, η κατανάλωση ξηρών καρπών, όπως π.χ. καρυδιών, έχει δείξει σημαντικά αποτελέσματα στην καλύτερη υγεία και λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων. Μια ημερήσια πρόσληψη π.χ. καρυδιών (30-60 γραμμ.) παρέχει σημαντικά οφέλη σε αυτόν τον τομέα για τα άτομα με διαβήτη τύπου 2, όπως καλύτερη σύνθεση λιπιδίων στο αίμα (συμπεριλαμβανομένων των λιγότερο LDL χοληστερόλης και λιγότερο ολικής χοληστερόλης).
Τα οφέλη αυτά σχετίζονται κυρίως με τα ακόρεστα λιπίδια (πολυακόρεστα ή μονοακόρεστα) που περιέχονται στους ξηρούς καρπούς, τα οποία αποδεδειγμένα βελτιώνουν τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα, μειώνοντας την κακή χοληστερόλη LDL.
Ρύθμιση σακχάρου και χοληστερόλης
Μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα από την επιστημονική επιθεώρηση «Diabetes Care» έδειξε ότι όταν ανθυγεινά και λιπαρά σνακ, όπως ένα μικρό γλυκό, π.χ. ένα μάφιν, ή ακόμα και ένα σνακ-πηγή αμύλου και υδατανθράκων, όπως 1 φέτα ψωμί, αντικατασταθεί από μία-δύο χούφτες ξηρούς καρπούς, μπορεί να βοηθήσει τους διαβητικούς να ελέγχουν καλύτερα τα επίπεδα του σακχάρου και της χοληστερόλης τους.
Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής έδειξαν ότι μετά από ένα τρίμηνο αυτής της αντικατάστασης τα επίπεδα του σακχάρου τους και της «κακής» χοληστερόλης άρχισαν σταδιακά να μειώνονται.