«ΟΙ πολίτες απαιτούν να γίνουμε καλύτεροι και έχουν δίκιο. Εχθρός μας ο κυβερνητισμός, η έπαρση και ο παραγοντισμός», ήταν η πρώτη φράση. «Καθήλωση ή εξέλιξη, πρόοδος ή οπισθοδρόμηση», η δεύτερη.
ΑΥΤΕΣ οι δύο φράσεις είναι οι πιο σημαντικές για να αλλάξει η χώρα. Είναι, όμως, και αλληλοεξαρτώμενες. Γιατί, πολύ απλά, για να υπάρξει πρόοδος και να μη μένουμε κολλημένοι στο παρελθόν, τα κυβερνητικά στελέχη οφείλουν να ανεβάσουν την απόδοσή τους. Να πατήσουν γκάζι σε μεταρρυθμίσεις που πρέπει να υλοποιηθούν.
ΣΤΑ τρία πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης της Ν.Δ. έχουν γίνει πολλά και σημαντικά βήματα. Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση είχε να αντιμετωπίσει διαδοχικά τις τουρκικές προκλήσεις, την πανδημία, την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η κυβέρνηση έχει υλοποιήσει το συντριπτικό μέρος των προεκλογικών της δεσμεύσεων. Μείωσε κατά 34% τον ΕΝΦΙΑ. Κατήργησε την εισφορά αλληλεγγύης. Κούρεψε τις ασφαλιστικές εισφορές. Αύξησε τον κατώτατο μισθό κατά 10%. Προχώρησε σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην ψηφιοποίηση του κράτους, στην Παιδεία, την Υγεία, την ασφάλεια και σε άλλους τομείς.
ΚΑΛΑ όσα έγιναν. Δεν είναι, όμως, αρκετά. Πρέπει να γίνουν ακόμα περισσότερα και με μεγαλύτερη ταχύτητα. Οι υπουργοί δεν πρέπει να σκέφτονται τις επερχόμενες εκλογές, αλλά το κυβερνητικό έργο. Να σταματήσουν να μιλάνε πολύ και να ασχοληθούν με την υλοποίηση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων.
1.000 μέρες βαρβαρότητας
ΟΙ προκλήσεις είναι πολλές και μεγάλες. Η ακρίβεια αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους πολίτες. Η προσπάθεια πρέπει να επικεντρωθεί σε αυτό το πληθωριστικό τσουνάμι που προκαλεί αναταράξεις σε όλη την Ευρώπη.
ΠΕΡΑ, όμως, από την ακρίβεια, υπάρχει το δίλημμα «πρόοδος ή οπισθοδρόμηση» που έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ παράδειγμα όσα συμβαίνουν εδώ και αρκετούς μήνες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Η Αστυνομία παρενέβη και έληξε την κατάληψη στο «βιολογικό στέκι». Ξεκίνησαν οι εργασίες για την κατασκευή βιβλιοθήκης στο χώρο. Κι όμως, προχθές, οι γνωστοί μπαχαλάκηδες μπούκαραν και γκρέμισαν τους τοίχους, κατέστρεψαν ό,τι βρήκαν μπροστά τους.
ΜΠΟΡΕΙ να μην είναι το πρώτο θέμα της επικαιρότητας. Αλλά η «μάχη» για τη βιβλιοθήκη του ΑΠΘ έχει τεράστιο συμβολισμό. Δείχνει τις δύο τάσεις που υπάρχουν στη χώρα. Δεν μπορεί η Ελλάδα να παραμένει καθηλωμένη και κολλημένη σε ιδεοληψίες του παρελθόντος, εκεί που τη θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η Ελλάδα πρέπει να εξελιχθεί, να κάνει βήματα προς τα εμπρός, να αλλάξει νοοτροπία. Αυτό απαιτεί και η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών. Αυτό οφείλει να υλοποιήσει η κυβέρνηση.