Φίλος που διαμένει τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό, χωρίς να έχει διακόψει τους δεσμούς του με τη χώρα, δεν έκρυβε το παράπονό του για το γεγονός ότι δεν μπορούσε να ψηφίσει στις εκλογές της 21ης Μαΐου, καθώς δεν πληρούσε το κριτήριο της φορολογικής δήλωσης.
Επειδή, όμως, το επιθυμούσε πολύ, αποφάσισε να ταξιδέψει αεροπορικώς για να φθάσει Ελλάδα την Κυριακή των εκλογών, να ψηφίσει και να φύγει την επομένη. Μία πολύωρη καθυστέρηση όμως στο αεροδρόμιο του εξωτερικού ήταν αρκετή για να προσγειωθεί μετά το κλείσιμο της κάλπης. Πρόκειται για ένα μόνο παράδειγμα Ελληνα του εξωτερικού που δεν κατάφερε να συμμετάσχει στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Υπάρχουν ακόμα πιο τρανταχτές αποδείξεις της αδικίας που υπέστησαν οι ομογενείς μας.
Τι μάθαμε το 2024
Πρόεδροι μεγάλων, ιστορικών κοινοτήτων του εξωτερικού, όπως της ελληνικής κοινότητας στο Βερολίνο και στη Μελβούρνη, δεν δικαιούνται να ψηφίσουν επειδή οι όροι που τέθηκαν στη νομοθεσία -με ξεκάθαρη ευθύνη των αριστερών κομμάτων- είναι σχεδόν απαγορευτικοί.
Ετσι δικαιολογείται ο μικρός αριθμός των ομογενών που κατάφεραν τελικά να ψηφίσουν από τη χώρα όπου βρίσκονται. Οι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού ήταν μόλις 22.857 και ψήφισαν 18.203, που σημαίνει ότι η συμμετοχή ξεπέρασε το 80%. Στις δεύτερες εκλογές, της 25ης Ιουνίου, εκτιμάται ότι θα ψηφίσουν επιπλέον 7.000 ομογενείς που έκαναν ετεροχρονισμένα την αίτηση και δεν πρόλαβαν την ημερομηνία για την πρώτη κάλπη. Ακόμα και έτσι, ο αριθμός παραμένει εξαιρετικά μικρός για την τεράστια ελληνική κοινότητα του εξωτερικού.
Ο νόμος για την ψήφο των ομογενών που έφερε η Νέα Δημοκρατία το 2019 ήταν μία ιστορική ευκαιρία για τη χώρα να διορθώσει μία αδικία δεκαετιών. Και ως ένα βαθμό ο νόμος Θεοδωρικάκου, που πέρασε με πρωτόγνωρη κοινοβουλευτική συναίνεση (288 ψήφοι), τα κατάφερε, αφού όντως οι Ελληνες του εξωτερικού, για πρώτη φορά στην ιστορία, είχαν δικαίωμα ψήφου από τον τόπο διαμονής τους. Ομως η εμμονή του ΣΥΡΙΖΑ να μπουν ως προϋποθέσεις η παραμονή στην Ελλάδα έστω και για δύο χρόνια την τελευταία 35ετία και η φορολογική ενημερότητα για τους άνω των 30 ετών οδήγησε στο αποτέλεσμα που είδαμε. Τώρα έρχεται μία δεύτερη ιστορική ευκαιρία, την οποία θα πρέπει να αδράξει η επόμενη κυβέρνηση.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι από τους πρώτους νόμους που θα φέρει στην επόμενη Βουλή είναι για να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο ψηφίζουν οι Ελληνες του εξωτερικού. Ωστόσο χρειάζεται ευρύτερη πλειοψηφία 200 βουλευτών. Ποια θα είναι η στάση που θα κρατήσει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ.; Αυτό θα είναι ένα από πρώτα «κρας τεστ» για το αν θα αποκτήσει τελικά αυτή η χώρα σοβαρή αντιπολίτευση.