Τον Φεβρουάριο οι Αμερικανοί κατέρριψαν ένα κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι και ύστερα οι στρατιωτικοί τόνοι ανέβηκαν επικίνδυνα στην Ταϊβάν.
Ομως όση αντιπαλότητα κι αν υπάρχει στους «Βig 2» σε θέματα εμπορίου, τεχνολογίας, γεωπολιτικού ελέγχου, άλλο τόσο είναι καταδικασμένοι να συνυπάρξουν σε έναν μεταβαλλόμενο, πολυπολικό κόσμο. Που ολοφάνερα βολεύει τον έναν, αλλά δυσκολεύει τον άλλον να προσαρμοστεί…
«Είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε το διάλογο και την επικοινωνία με τις ΗΠΑ σε όλα τα επίπεδα», τόνισε χθες στο φόρουμ του Bloomberg στη Σιγκαπούρη ο Κινέζος αντιπρόεδρος, Χαν Ζενγκ, προσθέτοντας ότι υπάρχουν «θετικά σημάδια» από τις πρόσφατες επισκέψεις Αμερικανών υπουργών και επιχειρηματιών στο Πεκίνο (Αντονι Μπλίνκεν, Τζάνετ Γέλεν, Ελον Μασκ κ.ά.). Συνέχισε λέγοντας ότι «πρέπει να προωθήσουμε την αμοιβαία επωφελή συνεργασία, να διαχειριστούμε σωστά τις διαφορές μας και να ανταποκριθούμε από κοινού στις παγκόσμιες προκλήσεις». Αμήν! Τα λόγια του έχουν τη σοφία του Κομφούκιου, όπως η πρόσφατη επισήμανση του Σι Τζινπίνγκ ότι από τις σινοαμερικανικές σχέσεις «εξαρτάται το μέλλον της ανθρωπότητας». Ο Κινέζος πρόεδρος είναι της γνώμης ότι «ο κόσμος είναι αρκετά μεγάλος ώστε οι δύο χώρες να αναπτυχθούν και να ευημερήσουν ταυτόχρονα».
Μένει ώσπου να φύγει…
Στην Κίνα οι περισσότεροι δείχνουν να το πιστεύουν, στην Ουάσιγκτον όχι. Οι ΗΠΑ είχαν μάθει να κυριαρχούν ανενόχλητες τα τελευταία 30 χρόνια και οτιδήποτε μοιραστεί θα είναι από «δικό τους» κομμάτι. Τελευταία, ο Σι απείχε από αρκετές διεθνείς συνόδους, κι αν δεν εμφανιστεί στο Σαν Φρανσίσκο, θα είναι κακό σημάδι.
Αλλωστε, δεν τον περιμένει με ανοιχτές αγκάλες μόνο ο Μπάιντεν, αλλά και δεκάδες Αμερικανοί επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Κίνα.