Πρώτον, την αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία. Οταν είχε κατατεθεί στη Βουλή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επινόησε ως λόγο μη ψήφισης την υποτιθέμενη εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στην υποσαχάρια ζώνη του Σαχέλ. «Θα είστε υπεύθυνοι για τα φέρετρα των στρατιωτικών που θα έρχονται σκεπασμένα με ελληνική σημαία από την Αφρική», έλεγε ο Τσίπρας, μόνο που πλέον ακόμη και ο γαλλικός στρατός έχει αποσυρθεί από την περιοχή, χωρίς να έχει πάει ούτε ένας Ελληνας φαντάρος. Ωστόσο, η «επαναδιαπραγμάτευση» της Συμφωνίας που παρέχει τη στρατιωτική συνδρομή της Γαλλίας σε περίπτωση εισβολής από τρίτη χώρα, θα σημάνει καθυστέρηση στην κατασκευή και παράδοση των μαχητικών αεροσκαφών και της φρεγάτας, άλλο που δεν θέλουν οι Τούρκοι που βλέπουν τις ισορροπίες ισχύος να αλλάζουν πλήρως.
Δεύτερον, τον «αντεργατικό» νόμο Χατζηδάκη. Ο Τσίπρας που ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα καταγγέλλοντας τη γενιά των 700 ευρώ, ως πρωθυπουργός δημιούργησε τους εργαζομένους των 400 ευρώ, έχει δηλώσει ότι θα καταργήσει το νόμο για τις εργασιακές σχέσεις, γιατί λειτουργεί σε βάρος των εργαζομένων. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής η ανεργία μέσα σε δύο χρόνια έχει μειωθεί κατά 6 μονάδες στο 11,6%, ενώ ο αριθμός των απασχολουμένων αυξήθηκε κατά 350.000 άτομα. Προφανώς ο κ. Τσίπρας είναι δυσαρεστημένος με αυτές τις επιδόσεις και θέλει να επιστρέψουμε στα προηγούμενα επίπεδα ανεργίας.
Τρίτον, τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι ευνοεί τα «μεγάλα συμφέροντα» και προαναγγέλλει επαναδιαπραγμάτευση των κονδυλίων του Ταμείου. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Κομισιόν η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες με την ταχύτερη υλοποίηση των προγραμμάτων, ενώ μόλις την προηγούμενη εβδομάδα η Ε.Ε. άναψε το πράσινο φως για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης ύψους 3,6 δισεκατομμυρίων, όταν οι καταστροφολόγοι του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριζαν ότι οι Βρυξέλλες δεν θα ενέκριναν τη χορήγηση των κονδυλίων.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Τέταρτον, την ελάχιστη βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να επιστρέψουμε στο καθεστώς της ελάχιστης προσπάθειας για είσοδο στα πανεπιστήμια, αναπολεί την εισαγωγή φοιτητών σε ΑΕΙ με βαθμό 2 στα 20, για να «ενδυναμωθεί» περαιτέρω το «ρωμαλέο» σπουδαστικό κίνημα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη καθιέρωσε την ελάχιστη βάση εισαγωγής και ταυτόχρονα υπερδιπλασίασε τις θέσεις της δωρεάν επαγγελματικής εκπαίδευσης, ώστε όσοι δεν μπορούν να περάσουν τις πύλες των ΑΕΙ, να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε σχολές με προσανατολισμό πιο κοντά στα προσόντα τους.
Πέμπτον, το νομοσχέδιο για το ΕΣΥ. Χθες ο Τσίπρας από τη Βουλή κατήγγειλε την «ιδιωτικοποίηση» του ΕΣΥ και υποσχέθηκε ότι θα μπει στο «ντουλάπι της Ιστορίας». Ως πρωθυπουργός δεν έδωσε ούτε ευρώ αύξηση στους εργαζομένους του ΕΣΥ, με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο χορηγούνται αυξήσεις 10% στους νοσοκομειακούς γιατρούς και θεσπίζονται κίνητρα για επιπλέον απολαβές.
Μάλλον για όλα αυτά που υπόσχεται ο Τσίπρας ότι θα «ξηλώσει», οι πολίτες θα δώσουν νέα θητεία στην τωρινή κυβέρνηση. Κανείς δεν θέλει την οπισθοδρόμηση και την ακύρωση μεταρρυθμίσεων που ήδη έχουν αποδώσει καρπούς στην αγορά εργασίας, την παιδεία και την οικονομία.