Δεν υπήρξαν μηνύματα ανησυχίας από τις Βρυξέλλες ή προειδοποιήσεις από τους διεθνείς οίκους, ούτε σήματα κινδύνου από τις επιχειρήσεις και κρίσιμες συνεδριάσεις στο Eurogroup.
Αντιθέτως, οι περισσότεροι εγχώριοι ή διεθνείς οργανισμοί αναβαθμίζουν τις εκτιμήσεις τους για τους ρυθμούς ανάπτυξης φέτος, ο τζίρος στην αγορά κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα, οι κρατήσεις στον τουρισμό σπάνε όλα τα ρεκόρ, ενώ ο πρόεδρος του Eurogroup από την Αθήνα έδωσε εύσημα στην κυβέρνηση για τις μεταρρυθμίσεις που έφεραν αποτελέσματα χωρίς δημοσιονομικές εκτροπές.
Η απάντηση για την ηρεμία βρίσκεται στο μηχανισμό προεξόφλησης που πάντα λειτουργεί καταλυτικά στην οικονομία. Ολες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Νέα Δημοκρατία διατηρεί ισχυρό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και ότι ο στόχος της αυτοδυναμίας είναι εφικτός.
Ωστόσο, οι κάλπες δεν έχουν εγγυημένα αποτελέσματα, οι πολίτες θα κρίνουν εάν θέλουν να συνεχίσουν να έχουν κυβέρνηση Μητσοτάκη ή αν «νοσταλγούν» την περίοδο Τσίπρα. Και οι απαντήσεις κατά κανόνα δίδονται στο πεδίο της οικονομίας.
Η κλιματική κρίση στο πιάτο μας
Εκεί δεν χωρούν ούτε αυταπάτες ούτε λάθη. Τα δημοσιονομικά της χώρας έχουν μπει στον ενάρετο κύκλο μείωσης του χρέους μέσω της αύξησης του ΑΕΠ, ενώ το πρωτογενές έλλειμμα εκμηδενίσθηκε το 2022 και μετεβλήθη σε πλεόνασμα φέτος, όχι με αυξήσεις φόρων αλλά με την ακριβώς αντίθετη φόρμουλα.
Ο πληθωρισμός έχει μειωθεί στο 4,6% και υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω αποκλιμάκωσης, ενώ η καλή πορεία των εσόδων δημιουργεί συνθήκες προκειμένου να συνεχισθούν οι ενισχύσεις των νοικοκυριών.
Ολα αυτά θα τεθούν ως διλήμματα τις επόμενες εβδομάδες από τον πρωθυπουργό, όταν στο απέναντι στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ κυριαρχούν η σύγχυση και η αναξιοπιστία.
Η Ελλάδα πέρασε πολλά την περίοδο των Μνημονίων, και μόνο το ότι χρειαστήκαμε τρία «πακέτα» με επώδυνα μέτρα για 10 χρόνια όταν οι υπόλοιπες μνημονιακές χώρες υπέγραψαν μία μόνο δανειακή σύμβαση και «ξεμπέρδεψαν» από τις τρόικες μέσα σε 2-3 χρόνια δείχνει το μέγεθος της περιπέτειας.
Τώρα χρειαζόμαστε κοινωνική ηρεμία, που προκύπτει από την πολιτική σταθερότητα, και σύγκλιση με την υπόλοιπη Ευρώπη, για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος. Η κυβέρνηση παρουσιάζει ένα σχέδιο, ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύει στην «αγανάκτηση» και μοιράζει υποσχέσεις που δεν μπορεί να υλοποιήσει, ενώ το σενάριο της σύμπραξης με το ΜέΡΑ25 του κ. Βαρουφάκη προκαλεί συνειρμούς που παραπέμπουν στο καλοκαίρι του 2015.
Οι αγορές είναι ήσυχες, όμως οι εκλογές έχουν δρόμο μπροστά τους. Η κυβέρνηση οφείλει να παραθέτει τις προτάσεις της, να αποκαλύπτει τα αδιέξοδα των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως να τονίσει ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο. Η επενδυτική βαθμίδα μπορεί να επιτευχθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει σταθερή κυβέρνηση με πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Σε αντίθετη περίπτωση, θα μπούμε ξανά σε περιπέτειες και η κατηφόρα στην οικονομία θα είναι μεγάλη και απότομη.