ΟΜΩΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ βλέπουν ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να απαντά με πολιτικές που έχουν ως στόχο την ανάπτυξη της οικονομίας και τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους, ρίχνοντας το βάρος στην αντιμετώπιση της ακρίβειας που δυσκολεύει τις συνθήκες διαβίωσης των νοικοκυριών.
ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, σύμφωνα με τα οποία τον Οκτώβριο ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 9,1% από 12% τον Σεπτέμβριο και 11,4% τον Αύγουστο, είναι ενθαρρυντικά, καθώς δείχνουν τα πρώτα σημάδια αποκλιμάκωσης. Με δεδομένο ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες τα ποσοστά του πληθωρισμού είναι πιο υψηλά, η επιτυχία θα πρέπει αναμφίβολα να πιστωθεί στην κυβέρνηση και στα μέτρα που λαμβάνει κυρίως στον τομέα της ενέργειας όπου διαπιστώνεται αξιοσημείωτη κάμψη των τιμών. Παρ’ όλα αυτά, στην αντλία είδαμε τις προηγούμενες ημέρες να καταγράφονται αυξητικές τάσεις, οι οποίες δεν δικαιολογούνται και για αυτό θα πρέπει να διενεργούνται αυστηρότεροι έλεγχοι από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές.
ΠΑΝΤΩΣ, ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ των τροφίμων τα πράγματα δεν είναι το ίδιο καλά με το ηλεκτρικό ρεύμα, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Παρά το ενδιαφέρον μέτρο του υπουργείου Ανάπτυξης για το «καλάθι του νοικοκυριού» που σιγά σιγά και με κάποιες διορθωτικές κινήσεις αρχίζει να αποδίδει και εμφανίζονται ήδη ακόμα μειώσεις τιμών σε συγκεκριμένα προϊόντα, οι τιμές βασικών ειδών διατροφής συνεχίζουν τις ανοδικές τους τάσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ και για τον λόγο αυτό είναι αναγκαίο να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα αισχροκέρδειας.
Η Δώρα, η Γαρυφαλλιά και αύριο;
ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΕΣ ότι, παρά την πτώση του πληθωρισμού, η ακρίβεια παραμένει σοβαρό ζήτημα, στο οποίο θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα. Τα αίτια για την εκτίναξη της ακρίβειας είναι βεβαίως εισαγόμενα και γνωστά σε όλους. Η ενεργειακή κρίση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και η μεγάλη αύξηση στις τιμές των πρώτων υλών που πυροδοτούν τον πληθωρισμό. Ομως η προσπάθεια αποκλιμάκωσης είναι σαφές ότι θα πρέπει να συνεχιστεί με μέτρα, αλλά και διαρκείς ελέγχους ώστε να μην ξεφύγουν οι τιμές.
Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ αποτελεί το μεγάλο πρόβλημα, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για όλη την Ευρώπη, καθώς περιορίζει το διαθέσιμο εισόδημα και ενεργοποιεί τις δυνάμεις της ύφεσης. Η χώρα μας παραμένει σε ισχυρή αναπτυξιακή τροχιά και η αύξηση του ΑΕΠ υπολογίζεται ότι φέτος θα ξεπεράσει το 6%, παρά το αρνητικό διεθνές περιβάλλον, αλλά όσο περιορίζεται η ζήτηση τόσο μειώνεται η επιχειρηματική δραστηριότητα. Για αυτό θα πρέπει να δοθεί βαρύτητα στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και θ’ αυξήσουν τα εισοδήματα.