Ωστόσο, τα ευρήματα των τελευταίων ερευνών προκαλούν προβληματισμό στο Μαξίμου και αυτό είναι θετικό στοιχείο προκειμένου να αντιμετωπισθούν αρρυθμίες και προβλήματα.
Σύμφωνα με την Opinion για το Action24, η Ν.Δ. βρίσκεται στο 34,4%, κερδίζοντας μισή μονάδα σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση τον Φεβρουάριο, έναντι 13,4% του ΣΥΡΙΖΑ, που πέρασε ξανά στη δεύτερη θέση, και 12,5% του ΠΑΣΟΚ.
Αντιθέτως, σύμφωνα με τη Metron Analysis για το MEGA, η Ν.Δ. στην εκτίμηση ψήφου λαμβάνει 31,4%, σημειώνοντας πτώση 5 μονάδων, έναντι 15,1% του ΣΥΡΙΖΑ και 13% του ΠΑΣΟΚ. Σημειώνουμε ότι στην αντίστοιχη έρευνα του Φεβρουαρίου το ΠΑΣΟΚ είχε 14,9% και ο ΣΥΡΙΖΑ 13,3%, δηλαδή υπήρξε εσωτερική «ανακατανομή» ψηφοφόρων του χώρου, που ανέτρεψε τη θέση των κομμάτων.
Η Ν.Δ. έχασε πέντε μονάδες χωρίς να υπάρχουν κέρδη για ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, ωφελημένα εμφανίζονται κόμματα δεξιότερα από το κυβερνών, όπως η Ελληνική Λύση, που εκτιμήθηκε στο 9,7% από 8%, αλλά και το ΚΚΕ, που υπολογίζεται στο 10,1% από 8,7%.
Αυτά, όμως, που χτυπούν ως και «καμπάνες» για το κυβερνών κόμμα είναι τα ποιοτικά στοιχεία της δημοσκόπησης. Το 88% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι δεν έχει γίνει πρόοδος στην απόδοση των ευθυνών. Αυτό σημαίνει ότι η Εξεταστική Επιτροπή απέτυχε να δώσει απαντήσεις και ότι η κυβέρνηση δεν αντιμετώπισε εγκαίρως και πειστικά τους ισχυρισμούς περί «συγκάλυψης» και τις κορόνες λαϊκισμού από την ακραία αντιπολίτευση.
Το δίμηνο της φωτιάς
Το 72% έχει αρνητικές εντυπώσεις από την κυβέρνηση για το θέμα του πληθωρισμού και μόλις το 13% θετικές, που σημαίνει ότι και ένα σημαντικό τμήμα ψηφοφόρων της Ν.Δ. δεν είναι ικανοποιημένο από τις εξελίξεις στο μέτωπο της ακρίβειας.
Αντίστοιχα τα ευρήματα και για την εγκληματικότητα. Το 77% έχει αρνητική άποψη για τις επιδόσεις της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση του προβλήματος και μόνο το 10% θετική.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η κοινωνία είναι εκνευρισμένη από το ζήτημα της ακρίβειας, που εδώ και πολλούς μήνες ροκανίζει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, ενώ στα προβλήματα της καθημερινότητας, όπως είναι και η εγκληματικότητα, προστίθεται η δυσαρέσκεια για τους χειρισμούς γύρω από το ζήτημα των Τεμπών.
Πώς πρέπει να αντιμετωπισθεί η κατάσταση; Με ρεαλισμό και δουλειά. Η Ν.Δ. βρίσκεται στα ηνία της χώρας σχεδόν 5 χρόνια και η φθορά είναι φυσιολογική, όταν μάλιστα το διακύβευμα της κάλπης στις 9 Ιουνίου δεν είναι το αύριο της χώρας ή της κυβέρνησης. Σε όλη την Ευρώπη θα δούμε «πράγματα και θαύματα» το βράδυ των ευρωεκλογών, για αυτό δεν χρειάζεται πανικός.
Ομως η κυβέρνηση πρέπει να προβληματισθεί από τις δημοσκοπήσεις, να δει ότι ένα τμήμα πολιτών που την έχει στηρίξει επανειλημμένως εκφράζει δυσαρέσκεια γιατί αισθάνεται ότι δεν ακούγεται ή δεν βλέπει λύσεις στα προβλήματά του. Η οικονομία, ευτυχώς, εξακολουθεί και αναπτύσσεται, αλλά η ακρίβεια επιμένει, επομένως απαιτούνται διαρκώς έλεγχοι και κυρίως αποτελέσματα.
Ο πρωθυπουργός γνωρίζει τις συνθήκες του προεκλογικού αγώνα και δεν έχει ανοίξει ακόμα τα χαρτιά του. Το «μέρισμα» της ανάπτυξης πρέπει να περάσει στην πραγματική οικονομία και αυτό θα φανεί το επόμενο διάστημα.