Οσοι βασανίζουν την απλή αριθμητική προσπαθούν να βασανίσουν και να εξαπατήσουν ανθρώπους. Το έκανε συνειδητά ο Γ. Βαρουφάκης με την αλησμόνητη «δημιουργική λογιστική» του. Και πλήρωσε η χώρα χωρίς λόγο -ελέω και Α. Τσίπρα- 100 δισ. Το έκανε και ο ίδιος ο Α. Τσίπρας, στην προσπάθειά του να «αποδείξει» ότι η κυβέρνηση δεν έδινε 600 σε κάθε πολίτη για τους λογαριασμούς του ρεύματος. Τι κι αν ο Κ. Μητσοτάκης και το μισό Υπουργικό Συμβούλιο έλεγαν ότι η επιδότηση θα ήταν «έως 600 ευρώ», ο χαρισματικός ηγέτης διαίρεσε το σύνολο της επιδότησης με το σύνολο των πολιτών, ώστε να «αποδείξει» το άτοπο.
Το ίδιο παραδόξως έκανε και ο Ν. Ανδρουλάκης. Ο οποίος στην προσπάθειά του να κρατήσει θολωμένα τα νερά των προθέσεών του για το τι θα κάνει στην περίπτωση που χρειαστούν κυβερνήσεις συνεργασίας, κατάφερε να πει ότι το 16% είναι… μεγαλύτερο από το 30%! Με ένα σκεπτικό πέρα και από την ακροβασία, θέλησε να πει ότι η ενδεχόμενη σημαντική άνοδος του ΠΑΣΟΚ στο 15% ή 16% είναι πιο σημαντική από την πρωτιά ενός κόμματος που θα έχει πάρει 28% ή 30%! Κι επομένως, θα μπορούσε με 16% είτε να γίνει εκείνος πρωθυπουργός είτε αυτός που ίδιος θα υποδείξει! Εν προκειμένω, μαζί με την απλή αριθμητική κακοπέρασε και η κοινή λογική.
Εσχάτως όμως, μετά τη συνέντευξη του Κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, μπήκε στο τραπέζι και άλλη άσκηση που δοκιμάζει την απλή αριθμητική. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θεωρητικό ενδεχόμενο -λόγω απλής αναλογικής- να σχηματιστεί κυβέρνηση χωρίς τη συμμετοχή του πρώτου κόμματος, έστω κι αν έχει κερδίσει τις εκλογές με μεγάλη διαφορά από το δεύτερο. Κι έτσι, μίλησε για την «πολιτική τερατογένεση» μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-Βαρουφάκη-ΚΚΕ. Και στην Κουμουνδούρου και στη Χ. Τρικούπη βγήκαν από τα ρούχα τους με το χαρακτηρισμό, που συνιστά κάτι σαν ύβριν στο Σύνταγμα και την λαϊκή ετυμηγορία. Κι ας έχει αυτό το σχήμα όλα τα χαρακτηριστικά ενός «τέρατος», λόγω των εγγενών αντιφάσεων που εμπεριέχει και της προκλητικής πολιτικής παραδοξότητας. Παρά τις οιμωγές και την έντονη αποδοκιμασία της παιδαγωγικής άσκησης που ο Κ. Μητσοτάκης έβαλε έγκαιρα στο τραπέζι, ώστε και ο τελευταίος πολίτης να καταλάβει τι μπορεί να συμβεί -έστω θεωρητικά- στις εκλογές της απλής αναλογικής, τελικά το «τέρας» άρεσε! Μάλιστα, ο Π. Σκουρλέτης το χαρακτήρισε χθες «αναγκαίο κακό»!
