Σε αυτό συνέβαλε η άψογη παρουσία του συντονιστή Γιώργου Κουβαρά, που έμοιαζε με έναν «διαιτητή», ο οποίος, για να συνεχίσουμε τους ποδοσφαιρικούς όρους, «άφηνε το παιχνίδι να εξελιχθεί χωρίς να κόβει την μπάλα επειδή παραβιάστηκε ο χρόνος για λίγα δευτερόλεπτα». Σημαντικό στοιχείο της τηλεμαχίας, η ευχέρεια των δύο υποψηφίων να παρεμβαίνουν και να θέτουν ερωτήσεις ο ένας στον άλλον, ενώ και οι δημοσιογράφοι που συμμετείχαν, Μάκης Προβατάς και Λήδα Μπόλα, είχαν θετικό ρόλο στη συζήτηση.
Ο τρόπος που διεξήχθη η τηλεμαχία μπορεί να αποτελέσει οδηγό και για τις επόμενες εθνικές εκλογές, ο ανοιχτός διάλογος μακριά από τους ασφυκτικούς κανόνες που θέτουν τα κομματικά επιτελεία λειτουργεί υπέρ των πολιτών.
Σε ό,τι αφορά τα πολιτικό σκέλος της συζήτησης, η απόφαση του Μπακογιάννη να διεξαχθεί το ντιμπέιτ, αν και υψηλού ρίσκου, δεν του βγήκε σε κακό. Ανέπτυξε τις θέσεις του, αναγνώρισε τα λάθη του, αλλά κυρίως παρουσίασε τις προτάσεις του για την επόμενη πενταετία. Η αλήθεια είναι ότι, όταν στον πρώτο γύρο είχε 41% με τον Δούκα στο 14%, το πιο λογικό για τον ίδιο θα ήταν να απορρίψει την ιδέα της τηλεμαχίας και να μην καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον συνυποψήφιό του. Ομως προτίμησε την αντιπαράθεση, γιατί αισθάνεται σιγουριά για το πρόγραμμά του και δεν θέλησε να επανεκλεγεί χωρίς να δώσει την ευκαιρία στους δημότες να ακούσουν, και κυρίως να συγκρίνουν, τις προτάσεις των δύο υποψηφίων.
Επί της ουσίας, η τοποθέτηση Μπακογιάννη υπέρ της άμεσης τοποθέτησης 750 καμερών στους δρόμους της Αθήνας για να υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια έδωσε συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι του Δούκα, ο οποίος απέρριψε εμμέσως την πρόταση λέγοντας πως δεν βρίσκεται στις προτεραιότητές του. Ωστόσο, η ασφάλεια βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας προτεραιοτήτων των δημοτών της Αθήνας, ιδίως σε γειτονιές που απειλούνται με γκετοποίηση και εγκληματικότητα, και εκεί δεν χωρούν γενικότητες και αναβολές.
Ο Μπακογιάννης έθεσε αρκετές φορές το ερώτημα στον Δούκα για το ποια είναι η θέση του σχετικά με το σταθμό του μετρό στα Εξάρχεια, τα έργα στην Ακαδημία Πλάτωνος, την ανάπλαση στο λόφο του Στρέφη ή το πάρκο Δροσοπούλου, όπου «δικαιωματιστές» έφτασαν να χειροδικήσουν σε βάρος αντιδημάρχων, αλλά δεν πήρε απαντήσεις. Ο συμπαθής Δούκας, προφανώς για να μην κακοκαρδίσει τους συντρόφους του ΣΥΡΙΖΑ ή τους αυτοαποκαλούμενους «δικαιωματιστές» που δεν θέλουν μετρό στα Εξάρχεια ή διαδηλώνουν κατά των έργων στο λόφο του Στρέφη, δεν θέλησε να πάρει θέση. Είπε πως οι αναπλάσεις πρέπει να γίνονται με διάλογο με τους πολίτες, μόνο που οι δημότες περιμένουν από τους δημάρχους αποφάσεις και κυρίως τόλμη να προχωρούν έργα κόντρα σε μειοψηφίες που κινούνται από ιδεοληψίες ή μικροσυμφέροντα. Υπέρ της κατασκευής σταθμού του μετρό στα Εξάρχεια τάσσεται η συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων της περιοχής και απέναντι βρίσκονται μόνο όσοι θέλουν να λειτουργεί η ταλαιπωρημένη συνοικία της Αθήνας με όρους άβατου ή γκέτο.
Σε θέματα ασφάλειας και αναπλάσεων υπερείχε ο Μπακογιάννης και οι παράγοντες αυτοί είναι κρίσιμοι για την ετυμηγορία των πολιτών. Ο Δούκας επέμεινε στο θέμα της Πανεπιστημίου, όπου έγιναν λάθη και καθυστερήσεις, ενώ μίλησε με επιστημονικούς όρους για την κλιματική αλλαγή και την ανακύκλωση. Και οι δύο ήταν σοβαροί συνομιλητές και αυτό είναι προς όφελός τους. Ο ένας για να κερδίσει το δήμο και ο άλλος για να εγγράψει υποθήκες για το μέλλον.