Ο λόγος για τον Δημήτρη Εϊπίδη, που άφησε χθες την τελευταία του πνοή στα 82 του χρόνια από πνευμονία.
Γεννημένος στην Αθήνα, σπούδασε Αγγλική Λογοτεχνία και Αμερικανικό Θέατρο στο Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο, καθώς και Σκηνοθεσία Θεάτρου στην Αμερικανική Ακαδημία Δραματικών Τεχνών στη Νέα Υόρκη. Είναι επίσης απόφοιτος της Σχολής Κινηματογράφου του Λονδίνου.
Το 1971 ίδρυσε το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μόντρεαλ με έμφαση στον νέο κινηματογράφο, το οποίο διηύθυνε επί 14 χρόνια και μάλιστα παρέμενε μέχρι πρόσφατα διευθυντής του διεθνούς του προγράμματος.
Από το 1988 μέχρι σήμερα ήταν στέλεχος του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο ως υπεύθυνος διεθνούς προγράμματος, ενός από τα κορυφαία κινηματογραφικά φεστιβάλ του κόσμου.
Η ενασχόλησή του βέβαια με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ήταν εκείνη που τον έφερε στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων όσον αφορά στο δικό μας κινηματογραφικό γίγνεσθαι.
Από το 1992 υπήρξε διευθυντής του παράλληλου προγράμματος του φεστιβάλ, «Νέοι Ορίζοντες», πρόγραμμα που κατεξοχήν αναδεικνύει νέες και πολύ ενδιαφέρουσες φωνές από όλο τον κόσμο.
Το 1999 ο Δημήτρης Εϊπίδης προχώρησε στην ίδρυση του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, θεσμός που προσφέρει μεγάλες συγκινήσεις στους κινηματογραφόφιλους που παρακολουθούν τις δράσεις του και θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους στο ευρωπαϊκό κύκλωμα.
Μια δεκαετία αργότερα, το 2010, ο Δημήτρης Εϊπίδης διορίστηκε διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και κατά γενική ομολογία στα χέρια του το φεστιβάλ αναμορφώθηκε, έγινε πιο «ζωηρό» και έδειξε μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις σύγχρονες τάσεις του παγκόσμιου σινεμά.
Εμεινε σε αυτή τη θέση μέχρι το 2016, όταν και παραιτήθηκε. Το 1993 ο Ιρανός υπουργός Πολιτισμού τού απένειμε στην Τεχεράνη ένα τιμητικό βραβείο σε αναγνώριση της συμβολής του στην προώθηση του ιρανικού κινηματογράφου διεθνώς, ενώ το 1999 του απονεμήθηκε τιμητικό βραβείο από τη FIPRESCI (Διεθνή Συνομοσπονδία Κριτικών Κινηματογράφου) για την ποιότητα και την πρωτοτυπία του προγράμματος «Νέοι Ορίζοντες».
Ο Στίβεν Κινγκ ζητά να ακυρωθεί η τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ
Πρόσφατα, ο Δημήτρης Εϊπίδης, πέντε πρώην μέλη του Δ.Σ. του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και ο πρώην δήμαρχος της πόλης, Γιάννης Μπουτάρης, αθωώθηκαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης μετά την κατηγορία περί υπηρεσιακής απιστίας το διάστημα 2011-2014 με οικονομική ζημία για το Δημόσιο 120.000 ευρώ.
Ο Εϊπίδης και οι υπόλοιποι είχαν κατηγορηθεί για διπλές αμοιβές και παράνομα επιδόματα, αλλά το δικαστήριο έκρινε ότι αυτές ήταν αμοιβές που αφορούσαν υπηρεσίες που προσφέρθηκαν.
«Ο Δημήτρης Εϊπίδης μάς δίδαξε πώς να βλέπουμε ντοκιμαντέρ, μας έδειξε πώς να ανακαλύπτουμε δημιουργούς. Ο κινηματογράφος ήταν η ζωή του.
Ομως μέσα από το χώρο του μύθου, εκείνος ανίχνευε τα δύσκολα θέματα, τις ανθρωποκεντρικές ιστορίες που γεννά η πραγματικότητα. Αυτό το σινεμά υπηρέτησε σε όλο τον κόσμο, στη Θεσσαλονίκη, στο Μόντρεαλ, στο Τορόντο, στο Ρέικιαβικ. Θα τον θυμόμαστε πάντα μπροστά στην οθόνη, να παρακολουθεί μια ταινία και να μας εξηγεί με πάθος τι είναι αυτό που την κάνει ιδανική για ένα φεστιβάλ, ιδανική για την ψυχή μας», σημειώνει το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης σε ανακοίνωσή του.
«Ο Δημήτρης Εϊπίδης αγάπησε έντονα τον κινηματογράφο και τον στήριξε μέσα από τους θεσμούς. Η απώλειά του θα είναι αισθητή, αλλά το έργο που αφήνει πίσω του είναι μια σπουδαία παρακαταθήκη. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους και στους πολλούς φίλους του», τόνισε σε ανακοίνωσή της η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.
Οριστικό: Ανοίγουν δημοτικά, νηπιαγωγεία και ειδικά σχολεία τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου
Στο μικροσκόπιο των Αρχών το επεισόδιο στα Ίμια, οι καταθέσεις και ο «πόλεμος της τσιπούρας»
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr