Λίγο πριν από την έναρξη της προχθεσινής συνεδρίασης στη Βουλή το κλίμα ήταν καθαρά προεκλογικό. Κάποιοι μάλιστα έλεγαν ότι η συζήτηση παρέπεμπε στο εναρκτήριο λάκτισμα της προεκλογικής περιόδου για κάλπες εντός του Σεπτεμβρίου.
Ο πρωθυπουργός όμως είχε άλλη άποψη, ξέκοψε πλήρως το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, ενώ χθες στον ΣΚΑΪ έδωσε περισσότερες εξηγήσεις για την απόφασή του, λέγοντας ότι «με τη βόμβα της απλής αναλογικής και έναν απρόβλεπτο γείτονα όπως είναι η Τουρκία θα ήταν ανεύθυνο η χώρα να έχει υπηρεσιακή κυβέρνηση».
Στο ίδιο πνεύμα, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι αναλαμβάνει το ρίσκο της σταθερότητας και ας έχει πολιτικό κόστος. «Ο χειμώνας θα είναι δύσκολος, αλλά θέλω οι πολίτες να με κρίνουν στο τέλος της τετραετίας και να συγκρίνουν τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Τσίπρα με όσα πετύχαμε εμείς», είπε χαρακτηριστικά κόβοντας πλέον τη σεναριολογία και δημιουργώντας έναν καθαρό πολιτικό ορίζοντα μέχρι το τέλος της άνοιξης του 2023.
Η απόφαση του πρωθυπουργού να μην ενδώσει στους δημοσκοπικούς πειρασμούς για φθινοπωρινές εκλογές ήταν λυτρωτική για πολλούς.
Κατ’ αρχάς, για τους ανθρώπους της οικονομίας και του τουρισμού, που θέλουν σταθερότητα και ηρεμία ενώ προγραμματίζουν επενδύσεις και επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, χωρίς να προσμετρούν απρόοπτα και αιφνιδιασμούς.
Παρακαταθήκες παρόντος και μέλλοντος…
Οι υπουργοί αντιλήφθηκαν ότι πρέπει να τρέξουν περισσότερο για τα θέματα και τις εκκρεμότητες στα χαρτοφυλάκιά τους παρά για την επανεκλογή τους, ενώ και οι βουλευτές της συμπολίτευσης, αντί να στοιχηματίζουν για την Κυριακή της κάλπης, έχουν χρόνο για να ασκήσουν το νομοθετικό τους έργο και να προβάλουν το έργο της κυβέρνησης στους ψηφοφόρους τους.
Στον ΣΥΡΙΖΑ θα ένιωσαν ανακούφιση, κανείς δεν βιάζεται να χάσει, ενώ και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης κερδίζουν χρόνο, στην ουσία όλο το πολιτικό σύστημα ήθελε εξάντληση της τετραετίας, παρά τις «κραυγές» ορισμένων στην Κουμουνδούρου που «δεν αντέχουν άλλο τον Μητσοτάκη», και από χθες πανηγυρίζουν για τη μετάθεση της κάλπης.
Αλήθεια όμως, η απόφαση αυτή θα λειτουργήσει τελικώς υπέρ της κυβέρνησης; Ο πρωθυπουργός πιστώνεται την προσήλωσή του στη θεσμική κανονικότητα, αλλά και τη βούλησή του να μείνει σταθερός στη θέση αυτή, ακόμη κι όταν αναγνωρίζει ότι υπάρχουν πολλές δυσκολίες μπροστά. Και μόνο το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή οικονομία προετοιμάζεται για ύφεση και οι Γερμανοί για δελτίο στη θέρμανση δείχνει πόσο άσχημα μπορούν να εξελιχθούν τα πράγματα τους επόμενους μήνες.
Ταυτόχρονα, πιστεύει ότι η οικονομία διαθέτει αξιοσημείωτες αντοχές, η ανάπτυξη θα είναι ισχυρή όλη τη χρονιά χάρη στην τουριστική κίνηση και την ενεργοποίηση των προγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ στο τέλος της θητείας του θα μπορεί να απευθυνθεί στους πολίτες και να πει ότι ποτέ δεν προέταξε το προσωπικό ή κομματικό συμφέρον αλλά κυβέρνησε με ευθύνη απέναντι στη χώρα.
Από την άλλη πλευρά, αναλαμβάνει το κόστος διαχείρισης ενός δύσκολου χειμώνα, που μπορεί να δημιουργήσει νέους θύλακες δημαγωγίας και λαϊκισμού. Ωστόσο, όλη σχεδόν η τριετία ήταν γεμάτη από κρίσεις, που απαιτούσαν δύσκολες αποφάσεις από τον πρωθυπουργό και οι οποίες δεν στοίχισαν πολιτικά στο κυβερνών κόμμα.
Το τι θα βαρύνει τελικώς στην πολιτική πλάστιγγα θα φανεί στην κάλπη. Το βέβαιο είναι ότι με την απόφαση για εξάντληση της τετραετίας η κυβέρνηση πρέπει να αφοσιωθεί πλήρως στο έργο της και οι πολίτες θα συγκρίνουν τετραετίες Μητσοτάκη και Τσίπρα για να βγάλουν την ετυμηγορία τους.