Το κορεάτικο δράμα το οποίο το είχαν του «πεταματού » και ήταν στα αζήτητα για μια δεκαπενταετία καθώς η «ιδέα ήταν μεν ενδιαφέρουσα, αλλά αρκετά σκοτεινή για να είναι αληθινή» είναι πλέον και επίσημα η πιο δημοφιλής σειρά όλων των εποχών στην πλατφόρμα.
Το Netflix ανακοίνωσε την είδηση με ένα tweet, όπου ανέφερε πως «Το Squid Game έφτασε επίσημα τους 111 εκατομμύρια φανς – καθιστώντας τη σειρά την πιο δημοφιλή μας (στην ιστορία του Netflix)».
Squid Game has officially reached 111 million fans — making it our biggest series launch ever! pic.twitter.com/SW3FJ42Qsn
— Netflix (@netflix) October 12, 2021
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Να εξηγήσουμε τι είναι το «Squid Game» αλλά ποια είναι τα «προβλήματα» που έχει δημιουργήσει.
Τι είναι το «Squid Game»; Είναι, ή μάλλον ήταν, τηλεοπτική σειρά εννέα επεισοδίων. Πλέον λογίζεται, χωρίς ψήγμα υπερβολής, ως φαινόμενο και ερμηνεύεται ως τέτοιο. Η υπόθεση παρακολουθεί τη θλιβερή καθημερινότητα ενός ημιάνεργου σοφέρ, χωρισμένου με μια κόρη 10 ετών, τον οποίο ζει η γερόντισσα μητέρα του που σέρνει τα πόδια της ως πλανόδια μανάβισσα για ψίχουλα.
Ο βασικός ήρωας είναι καταχρεωμένος και εθισμένος στον τζόγο. Ενας πρώτης τάξεως αποσυνάγωγος και απόκληρος της ζωής. Ωσπου ένα βράδυ συναντά στο μετρό κάποιον καλοβαλμένο τύπο που γνωρίζει τα πάντα για τη ζωή και τα δάνειά του και τον προσηλυτίζει στο μεγαλύτερο παιχνίδι όπου έχει παίξει ποτέ στη ζωή του και, αν το κερδίσει, όχι απλώς θα ξεχρεώσει, αλλά και θα μπορεί να ζήσει μέχρι και τα τρισέγγονά του.
Του αφήνει μια κάρτα με έναν τηλεφωνικό αριθμό. Η επιλογή ανήκει στον ίδιο. Αν θέλει να συμμετάσχει πρέπει απλώς να τηλεφωνήσει. Ενα τηλεφώνημα, λίγες ώρες και ένα ομιχλώδες ταξίδι μετά ο πρωταγωνιστής ξυπνά έγκλειστος σε ένα φουτουριστικό κοιτώνα ανάμεσα σε άλλους 455 ανθρώπους που όλοι φορούν πανομοιότυπες στολές με έναν αριθμό πάνω τους.
Εκείνος είναι ο τελευταίος, το νούμερο 456. Στα υπόλοιπα οκτώ επεισόδια άπαντες οι έγκλειστοι σε έναν φουτουριστικό, χρωματιστό κόσμο, βγαλμένο από video game όπου άνθρωποι χωρίς πρόσωπο, ντυμένοι από την κορφή ως τα νύχια με φούξια στολές, θα αναμετρηθούν σε έξι παιδικά παιχνίδια της Κορέας, με έναν… ενήλικο όμως όρο: όποιος ηττάται χάνει τη ζωή του. Ο νικητής θα φύγει με ένα ποσό αντίστοιχο των 33 εκατ. ευρώ, ικανό να του δώσει τη ζωή του πίσω.
Μολονότι όλοι οι παίκτες έχουν διαφορετικές καταβολές, επίπεδο μόρφωσης, ιστορία και ζωή, υπάρχει κάτι που τους συνέχει: είναι χρεωμένοι ως τον λαιμό. Γεγονός που από μόνο του αρκεί για να κάνουν την προσωπική ηθική χαρτοπόλεμο και να παίξουν ένα χωρίς επιστροφή παιχνίδι ζωής και -κυρίως- θανάτου.
