Χθες, για παράδειγμα, η όντως άκομψη δήλωση του Στέλιου Πέτσα «ότι όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει», κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συζήτησης για την ανάγκη προσωρινής στροφής στη θέρμανση με πετρέλαιο, πυροδότησε έναν καταιγισμό ανακοινώσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με το ένα να συναγωνίζεται σε υπερβολή το άλλο. Φυσικά, οι διευκρινίσεις του αναπλ. υπουργού Εσωτερικών, ο οποίος παραδέχθηκε το άστοχο της φράσης του και εξήγησε ότι έκανε μια σημειολογική ιστορική αναφορά, πέρασαν στο ντούκου.
Στόχος του Μασκ: Τα εργασιακά δικαιώματα
«Η δήλωση αυτή απευθύνεται σε πολίτες που έχουν ήδη χάσει ή περιορίσει το στοιχειώδες δικαίωμα στη θέρμανση εξαιτίας της επιλογής της Ν.Δ. να επιδοτήσει τους κερδοσκόπους και να αφήσει ανεξέλεγκτη την ακρίβεια», απεφάνθη με στόμφο ο Νάσος Ηλιόπουλος. Μόνο που ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ξέχασε να πει ότι ένα από τα αποτελέσματα της περήφανης διαπραγμάτευσης της πρώτης φοράς Αριστερά ήταν η οικονομική χρεοκοπία χιλιάδων πολιτών που, όταν έκλεισαν οι τράπεζες, όχι να πληρώσουν το ρεύμα δεν είχαν, αλλά ούτε τα κοινόχρηστα.
Ας ρίξει μια ματιά ο κ. Ηλιόπουλος στη μελέτη του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας για την «Ενεργειακή κρίση και την ελληνική οικονομία» που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της ΔΕΘ. Αν τη διαβάσει καλά, θα δει ότι το ποσοστό των νοικοκυριών που δεν έχει τη δυνατότητα διατήρησης επαρκούς θέρμανσης στις κατοικίες του κορυφώθηκε στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και το 2014 έφτασε το 32,9% του συνόλου. Δύο χρόνια αργότερα, το 2016, όταν πια ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνούσε, το ποσοστό των νοικοκυριών με ανεξόφλητους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας έπιασε «ταβάνι» φθάνοντας στο 42%! Δηλαδή τέσσερα στα δέκα νοικοκυριά. Είναι η ίδια χρονιά που τα κόκκινα δάνεια είχαν φθάσει σε ιστορικό υψηλό (45,2% τον Μάρτιο του ’16).
Ενα από τα αποτελέσματα της οικονομικής αιμορραγίας των προηγούμενων ετών ήταν ότι πολλά νοικοκυριά δεν ξαναέβαλαν πετρέλαιο και στράφηκαν σε άλλες μορφές ενέργειας που ήταν πιο διαχειρίσιμες σε ατομικό επίπεδο, π.χ. τα κλιματιστικά. Ομως ο πόλεμος του Πούτιν ανέτρεψε όχι μόνο την ελληνική, αλλά την παγκόσμια ενεργειακή ισορροπία. Η ανάγκη εξοικονόμησης ενέργειας και η στροφή στο πετρέλαιο είναι μια έκτακτη προσωρινή συνθήκη που απαιτεί έκτακτα μέτρα, δηλαδή προσαρμογή. Η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά πακέτα ενίσχυσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, με το ποσό μόνο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης να ξεπερνά τα 13,2 δισ. ευρώ για το 2022.