ΣΤΑ ΚΑΘ’ ΗΜΑΣ, οι εξελίξεις δεν προέρχονται από το εξωτερικό αλλά είναι εγχώριας «παραγωγής». Πέρυσι τέτοιες ημέρες του Αυγούστου είχαμε στραμμένα τα βλέμματά μας στις πυρκαγιές στην Εύβοια με την τεράστια οικολογική καταστροφή, φέτος οι φωτιές άναψαν στο πολιτικό σκηνικό με επίκεντρο παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων.
ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ παρακολουθούσαμε στον Τύπο της Ισπανίας το πολιτικό σκάνδαλο που είχε ξεσπάσει με τις παρακολουθήσεις Καταλανών πολιτικών και ακτιβιστών μέσα από το σύστημα Pegasus και πιστεύαμε ότι η υπόθεση είναι μακρινή. Δυστυχώς δεν επιβεβαιωθήκαμε από τις τελευταίες εξελίξεις.
ΤΟ ΘΕΜΑ με τις καταγγελίες για την παρακολούθηση των τηλεφώνων δημοσιογράφου αλλά και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη είναι ιδιαίτερα σοβαρό γιατί άπτεται των βασικών αρχών της δημοκρατίας. Για αυτό άλλωστε η κυβέρνηση ζήτησε την πλήρη διερεύνηση των υποθέσεων από τη δικαιοσύνη. Η κρίση αποτυπώθηκε στα πολιτικά πράγματα με την παραίτηση του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης Γρηγόρη Δημητριάδη και την απομάκρυνση του επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.
Η Δώρα, η Γαρυφαλλιά και αύριο;
ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ σαφείς, εάν η ΕΥΠ παρακολουθούσε το κινητό τηλέφωνο ενός Ελληνα ευρωβουλευτή, πρόκειται για τεράστιο λάθος, το οποίο παίρνει τον χαρακτήρα πολιτικού εγκλήματος, εάν αυτό συνέβη εν αγνοία του πρωθυπουργού. Η υπόθεση αναδεικνύει κενά και αδυναμίες στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις δραστηριότητες της ΕΥΠ και σε αυτό δεν χωρούν ούτε συμψηφισμοί με το πρόσφατο παρελθόν ούτε ολιγωρίες.
Απαιτείται άμεση αντιμετώπιση των παθογενειών με νομοθετικές ρυθμίσεις που θα διασφαλίζουν τον δημοκρατικό έλεγχο της ΕΥΠ και ταυτόχρονα θα θωρακίζουν κάθε πολίτη από αυθαίρετες ενέργειες και υποκλοπές των δεδομένων τους.
Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ έχει δείξει ότι μέσα από τις κρίσεις αναζητεί την ουσιαστική επίλυση των προβλημάτων και όχι την επιφανειακή διαχείρισή τους. Αντιμετώπισε εξωγενείς κρίσεις, στην οικονομία, στα εθνικά μας θέματα, στο μεταναστευτικό και στην πανδημία, με ψυχραιμία και αίσθηση του εθνικού καθήκοντος.
ΤΟ ΙΔΙΟ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ να πράξει και τώρα που μαίνεται μία πολιτική κρίση η οποία εστιάζεται σε έναν ευαίσθητο τομέα του κράτους, όπως είναι η υπηρεσία πληροφοριών και ο τρόπος λειτουργίας της. Πρόκειται για ζητήματα δημοκρατίας στα οποία δεν νοούνται εκπτώσεις όταν μάλιστα ο πρωθυπουργός δεν έχει διστάσει να λάβει αποφάσεις που αφορούν σκληρά συστήματα εξουσίας γιατί γνωρίζει καλά ότι τελικά ο μόνος κριτής κάθε κυβέρνησης είναι ο ελληνικός λαός.