Μία φανταστική δυστοπία ή μία… πραγματικότητα;
Και εκεί που λες δεν μπορεί οι άνθρωποι να είναι τόσο κακοί, εγωιστές και ωμοί, έρχεται το τέλος, που τελικά απλά σε επιβεβαιώνει πως πράγματι είναι, και η αισιοδοξία που μέχρι πριν είχες, έχει μόλις χαθεί.
Φυσικά, αυτό δεν είναι κακό, γιατί πολλές φορές ίσως να χρειάζεται μία παρατραβηγμένη δυστοπία για να δούμε σφαιρικά τα αρνητικά αποτελέσματα του ανταγωνισμού και της απρόσωπης κοινωνίας στην οποία ζούμε.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του δημιουργού του, Hwang Dong-hyuk, είναι απλά μία «αλληγορία της σύγχρονης καπιταλιστικής κοινωνίας, κάτι που απεικονίζει τον ακραίο ανταγωνισμό της ζωής. Ήθελα όμως, να χρησιμοποιήσω ως χαρακτήρες ανθρώπους που όλοι έχουμε συναντήσει στην πραγματική ζωή. Τα παιχνίδια που διάλεξα είναι εξαιρετικά εύκολα και κατανοητά, ώστε ο τηλεθεατής να μπορεί να επικεντρωθεί στους χαρακτήρες -από το να προσπαθεί να ερμηνεύσει τους κανόνες». Η σειρά αυτή όμως κάνει και κάτι παραπάνω από αυτό. Απεικονίζει με ακρίβεια, το πόσο μακριά μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος όταν παλεύει να επιβιώσει.
Γιατί ο κόσμος τρελάθηκε με « Το Παιχνίδι του Καλαμαριού»
Η κορεατική σειρά τα « Το Παιχνίδι του Καλαμαριού» όπως μεταφράζεται το «Squid Game» που παρουσιάζει με σκληρό τρόπο μέχρι ποιο σημείο μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος για το χρήμα.
Το ερώτημα που έχει προκύψει με την επιτυχία της σειράς εδώ και μόλις λίγες εβδομάδες, είναι το κατά πόσο η… Τέχνη μιμείται τη ζωή, αφού στο θέμα της σειράς αντικατοπτρίζεται η σκληρή πραγματικότητα της κορεάτικης οικονομίας. Τι κι αν είναι η χώρα των 52 εκατομμυρίων ανθρώπων αποτελεί μια από τις 10 ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη, ένα τεράστιο πληθυσμό της πρωτεύουσας Σεούλ, περίπου 400.000 άνθρωποι, ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, παρότι ο μέσος όρος των μισθών φτάνει τις 42.000 δολάρια ετησίως, οι οικονομικές συνθήκες, οι επενδύσεις στα κρυπτονομίσματα, αλλά κι ο εθισμός μεγάλου μέρους του πληθυσμού στον τζόγο, έχουν οδηγήσει μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας στην ιδία απελπιστική κατάσταση με αυτή του πρωταγωνιστή της σειράς.
Σαν να μην έφτανε το γεγονός ότι η σειρά «σκίζει» ακόμα και στη χώρα της οποίας τα… άπλυτα βγάζει στη φόρα, χιλιάδες τηλεθεατές χρησιμοποίησαν το τηλεφωνικό νούμερο που χρησιμοποιείται σεναριακά προκειμένου να συμμετέχουν στο παιχνίδι. Ακόμη κι αν αυτό τους στοιχίσει την ίδια τους τη ζωή!
Σχολεία προειδοποιούν: «Μην αφήνετε τα παιδιά σας να το βλέπουν»
Το δυστοπικό δράμα, παρουσιάζει μια ομάδα ανθρώπων που στρατολογήθηκαν από έναν μυστηριώδη οργανισμό για να ανταγωνιστούν σε παιχνίδια ζωής ή θανάτου. To «Squid Game» όμως περιλαμβάνει και πολλές σκηνές βίας, γεγονός που δεν την κάνει μια σειρά κατάλληλη για παιδιά.
Η σειρά έχει κερδίσει και πολλούς μικρούς fan, οι οποίοι μάλιστα πάνε στο σχολείο και ζητάνε από τους εκπαιδευτικούς να παίξουν κάποια από τα παιχνίδια που περιλαμβάνονται στα επεισόδια του «Squid Game». Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα υποβάλλονται και σε δοκιμασίες μόνοι τους.
