Η Πορτογαλία ήταν η πρώτη που ξεκίνησε την κούρσα του νέου κύματος της πανδημίας στα τέλη Μαΐου και ήδη εκεί φαίνεται πως υπάρχει σημαντική αποκλιμάκωση.
ΤΩΡΑ το κύμα φουσκώνει σε Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία και άλλες χώρες.
ΑΠΟΛΥΤΑ λογικό. Δεν υπάρχει πλέον κανένας υγειονομικός περιορισμός.
ΤΟ πρόβλημα, βέβαια, είναι πώς υποδηλώνονται τα κρούσματα. Προχθές Τρίτη ανακοινώθηκαν 25.000 κρούσματα, αλλά οι επιστήμονες εκτιμούν πως στην πραγματικότητα ήταν πάνω από 50.000.
ΚΑΙ, αυτό, βέβαια, είναι κάτι αναμενόμενο. Δεν υπάρχει ούτε υποχρέωση ούτε κάποιο κίνητρο για να δηλώσει κανείς ότι είναι θετικός στον κορονοϊό.
ΤΟ καλό, από την άλλη, είναι ότι οι νέες μεταλλάξεις της «Ομικρον» προκαλούν κατά κανόνα ήπια νόσηση.
ΞΕΚΙΝΗΣΕ, όμως, πάλι η κουβέντα για την επαναφορά της υποχρεωτικότητας στη χρήση μάσκας για τους εσωτερικούς χώρους. Πολύ σωστά. Για ποιο λόγο, όμως, καταργήθηκε στα τέλη Μαΐου; Δεν γνώριζαν οι επιστήμονες τι θα επακολουθήσει;
Ινάσιο Λούλα, ο «πρεσβευτής» του Καλού
ΓΙΑ ακόμη μια φορά το μήνυμα ήταν λάθος. Ετσι, τώρα ακόμα και στο μετρό, στα λεωφορεία, στα πλοία και στα σούπερ μάρκετ, ακόμα και στα φαρμακεία ελάχιστοι φορούν μάσκα. Μάλιστα, αντιμετωπίζονται ως… εξωγήινοι από τους υπόλοιπους.
ΕΔΩ, θα έπρεπε πάντως να αναλάβουν μια πρωτοβουλία και οι επιχειρήσεις. Οι ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ, χώρων εστίασης και άλλων καταστημάτων να καταστήσουν υποχρεωτική τη χρήση μάσκας για τους εργαζομένους.
ΤΑ έχουμε ξανασυζητήσει πάρα πολλές φορές. Η μοναδική βεβαιότητα της πανδημίας είναι η… αβεβαιότητα. Αρα, δεν χρειάζονταν τα μεγάλα λόγια ότι «μέτρα τέλος» έως το φθινόπωρο.
ΑΛΗΘΕΙΑ, τι θα πείραζε, ποιοι θα ενοχλούνταν, αν παρέμενε υποχρεωτική η μάσκα μόνο στους εσωτερικούς χώρους; Ούτε ο τουρισμός θα πάθαινε ζημιά ούτε η αγορά. Το πιθανότερο είναι πως θα είχαμε γλιτώσει αρκετά από τα κρούσματα που ανακοινώνονται καθημερινά.
ΚΑΙ, χθες, ξαφνικά γνωστοποιήθηκε πως μπαίνει τέλος και σε αυτή την καθημερινή ενημέρωση. Πλέον, θα μαθαίνουμε τα συνολικά κρούσματα της εβδομάδας κάθε Παρασκευή. Ε, αυτό κι αν θα φέρει νέο «κύμα» εφησυχασμού…
ΘΑ πει κανείς, δεν πάθαμε και τίποτα. Το αν θα πάθουμε ή όχι θα φανεί στο τέλος. Τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης έχουν πάντοτε προληπτικό χαρακτήρα. Και στόχος είναι να αποτρέψουν την έξαρση της πανδημίας.
ΔΕΝ γίνεται, λοιπόν, τη μια μέρα οι επιστήμονες να λένε να πετάξουμε τις μάσκες και την επόμενη να λένε το αντίθετο. Χάνουν την αξιοπιστία τους και πλέον η ταλαιπωρημένη -από την πανδημία- κοινωνία απλά δεν τους ακούει.
ΟΙ επιστήμονες οφείλουν να έχουν το θάρρος και να στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα. Ολα τα υπόλοιπα είναι απλά για τα τηλε-παράθυρα…