Στην πρώτη εκδήλωση, ο πρωθυπουργός άκουσε με ενδιαφέρον την ομιλία του Κώστα Καραμανλή για την προσήλωση της αξέχαστης Μαριέττας στις αρχές και τις αξίες της κεντροδεξιάς παράταξης, αλλά και για το γεγονός ότι εμβληματικές μεταρρυθμίσεις που η ίδια οραματιζόταν για το χώρο της Παιδείας τώρα γίνονται πράξη.
Στη δεύτερη εκδήλωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εισήλθε καταχειροκροτούμενος στην αίθουσα που ήταν γεμάτη κυρίως από στελέχη του ΠΑΣΟΚ και άκουσε τον Κώστα Σημίτη να μιλάει για το καθήκον της πολιτικής ηγεσίας να προχωρά μπροστά αναζητώντας ευρύτερες συναινέσεις, αλλά συχνά και κόντρα στο ρεύμα.
Η παρουσία του πρωθυπουργού στις δύο εκδηλώσεις αποτυπώνει και την κυριαρχία του κυβερνώντος κόμματος στον κρίσιμο πολιτικό χώρο του Κέντρου. Το τρίπτυχο «ενότητα, διεύρυνση, ανανέωση», που υπηρέτησε και υπηρετεί πιστά ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το 2016, όταν και ανέλαβε την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, έχει μεγαλώσει το ακροατήριο του κόμματος από την παραδοσιακή Δεξιά μέχρι την Κεντροαριστερά.
Ινάσιο Λούλα, ο «πρεσβευτής» του Καλού
Σε αυτό συντελεί η αδυναμία της σημερινής ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ να εκφέρει στιβαρό μεταρρυθμιστικό λόγο, αλλά και η πλήρης απουσία του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει εγκαταλείψει τη μάχη του Κέντρου πριν καν τη δώσει. Αλλωστε οι συρράξεις εντός του κόμματος δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για στρατηγικές κινήσεις στη μεγάλη σκακιέρα.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποτελεί τη βασική μεταρρυθμιστική δύναμη της χώρας και αυτό αναγνωρίζεται και από ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, ο ίδιος, εκ του χαρακτήρα του, είναι υπέρμαχος του πολιτικού πολιτισμού, γνωρίζει ότι οι συγκρούσεις δεν ωφελούν κανέναν, άλλωστε ο τοξικός λόγος του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε τον Τσίπρα σπίτι του, για αυτό και δεν έχει κανένα πρόβλημα να συνομιλεί με όμορους χώρους, να προσελκύει στελέχη της Κεντροαριστεράς, να μπολιάζει την παράταξη με νέες προτάσεις, που τελικώς ενισχύουν την εκλογική απήχηση της Νέας Δημοκρατίας.
Ο Μητσοτάκης στην εκδήλωση για τη Μαριέττα Γιαννάκου βρισκόταν στην καρδιά της παράταξης, όταν μετέβη στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», για να τιμήσει τον Κώστα Σημίτη, δεν ένιωσε «ξένος» απέναντι σε όσους θέλουν τον «πολυδύναμο εκσυγχρονισμό», για να χρησιμοποιήσουμε μια δική του έκφραση.
ΥΓ.: Οσοι πίστευαν ότι ο Κώστας Καραμανλής στην ομιλία του θα άφηνε αιχμές κατά της κυβέρνησης έμειναν πάλι μόνοι με τις ψευδαισθήσεις τους. Ο πρώην πρωθυπουργός, γέννημα θρέμμα της Ν.Δ., δεν θα έκανε ποτέ κακό στην παράταξη, ιδίως τώρα που η κατάσταση στη χώρα βελτιώνεται και υπάρχουν υψηλές προσδοκίες για τη νέα κυβερνητική θητεία. Τα «καρφιά» του για το γεωπολιτικό έλλειμμα της Ευρώπης εύλογα, όταν μάλιστα βλέπουμε ότι στο μεγάλο θέμα της Γάζας οι χώρες της Ενωσης όχι μόνο δεν έχουν κοινή στάση, αλλά κινούνται τριχοτομημένες.