Μερικές φορές όμως δημιουργούνται και εντάσεις – όπως συμβαίνει στα παιχνίδια – ο συνδυασμός όμως με τη βία που αποτυπώνεται στη συγκεκριμένη σειρά οδηγεί σχολεία να στέλνουν επιστολές προς τους γονείς, προκειμένου να μην επιτρέπουν στα παιδιά τους να βλέπουν την σειρά αυτή. Τέτοια περιστατικά έχουν ήδη αναφερθεί στην Βρετανία και στο Βέλγιο.
Εκτίθενται σε ρεαλιστικές σκηνές βίας
«Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες, έχει πέσει στην αντίληψή μας ότι αρκετά παιδιά βλέπουν το Squid Game στο Netflix. Παρατηρήσαμε ότι ένας αυξανόμενος αριθμός παιδιών παίζουν τις δικές τους εκδοχές, κάτι που προκαλεί διαμάχες μεταξύ φίλων. Τα παιδιά που βλέπουν αυτή την σειρά, εκτίθενται σε ρεαλιστικές σκηνές βίας και δυστυχώς βγάζουν ανάλογες συμπεριφορές στο σχολείο. Θα ήθελα να σας επισημαίνω ότι υπάρχει λόγος που το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι ακατάλληλο για παιδιά κάτω των 15 ετών», ανέφερε το John Bramston Primary School, τονίζοντας ότι από εδώ και πέρα, αν υπάρχουν ανάλογα φαινόμενα θα καλούνται οι γονείς στο σχολείο.
Squid Game: Οι ειδικοί προειδοποιούν για τα κρυφά μηνύματα
Οι αναλυτές σε ολόκληρο τον κόσμο προσπαθούν να κατανοήσουν. Γιατί το Squid Game, το νοτιοκορεάτικο αυτό θρίλερ, γνωρίζει τέτοια απήχηση σε αναπτυσσόμενες χώρες. Αλλά και σε προηγμένες οικονομίες.
Είναι η ανάδειξη των κοινωνικών ανισοτήτων που εντείνονται παντού; Είναι ότι σε μια τόσο δύσκολη περίοδο όλοι αναλογιζόμαστε εάν θα μπορούσαμε να είμαστε κομμάτι ενός τέτοιου δυστοπικού κόσμου;
Ή μήπως, όπως γράφουν οι Financial Times, πρόκειται για ένα παιχνίδι εμπιστοσύνης – πόση εμπιστοσύνη μπορούμε να έχουμε στον εαυτό μας;
Ωστόσο, το Squid Game δεν μένει μόνο εκεί. Παρουσιάζει και τις σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ των παικτών: συμμαχίες, αντιπαλότητες, ακόμη και την προδοσία.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο δημιουργός του Squid Game, έχει πλήρη επίγνωση της σκληρότητας της υπόθεσής. Καθώς και της σκληρότητας και βαναυσότητας που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι άνθρωποι στον πραγματικό κόσμο.
Η διαφθορά είναι παντού
Αν και η οργάνωση του παιχνιδιού φαίνεται μεθοδική και όλα κυλούν ομαλά, σύντομα αποκαλύπτεται ότι υπάρχει ένα υπόγειο κύκλωμα διακίνησης οργάνων. Αυτή είναι μια μεταφορά για τη διαφθορά που λαμβάνει χώρα και στις κυρίαρχες τάξεις της κοινωνίας.
Η φτώχεια δεν σου ανοίγει νέους δρόμους
Το δεύτερο επεισόδιο της σειράς ονομάζεται «Κόλαση». Σε αυτό το επεισόδιο, οι παίκτες έχουν την ευκαιρία να επιστρέψουν στην παλιά τους ζωή.
Είναι ακόμη πιο ταπεινωτικό όταν η ζωή, τα συναισθήματα και οι συνειδήσεις των φτωχών γίνονται εργαλείο ψυχαγωγίας και ικανοποίησης των πλουσίων.
