Διέθετε την πληροφόρηση από τα γνωστά και άγνωστα «παράκεντρα» και την επισημοποίησε μέσω της «χρήσιμης» ΑΔΑΕ απευθύνοντας ερωτήματα για τα συγκεκριμένα πρόσωπα, κατόπιν μάλιστα δημόσιας παρότρυνσης του προέδρου της Αρχής Χρήστου Ράμμου.
Η αποκάλυψη των έξι ονομάτων από την πλευρά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, δημοσιοποιώντας το περιεχόμενο ενός απόρρητου εγγράφου, κατέστησε σαφές σε όλους και ιδίως σε αυτούς που νόμιζαν ότι κινείται θεσμικά, πως το μόνο του μέλημα είναι να μετατρέψει την προεκλογική περίοδο σε ένα ατελείωτο ρινγκ.
Μόνο που έκανε ένα λάθος με την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Ξέμεινε από «πυρομαχικά» και ο δρόμος προς τις κάλπες είναι ακόμα μακρύς.
Αλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει εφεδρείες, δεν μπορεί να κοντράρει τη Νέα Δημοκρατία σε προγραμματικό λόγο ή κυβερνητικό παρελθόν, χάνει πριν μπει στο γήπεδο.
Η πρόταση μομφής συσπειρώνει την κυβέρνηση και δίνει την ευκαιρία στους βουλευτές της συμπολίτευσης να μιλήσουν για τις τσάντες με λεφτά του Καλογρίτσα, τη «νεκρή» Μαρία στον Εβρο, τον κουκουλοφόρο μάρτυρα Μάξιμο Σαράφη που συνελήφθη για απάτη, τις εξελίξεις στη δίκη Παππά με τα SMS για τη μοιρασιά του ΣΥΡΙΖΑ Channel.
Ο πρωθυπουργός μπορεί να παρουσιάσει το έργο της κυβέρνησης και να δώσει απαντήσεις σε όσα του καταλογίζει ο Τσίπρας για τις παρακολουθήσεις των έξι προσώπων.
Ομως από την υπόθεση αυτή εκτεθειμένη βγαίνει πολλαπλώς η ΑΔΑΕ, η οποία όχι μόνο δεν επιβεβαίωσε τον τίτλο της Ανεξάρτητης Αρχής αλλά ταυτόχρονα δημιούργησε «νομολογία», κάθε πολιτικός αρχηγός -αλήθεια γιατί όχι και απλός πολίτης- μπορεί να απευθύνεται στον κ. Ράμμο και να ζητάει ενημέρωση για το εάν έγινε παρακολούθηση άλλων προσώπων!
Η Δώρα, η Γαρυφαλλιά και αύριο;
Εύστοχα ο βουλευτής της Ν.Δ. Δημήτρης Καιρίδης, κατά τη χθεσινή του ομιλία στη Βουλή, έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα προς όλους: Μπορεί ένας πολίτης να ζητάει ενημέρωση από την ΑΔΑΕ για τα τηλέφωνα τρίτων, όταν ο νόμος προβλέπει ότι μπορεί να διατυπώνει αίτημα μόνο για το δικό του; Εδωσε ο κ. Ράμμος τα στοιχεία στον κ. Τσίπρα και κατόπιν στους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς επειδή στάθμισε τη στάση του μεταξύ προστασίας του απορρήτου και της προάσπισης της δημοκρατίας όπως είπε στην ΕΡΤ το μέλος του Δ.Σ. της ΑΔΑΕ και πρώην σύμβουλος του υπουργού Μπαλτά επί ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Παναγοπούλου; Αλήθεια, αυτό είναι το καθήκον του κ. Ράμμου ή μόνο η διαφύλαξη του απορρήτου; Πότε ξανά η ΑΔΑΕ από το 2003 έως σήμερα έδωσε προσωποποιημένα στοιχεία στους πολιτικούς αρχηγούς και μάλιστα χωρίς τη συναίνεση των τρίτων προσώπων;
Οι απαντήσεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο κ. Ράμμος έγινε συμμέτοχος σε ένα κομματικό παιχνίδι, λειτούργησε εκτός ορίων της ΑΔΑΕ, εκτός εάν θεωρεί ότι οποιοσδήποτε που υποβάλλει αίτημα για παρακολούθηση τρίτων μπορεί να τον επισκέπτεται στο γραφείο του και να φεύγει με έναν φάκελο απαντήσεων.
Υπάρχει και ένα ακόμα ερώτημα, που απευθύνεται στους Συνταγματολόγους οι οποίοι έσπευσαν να επιτεθούν στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο, για τη γνωμοδότησή του σχετικά με τις αρμοδιότητες της ΑΔΑΕ: Συμφωνούν με την αποστολή των φακέλων από τον κ. Ράμμο και αισθάνονται δικαιωμένοι από την ανάγνωση των ονομάτων από τον κ. Τσίπρα;