Αυτό που δεν λένε όσοι βολεύονται τελικά με την «πολιτική τερατογένεση» είναι ότι δεν βγαίνει η εξίσωση. Δεν βγαίνουν οι αριθμοί. Παρ’ ότι το ΚΚΕ αυτοεξαιρέθηκε από την πρώτη στιγμή (άρα, δεν συμμετέχει στο άθροισμα) και το ΠΑΣΟΚ αναγκάστηκε να πάρει μισές αποστάσεις από το σχήμα, ο ΣΥΡΙΖΑ βρήκε ξανά το αφήγημά του. Δουλεύοντας κανονικά τους πολίτες και τα υπόλοιπα κόμματα. Εστω ότι συμμετείχαν στο «άθροισμα» και τα 4 κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ,. ΜέΡΑ25 και ΚΚΕ), για να σχηματίσουν κυβέρνηση -αν το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής είναι στο λογικό και προβλεπόμενο από τις δημοσκοπήσεις 8%-, θα χρειαζόταν να συγκεντρώσουν τουλάχιστον 46%. Απλησίαστο ποσοστό με τα υπάρχοντα δεδομένα.
Δεν σταμάτησαν όμως εδώ. Το πήγαν και παρακάτω: Εντάξει, δεν συμμετέχει το ΚΚΕ, ούτε κάνει αποχή για να υπάρξει κυβέρνηση ανοχής, φτάνουν, λέει, τα άλλα τρία κόμματα. Εστω ότι το ΠΑΣΟΚ λέει το μεγάλο «ναι» και έστω ότι δεν διασπάται λέγοντας το «ναι», πάλι χρειάζονται… 46% τα τρία κόμματα. Δύο φορές άτοπο και απλησίαστο. «Να ’χαμε να λέγαμε». Καλό για τις κρύες νύχτες του χειμώνα που έχουμε μπροστά μας, ανεπαρκές όμως να συγκροτήσει κυβερνητική πρόταση…
ΑΙΧΜΗ
Στόχος του Μασκ: Τα εργασιακά δικαιώματα
ΣΤΑ ΠΟΣΑ ΑΥΤΟΓΚΟΛ ΕΙΝΑΙ ΟΚ;
Δεν ξέρω γιατί, αλλά μου ήρθε στο νου το πρόσφατο ματς του Ολυμπιακού με τη Ναντ. Η Ναντ είχε βάλει γκολ κι έχανε τη μία ευκαιρία μετά την άλλη. Μέχρι που ένας παίκτης της έβαλε ένα αυτογκόλ. Ο Ολυμπιακός, παρ’ ότι δεν έπαιζε καλά, πίστεψε ότι θα έφευγε από τη γαλλική πόλη με σίγουρη την ισοπαλία, κι αν «καθόταν» η φάση, μπορεί να έπαιρνε και το διπλό. Στις καθυστερήσεις όμως η Ναντ έβαλε δεύτερο γκολ και νίκησε. Ακούγοντας χθες τον Στ. Πέτσα, ήταν σαν να έβλεπα ξανά το ματς και το αυτογκόλ της Ναντ. Οσο κι αν η προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ τράβηξε από τα μαλλιά τη φράση του υπουργού, ο υπουργός σκόραρε στην κυβερνητική εστία. Δεν λέγεται αυτό που είπε. Δεν λέγεται ότι όποιος αρνείται να προσαρμοστεί δυστυχώς πεθαίνει! Είναι πέραν των ανεκτών ορίων. Πόσω μάλλον όταν απευθύνεσαι σε μια κοινωνία ήδη ταλαιπωρημένη και αρκετά φοβισμένη γι’ αυτό που έρχεται. Δεν προσπερνάς «έτσι» σύνθετα προβλήματα. Π.χ. αν δεν ζεις σε μονοκατοικία, αλλά σε πολυκατοικία. Ποιος ξέρει πόσο δυσκολεύτηκαν πριν από 2-3 χρόνια για να συνεννοηθούν οι κάτοικοι της πολυκατοικίας και να πληρώσουν όχι λίγα χρήματα για να αφήσουν το ακριβό πετρέλαιο και να πάνε στο φθηνό φυσικό αέριο; Ξέρω, όπως όλοι μας, αρκετές τέτοιες περιπτώσεις. Και τώρα ξαφνικά, επειδή έγινε ο πόλεμος στην Ουκρανία, ξέσπασε η ενεργειακή κρίση και η τιμή του φυσικού αερίου δεκαπλασιάστηκε, η κυβέρνηση