Ειπώθηκαν, όμως, και μεγάλα ψέματα. Οπως η καραμέλα του ΣΥΡΙΖΑ ότι με το νομοσχέδιο αλλοιώνεται ο δημόσιος χαρακτήρας του ΕΣΥ, επειδή δίνεται η δυνατότητα στους γιατρούς του να έχουν και ιδιωτικό ιατρείο ή επειδή θα μπορούν να προκηρύσσονται θέσεις μερικής απασχόλησης. Φυσικά, ο κ. Τσίπρας ξέχασε να πει ότι και επί των ημερών του υπήρχαν γιατροί με μπλοκάκι. Για την ακρίβεια, υπήρχαν από το 2012 και ουδέποτε το κατήργησε. Οπως ξέχασε επίσης να πει για το φιάσκο του οικογενειακού γιατρού και για τις μηδενικές αυξήσεις που έδωσε στους γιατρούς. Μήπως επειδή δεν πρόλαβε; Πάντως, τίποτα δεν είπε και όταν η Μίνα Γκάγκα του υπενθύμισε ότι στο «Σωτηρία», τον Ιούλιο του 2015, είχαν 240 ειδικευόμενους και τον Ιούλιο του 2019 είχαν μειωθεί στους 134…
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Αντ’ αυτού, ο κ. Τσίπρας μίλησε για τον Ανδρέα Παπανδρέου (!) και επανέλαβε τις κατηγορίες για αποτυχημένη διαχείριση της πανδημίας, προσβάλλοντας τους χιλιάδες υγειονομικούς που έδωσαν την ψυχή τους για να φροντίσουν τους ασθενείς. «Ξέρετε πότε αλλοιώνεται ο δημόσιος χαρακτήρας; Ο δημόσιος χαρακτήρας αλλοιώνεται όταν πηγαίνει κάποιος στο νοσοκομείο και αντί για 8 γιατροί που πρέπει να είναι, είναι 5, δεν εξυπηρετείται και χρειάζεται να πάει στην ιδιωτική δομή. Αν οι γιατροί που θα είναι μέσα είναι 8, τότε, με συγχωρείτε, θα ρωτήσει “εσείς είστε με μπλοκάκι;”, “εσείς είστε επικουρικός;”, “εσείς είστε μόνιμος;”, “εσείς είστε πλήρους και αποκλειστικής ή μερικής;”», ήταν η πληρωμένη απάντηση του Θάνου Πλεύρη.
Ετσι είναι. Η αναμόρφωση που επιχειρείται αυτή τη στιγμή έχει ως μοναδικό στόχο την καλύτερη περίθαλψη και φροντίδα του ασθενή. Την καλύτερη οργάνωση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών, όπου στις εφημερίες γίνεται πόλεμος, την αναβάθμιση της ιατρικής εξειδίκευσης, τη μεγαλύτερη ανάπτυξη της τηλεϊατρικής για τις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας. Και, φυσικά, την ενίσχυση των απολαβών των γιατρών με αύξηση 10% στους μισθούς -την πρώτη μετά από δέκα χρόνια-, την προσαύξηση των επιδομάτων και την ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις, ώστε οι γιατροί να θέλουν να παραμείνουν ή να επιστρέψουν στο ΕΣΥ.