Σε μια καπιταλιστική κοινωνία, οι πλούσιοι είναι οι πιο ισχυροί
Η σκληρή διάκριση μεταξύ πλούσιων και φτωχών είναι το κυρίως θέμα που επισημαίνεται στη σειρα. Οι πλούσιοι είναι αυτοί που δημιουργούν τους κανόνες και όταν αυτοί οι κανόνες δεν τους ικανοποιούν, μπορούν να αλλάξουν ακαριαία τα δεδομένα.
Οι διακρίσεις λόγω φύλου εξακολουθούν να υπάρχουν
Ένα ακόμη θέμα στο οποίο εστιάζει το «Παιχνίδι του Καλαμαριού» είναι η διάκριση μεταξύ των φύλων, ανδρών και γυναικών. Η Ni Myeo εξ αρχής προσβάλλεται κατάφωρα από τον Deok Soo, μόνο και μόνο επειδή είναι γυναίκα.
Στην συνέχεια οι γυναίκες του παιχνιδιού συχνά περιθωριοποιούνται και δεν επιλέγονται σε παιχνίδια λόγω της σωματικής τους διάπλασης και των στερεοτύπων που έχουν οι παίχτες.
«Οι νέοι σήμερα αισθάνονται αποκαρδιωμένοι και απογοητευμένοι για τα υψηλά ποσοστά ανεργίας» εξηγεί στους Financial Times, ο Σιν Γιονγκ-Σανγκ, ερευνητής του Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας, της Κορέας.
Για να προσθέσει : «η προοπτική να κερδίσουν μεγάλα χρηματικά ποσά ίσως φαίνεται πολύ ελκυστική, ακόμα και εάν βάψουν τα χέρια τους με αίμα».
Οι ψυχολόγοι εξηγούν τον λόγο που το «Squid Game» είναι τόσο δημοφιλές
Η εξήγηση για την μεγάλη επιτυχία του «Squid Game» βρίσκεται στη ψυχολογία. Καταρχάς η σειρά δείχνει την ωμή πραγματικότητα της εποχής μας, όπου όλα θυσιάζονται στον βωμό του χρήματος, ενώ ταυτόχρονα ασκεί κριτική για την ανταγωνιστική καπιταλιστική κοινωνία. Οι φτωχοί ανταγωνίζονται σε ένα παιχνίδι ζωής και θανάτου κυριολεκτικά για να επιβιώσουν. Και όλα αυτά γίνονται για να διασκεδάσουν τους πλούσιους.
Αλλά, και πάλι, υπάρχουν πολλές σειρές και ταινίες που διαπραγματεύονται την κοινωνική ανισότητα και αδικία. Αυτό όμως που ξεχωρίζει το Squid Game είναι ότι ενώ ταυτιζόμαστε με τους διαγωνιζόμενους και βάζουμε τον εαυτό μας στη θέση τους, ωστόσο δεν είναι το μόνο που κάνουμε. Μετά από μερικά επεισόδια, αποκαλύπτεται ότι αυτά τα παιχνίδια παρακολουθούνται από πλούσιους που ποντάρουν στους φτωχούς, όπως κάνει κάποιος στις ιπποδρομίες. Άρα κατά μια έννοια, όταν βλέπουμε αυτή τη σειρά, είμαστε σε παρόμοια θέση με τους πλούσιους που απολαμβάνουν την ηδονοβλεψία της κλειδαρότρυπας.
https://www.youtube.com/watch?v=zQdsfqvyvME
Είμαστε λοιπόν ευθυγραμμισμένοι με τους διαγνωνιζόμενους, ανησυχώντας για κάθε τους κίνηση, αλλά είμαστε επίσης ευθυγραμμισμένοι και με τους πλούσιους, παρατηρώντας ψυχρά τα παιχνίδια. Η εναλλαγή μεταξύ αυτών των δύο είναι η πιο σημαντική, καινοτόμος κίνηση της σειράς.
Τέλος το γεγονός ότι όλα διαδραματίζονται στη Κορέα κάνει τους θεατές του δυτικού κόσμου να νιώθουν ότι όλα όσα συμβαίνουν δεν τους αφορούν άμεσα, με αποτέλεσμα να το παρακολουθούν ακόμη πιο ευχάριστα.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr