ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕ ότι στις εποχές που ζούμε θα μαίνονταν δύο πόλεμοι στην ευρύτερη περιοχή μας και ο σύγχρονος κόσμος θα ξαναζούσε πυρηνικές απειλές μεταξύ Ανατολής και Δύσης; Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή συνεχίζεται χωρίς να υπάρχουν ελπίδες για ταχεία αποκλιμάκωση, η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και οι σχέσεις Ουάσιγκτον-Μόσχας βρίσκονται στο ναδίρ.
ΤΙΠΟΤΑ δεν είναι δεδομένο, όλα μπορούν να ανατραπούν μέσα σε μία στιγμή και η γεωπολιτική αστάθεια συνοδεύεται πάντα από οικονομικές αναταράξεις. Το διαπιστώσαμε με το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία όταν οι τιμές της ενέργειας εκτινάχθηκαν στα ύψη, βλέπουμε πώς αλλάζουν οι συνθήκες στο παγκόσμιο εμπόριο από το μπλόκο των Χούθι στα περάσματα του Σουέζ.
ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ τους ταραγμένους καιρούς η σταθερότητα είναι ανάγκη και όχι σύνθημα. Η Ελλάδα πέρασε από πολλές οικονομικές περιπέτειες, αχρείαστες οι περισσότερες, όπως φάνηκε από την ταχύτερη ανάκαμψη που πέτυχαν οι υπόλοιπες χώρες του «μνημονιακού τόξου». Ταυτόχρονα αντιμετώπισε απειλές εξ Ανατολών και μεγάλες κρίσεις, όπως το μεταναστευτικό και η πανδημία, αλλά στάθηκε όρθια.
Σκάκι για τρεις
Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ τρέχει με ρυθμούς υπερδιπλάσιους της υπόλοιπης Ευρώπης και αυτό είναι σημαντικό καθώς η διεθνής συγκυρία δεν είναι ευνοϊκή για επενδύσεις και τολμηρές επιχειρηματικές κινήσεις. Η Κομισιόν, την προηγούμενη εβδομάδα, εκτίμησε ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν θα αυξηθεί φέτος κατά 2,2% και το 2025 κατά 2,3% όταν στην ευρωζώνη ο ρυθμός θα είναι 0,8% και 1,4%, αντίστοιχα.
ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ, που αποτελεί τον μεγάλο βραχνά του έθνους, θα συνεχίσει την πτωτική του πορεία, από 162% του ΑΕΠ το 2023, θα υποχωρήσει στο 153,9% φέτος και στο 149% το 2025. Πρόκειται για σημαντικά επιτεύγματα που δεν οφείλονται στον αυτόματο πιλότο, αλλά είναι αποτελέσματα μεθοδικών πολιτικών και μεγάλων θυσιών.
ΟΛΑ ΑΥΤΑ δείχνουν ότι η χώρα πρέπει να συνεχίσει τη σταθερή της πορεία προς τη σύγκλιση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Οι συνταγές αστάθειας και ακυβερνησίας, που ονειρεύονται ορισμένοι στην αντιπολίτευση μπερδεύοντας τον ίσκιο τους με το μπόι τους, έρχονται σε σύγκρουση με τις προτεραιότητες της χώρας και τη βούληση της κοινωνίας να προχωρήσει η Ελλάδα μπροστά για να κερδίσει το χαμένο έδαφος.
ΕΠΕΙΔΗ ΛΟΙΠΟΝ τα πράγματα είναι σοβαρά, οι ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου δεν είναι αστεία υπόθεση. Ας το έχουμε όλοι υπόψη και ιδίως όσοι πιστεύουν ότι οι κάλπες προσφέρονται για πειράματα και για δήθεν «τσάμπα» διαμαρτυρίες, που όμως κρύβουν υψηλό κόστος.