Ο πόλεμος στο Ισραήλ μετά την εισβολή των τρομοκρατών της Χαμάς και το μακελειό κατά αμάχων απειλεί με έκρηξη την πυριτιδαποθήκη της Μέσης Ανατολής.
Ο κόσμος βιώνει μία αλυσίδα κρίσεων, από το Ουκρανικό που μοιραία περνά σε δεύτερη μοίρα, αν και οι μάχες μαίνονται χωρίς σταματημό, το βλέμμα όλων έχει στραφεί στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ υπάρχουν φόβοι για επέκταση των συγκρούσεων σε Συρία και Λίβανο, όπου η Χεζμπολάχ έχει στρατιωτικές δυνάμεις.
Δύσκολες καταστάσεις στη γειτονιά μας, που εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους. Η Ανατολική Μεσόγειος από θάλασσα ειρήνης και σταθερότητας κινδυνεύει να μετατραπεί σε πεδίο ανηλεών συγκρούσεων, με δραματικές επιπτώσεις σε ζητήματα όπως είναι το Μεταναστευτικό, η οικονομία και βέβαια η ασφάλεια των πολιτών.
Η Ελλάδα πήρε ξεκάθαρη θέση καταδικάζοντας την επίθεση της Χαμάς και αναγνωρίζοντας το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, χωρίς αστερίσκους και μισόλογα. Το ίδιο είχε πράξει μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία καταδικάζοντας κάθε επιχείρηση αλλαγής συνόρων διά των όπλων.
Σε μία τόσο δύσκολη συγκυρία, όπου οι ισορροπίες είναι λεπτές και κρίνεται η γεωπολιτική σταθερότητα, η χώρα μας είχε την τύχη να έχει μια ηγεσία που δεν αμφιταλαντεύεται μεταξύ ιδεοληψιών και κουτοπόνηρων διπλωματικών χειρισμών, αλλά να διαθέτει ξεκάθαρες θέσεις εναρμονισμένες απόλυτα με τα εθνικά μας συμφέροντα. Από την άλλη πλευρά βλέπουμε την Τουρκία να επιδίδεται σε ένα αντιαμερικανικό ξέσπασμα και τον Ερντογάν να επιτίθεται στην Ουάσιγκτον γιατί έστειλε αεροπλανοφόρο στην Ανατολική Μεσόγειο.
Από τον Μάρτιο του 2020, όταν χιλιάδες μετανάστες επιχείρησαν να καταλύσουν τα σύνορα στον Εβρο, μέχρι σήμερα, η Ελλάδα αντιμετωπίζει όλες τις απειλές με υπευθυνότητα και κυρίως αποτελεσματικότητα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πιστός στο δόγμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή ότι η Ελλάδα ανήκει στη Δύση, κατάφερε σε αυτές τις σύνθετες όσο και επικίνδυνες περιόδους να αναπτύξει συμμαχίες και να διευρύνει το ρόλο της χώρας μας, που έχει αναχθεί σε παράγοντα σταθερότητας στην ταραγμένη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Ταυτόχρονα ενισχύθηκε σημαντικά η αμυντική μας θωράκιση με νέα μαχητικά αεροσκάφη, ενώ στη Γαλλία η κατασκευή των φρεγατών υλοποιείται με ρυθμούς ταχύτερους από τα χρονοδιαγράμματα. Η ελληνογαλλική αμυντική συνεργασία, όπως επίσης και η συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, δίνουν πρόσθετες εγγυήσεις ασφάλειας και ειρήνης απέναντι σε κάθε είδους επιβολή.
Ολα αυτά δεν έγιναν με τον αυτόματο πιλότο. Η εικόνα της Ελλάδας διεθνώς έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, ενώ η ανάπτυξη της οικονομίας και η δημοσιονομική σταθερότητα αποτελούν τη βάση για την αμυντική θωράκιση.
Τώρα η χώρα καλείται να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κρίσης στη Μέση Ανατολή, οι αναλυτές εκτιμούν ότι δεν πρόκειται να γίνουν καλύτερα τα πράγματα αν πρώτα δεν επιδεινωθούν, δυστυχώς βρισκόμαστε στην αρχή μιας πολεμικής σύγκρουσης. Κραδασμοί θα υπάρχουν, όμως εάν το πηδάλιο είναι σταθερό και αυτή η δύσκολη περίοδος θα ξεπερασθεί.
Η αριθμητική του Κασσελάκη
Προκαλεί ενδιαφέρον πώς ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, καταφέρνει να δημιουργεί εσωκομματικές εντάσεις μετά από κάθε δημόσια τοποθέτησή του. Μιλώντας στο Κερατσίνι, αφού πρώτα δεσμεύθηκε ότι τους επόμενους μήνες θα έχει γίνει «ξεφτέρι», προκάλεσε την εσωκομματική αντιπολίτευση, λέγοντας ότι μόνο σε μία ημέρα έφερε 500 νέα μέλη μέσω του iSyriza. «Ας πουν και εκείνοι που αμφισβητούν αυτό που χτίζουμε στον ΣΥΡΙΖΑ πότε έφεραν 500 νέα μέλη σε μία ημέρα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κασσελάκης. Το παράδοξο είναι ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προβάλλει ως επιτυχία του την προσέλευση 500 μελών λίγα 24ωρα μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές όπου, σύμφωνα με τους δημοσκόπους, το κόμμα έχασε 5% και βυθίσθηκε στο 12%, από 17% που είχε στις εθνικές εκλογές. Η αριθμητική του Κασσελάκη δεν είναι και τόσο αξιόπιστη.