Δεκαοκτώ μήνες νωρίτερα, Νοέμβρη 1977, ο Κων. Καραμανλής, με ποσοστό 42%, είχε κερδίσει τη δεύτερη εκλογική του αναμέτρηση, ενώ το ΠΑΣΟΚ έγινε αξιωματική αντιπολίτευση. Το ποσοστό ξάφνιασε τον Κων. Καραμανλή και τον έκανε να σκεφθεί πως ήταν αναγκαία η προετοιμασία του κόμματος, ώστε αυτός να αποσυρθεί και να αναλάβει Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Στο ιστορικό Συνέδριο της Χαλκιδικής, οι ιδεολογικές αρχές που εισηγήθηκε ο Κων. Καραμανλής και η ιδεολογική ταυτότητα της Ν.Δ. εγκρίθηκαν ομόφωνα. «Κόμμα του ριζοσπαστικού φιλελευθερισμού που αναγνωρίζει την ελευθερία της αγοράς, με ρυθμιστική, ωστόσο, παρέμβαση του κράτους για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης» ήταν το ιδεολογικό στίγμα της Ν.Δ.
Μαζί με τις σημειώσεις μου βρήκα πολλές έγχρωμες φωτογραφίες, ξεθωριασμένες από το χρόνο. Πολλοί από εκείνους που τότε θεωρούσαμε φερέλπιδες έχουν ήδη «φύγει». Αλλοι απομακρύνθηκαν από το κόμμα από διάφορες αιτίες και άλλοι γερνώντας, αποσύρθηκαν, ενώ δύο ανέλαβαν και αρχηγοί, αλλά είναι εκείνο το ανελέητο «αρχή άνδρα δείκνυσι» που ζυγίζει και αξιολογεί τους πάντες. «Η θέση δοκιμάζει αυτόν που κάθεται επάνω της», έλεγε ο ευπατρίδης Ευάγγελος Αβέρωφ.
Το 1984 αναδείχθηκε πρόεδρος της Ν.Δ. ο Κων. Μητσοτάκης. Δύο χρόνια αργότερα -αφού ξεκαθάρισε το εσωκομματικό πεδίο-, Φεβρουάριο του 1986, στη Θεσσαλονίκη, διεξήχθη το 2ο Συνέδριο της Ν.Δ. Το σημαντικότερο ίσως μετά το «ιδρυτικό» της Χαλκιδικής. Θυμάμαι τον Κώστα Μητσοτάκη, κρατώντας αγκαζέ τη Μαρίκα, να μπαίνουν στην αίθουσα των πολιτικών συντακτών με έναν καλό λόγο για τον καθένα. Ο Μητσοτάκης χαιρέτησε -εκπέμποντας σιγουριά- ακόμη κι εκείνους που είχαν κατασκευάσει στη Βουλγαρία την περιβόητη πλαστή φωτογραφία εις βάρος του! Ηταν οι ιδεολογικοί… παππούδες των σημερινών ΦΕΚ του ΣΥΡΙΖΑ!
Hταν, ωστόσο, η πρώτη φορά που η Νέα Δημοκρατία άνοιγε επίσημα, ιδεολογικά, προς τον φιλελεύθερο χώρο και το Κέντρο. Αν δεν είχε προχωρήσει εκείνο το ιδεολογικό «μπόλιασμα», η παράταξη δεν θα γινόταν κυβέρνηση, παρά το θηριώδες ποσοστό 46,88% πoυ πέτυχε ο Κώστας Μητσοτάκης στην τρίτη εκλογική αναμέτρηση, κερδίζοντας μόνον 150 έδρες! Ο Κουτσόγιωργας -οικτρό το τέλος του στο Ειδικό Δικαστήριο- είχε αλλάξει το εκλογικό σύστημα προς το αναλογικότερο, για να στερήσει από τον Κων. Μητσοτάκη τη διακυβέρνηση της χώρας. Αυτόν ακολούθησε και ο Τσίπρας…
Βλέποντας, την Παρασκευή, τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ξεδιπλώνει το όραμά του για το μέλλον του τόπου, έχοντας πίσω τόσους νεολαίους, σκεφτόμουν ότι η παιδεία, ο πατριωτισμός, η εργασιακή εμπειρία, η εργατικότητα, η υπομονή, η ψυχραιμία στο διάλογο, η αποφασιστικότητα, η αλληλεγγύη, η αξιοσύνη, η ωριμότητα και ειλικρίνεια απέναντι τον πολίτη είναι οι «αποσκευές» που θα πρέπει να ετοιμάζουν, αν θέλουν να ανεβούν την κομματική κλίμακα. Ο πρωθυπουργός αποτελεί καλό παράδειγμα…