Η ανακοίνωση της κυβέρνησης χθες το απόγευμα φανερώνει προσεκτικό σχεδιασμό εβδομάδων, ενώ οι «μπλε φάκελοι» με τις προτεραιότητες των χαρτοφυλακίων τους θα δοθούν στους υπουργούς αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους.
Το αποτέλεσμα της κάλπης μπορεί να αποτύπωσε την απόλυτη κυριαρχία της Ν.Δ. και την αδυναμία ύπαρξης άλλου πόλου μετά τη νέα συρρίκνωση του ΣΥΡΙΖΑ και τη στασιμότητα του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο η διακυβέρνηση θα κριθεί από τους πολίτες, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια.
Πρώτο και βασικό στοιχείο, η πορεία της οικονομίας. Εάν συνεχισθεί η αναπτυξιακή δυναμική και προχωρήσουν νέες επενδύσεις δημιουργώντας εισοδήματα και θέσεις εργασίας, είναι σαφές ότι η κυβέρνηση θα ενισχύσει τη θέση της. Ο Μητσοτάκης κέρδισε το στοίχημα της γρήγορης ανάκαμψης μετά την πανδημία και την αλλαγή της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό, τώρα πρέπει να γίνουν άλματα ώστε να συγκλίνουμε με την υπόλοιπη Ευρώπη σε αγοραστική δύναμη και ποιότητα ζωής. Ο Κωστής Χατζηδάκης καλείται να συνεχίσει το επιτυχημένο έργο του Χρήστου Σταϊκούρα, με πρώτο άμεσο στόχο την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, που θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη στην πραγματική οικονομία. Εάν συνολικά η οικονομία πηγαίνει καλά, τότε και η κυβέρνηση θα έχει διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο για άσκηση αποτελεσματικής κοινωνικής πολιτικής.
Το δίμηνο της φωτιάς
Δεύτερο μεγάλο στοίχημα, η αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Η επιλογή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ενός πολιτικού που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, αλλά «μπολιάστηκε» στη Νέα Δημοκρατία αποτυπώνοντας τη διεύρυνση της κεντροδεξιάς παράταξης, σηματοδοτεί την ανάγκη για ευρύτερες πολιτικές συγκλίσεις. Οι πολίτες θέλουν άμεσα πρωτοβουλίες ώστε το ΕΣΥ να προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες Υγείας. Η προσπάθεια δεν είναι απλή, όμως αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για τον πρωθυπουργό ο εκσυγχρονισμός του ΕΣΥ, που έμεινε πίσω στα χρόνια της μνημονιακής περιπέτειας.
Τρίτη πρόκληση, η αναγέννηση του εκπαιδευτικού συστήματος. Ο Κυριάκος Πιερρακάκης, που για πολλούς υπήρξε ο πιο επιτυχημένος υπουργός της πρώτης τετραετίας, έχει ιδέες και κυρίως γνώση για την περαιτέρω αναβάθμιση της παιδείας, που είναι ο βασικός μηχανισμός κοινωνικής ανέλιξης για τις νεότερες γενιές. Το προφίλ του νέου υπουργού βοηθά σημαντικά ώστε να παραμερισθούν οι συντεχνιακές πρακτικές και η δημόσια εκπαίδευση να αναβαθμισθεί με νέες τεχνολογίες, αξιολόγηση προσωπικού και σύνδεση με την αγορά εργασίας. Στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης και των μεγάλων προκλήσεων, η Ελλάδα μπορεί να έχει σημαντικό ρόλο, εάν υπάρχει το κατάλληλο υπόβαθρο, που είναι ένα ποιοτικό εκπαιδευτικό σύστημα.
Εάν σε αυτά προσθέσουμε τις αναγκαίες αλλαγές στην αναμόρφωση του κράτους (όπου ο μέχρι χθες επιτυχημένος δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο), την προώθηση των έργων υποδομής και την ενίσχυση της εξωστρέφειας στο παραγωγικό μοντέλο, τότε είναι ευδιάκριτοι οι τομείς όπου θα κριθεί η νέα κυβέρνηση.
Ο Μητσοτάκης κράτησε σταθερή τη χώρα σε δύσκολες συνθήκες, με την πανδημία και την ενεργειακή κρίση να δημιουργούν πρωτοφανείς απειλές, όπου κάθε στραβοτιμονιά μπορεί να είχε μοιραία αποτελέσματα. Τώρα οι απαιτήσεις μεγαλώνουν, οι πολίτες θέλουν γρήγορα βήματα και ορισμένες φορές κινήσεις «έξω από το κουτί».
Για παράδειγμα, γιατί η Ελλάδα να μη μετατραπεί σε κέντρο παραγωγής λογισμικού για τις ανάγκες της νέας τεχνολογικής επανάστασης, όταν διαθέτει άρτιο επιστημονικό δυναμικό; Η κυβέρνηση φαινομενικά δεν έχει πολιτικό αντίπαλο, η αξιωματική αντιπολίτευση έχει μπροστά της πολλές φουρτούνες, όμως ο πήχης τίθεται από την κοινωνία. Και εκεί δεν συγχωρούνται αστοχίες.