Είναι γεγονός ότι ακόμη και ο Μπολσονάρου αναγκάστηκε να συνυπογράψει τη διεθνή Συνθήκη του 2021 που θέτει ως στόχο να τερματιστεί η αποψίλωση των δασών του πλανήτη έως το 2030. Ομως ο Λούλα, που ανέλαβε την προεδρία στις αρχές του 2023, σήκωσε αμέσως τα μανίκια. Αυτή την εβδομάδα, ο πρόεδρος της Βραζιλίας παρουσίασε το Σχέδιο Δράσης για την Πρόληψη και τον Ελεγχο της Αποψίλωσης του Αμαζονίου, αναθέτοντας συγκεκριμένους στόχους σε περισσότερα από δέκα υπουργεία έως τη λήξη της θητείας του το 2027.
Η Δώρα, η Γαρυφαλλιά και αύριο;
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ενεργή εμπλοκή των υπηρεσιών πληροφοριών και των βραζιλιάνικων δορυφόρων για τον εντοπισμό εγκληματικών δραστηριοτήτων στον Αμαζόνιο, εξομάλυνση του χάους με τους τίτλους ιδιοκτησίας και αγροτικό Κτηματολόγιο, που θα βοηθήσει στο να προστατευθούν οι παρθένες εκτάσεις του Αμαζονίου, ένα από τα μεγαλύτερα όπλα της ανθρωπότητας στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.
Το έργο του Λούλα δεν θα είναι εύκολο. Λαθροκυνηγοί απειλούμενων ζώων, λαθραλιείς, παράνομοι χρυσοθήρες, γαιοκτήμονες, κτηνοτρόφοι και καλλιεργητές θα στραφούν εναντίον του, προσπαθώντας να συνεχίσουν τον πλουτισμό τους από την απομύζηση του Πνεύμονα. Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος δεν σκοπεύει να απαγορεύσει κάθε δραστηριότητα, αλλά επιθυμεί να προωθήσει φιλικές προς το περιβάλλον βιώσιμες οικονομικές ασχολίες, που θα προστατεύσουν παράλληλα τα ενδιαιτήματα των αυτοχθόνων, διασώζοντας τον τρόπο ζωής και την κουλτούρα τους. Το 2030 δεν είναι μακριά, σύντομα θα γίνει ταμείο…