ορθώς αποφάσισε να δώσει κίνητρα σε όσους επιστρέψουν στο φθηνότερο πλέον πετρέλαιο, εγκαταλείποντας το πανάκριβο φυσικό αέριο. Ορθώς, ορθότατα. Αλλά κακώς, κάκιστα, διανοείται ένας υπουργός να εκστομίσει αυτό που εκστόμισε ο κ. Πέτσας. Ηταν καθαρό αυτογκόλ. Και επειδή το τελευταίο διάστημα δεν σπανίζουν τα αυτογκόλ στην κυβέρνηση, ίσως ήρθε η ώρα ο πρωθυπουργός να αποφασίσει στα πόσα αυτογκόλ φτάνει. Γιατί είναι βέβαιο ότι η πολιτική κουλτούρα του Κ. Μητσοτάκη δεν επιτρέπει να κριθεί το ματς στις καθυστερήσεις με ένα γκολ που θα έρθει να σβήσει τα αυτογκόλ που έχουν μπει…
Στη σέντρα τα «ακουστικά» του ΣΥΡΙΖΑ
Η χθεσινή κατάθεση του κ. Δραβίλλα (διοικητής της ΕΥΠ την περίοδο 2012-2015) στην Εξεταστική Επιτροπή, σύμφωνα με πληροφορίες, ενίσχυσε τα δεδομένα που υπάρχουν για τις μη νόμιμες παρακολουθήσεις που γίνονταν επί ΣΥΡΙΖΑ με θύματα ακόμα και υπουργούς του. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Δραβίλλας διέψευσε κατηγορηματικά ότι η διαπιστωμένη παρακολούθηση των κ. Πιτσιόρλα και Σαγιά επί ΣΥΡΙΖΑ-Ρουμπάτη στην ΕΥΠ ήταν συνέχεια της παρακολούθησής τους που είχε αρχίσει επί της κυβέρνησης Α. Σαμαρά-Β. Βενιζέλου. Οπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ διέψευσε κατηγορηματικά ότι οι κ. Πιτσιόρλας και Σαγιάς είχαν αρχίσει να παρακολουθούνται πριν το 2015. Κάπως έτσι ο αιφνιδίως θεσμικά ευαίσθητος ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να έχει ανοίξει το χορό των απαράδεκτων παρακολουθήσεων, και μάλιστα δικών του πολιτικών στελεχών. Ποιος ξέρει, όπως θα μπορούσε να πει και ο κ. Σπίρτζης, τι έκαναν με τους πολιτικούς τους αντιπάλους…
…Και οι ανησυχούντες
Σύμφωνα με πληροφορίες, 6 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ζητήσει από την ΑΔΑΕ, και όχι μόνο, να μάθουν αν είναι ή ήταν υπό παρακολούθηση. Πρόκειται, εκτός του Χρ. Σπίρτζη, για τη γραμματέα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Ο. Γεροβασίλη, τον διευθυντή του γραφείου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Μ. Καλογήρου, τον επικεφαλής του γραφείου Τύπου του κόμματος και λογογράφου του Α. Τσίπρα, Ν. Ανδριόπουλο, τον διπλωματικό σύμβουλό του, Β. Καλπαδάκη, και το μέλος της «επιτροπής σοφών» του κόμματος, Ν. Φαραντούρη. Αυτά τα πρόσωπα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν κάποια κοινά στοιχεία. Κατ’ αρχήν, είναι καθημερινοί συνομιλητές του Α. Τσίπρα, οπότε αυτό από μόνο του είναι ένα σημαντικό στοιχείο. Υπάρχει όμως, όπως λένε οι ίδιες πληροφορίες, και ένα ακόμα κοινό στοιχείο που αφορά τουλάχιστον στους 5 από τους 6. Οι κατά καιρούς ιδιότητες που είχαν ή οι «αποστολές» που φέρονται να διεκπεραίωναν τους είχαν φέρει πολύ… κοντά με την ΕΥΠ. Οπερ έδει δείξαι…