ΔΕΝ «τρελάθηκε» ξαφνικά σχεδόν το 70%-80% των πολιτών και θεωρεί πως υπάρχει συγκάλυψη. Ειδικά όταν αυτό δεν συνάδει με τη γενικότερη εικόνα της κυβέρνησης στις δημοσκοπήσεις, όπου στα περισσότερα θέματα η σχετική ή η συντριπτική πλειοψηφία στηρίζει τις κυβερνητικές πολιτικές.
ΑΡΑ, αυτό σημαίνει πως έχουν γίνει λάθος χειρισμοί. Πραγματικοί ή επικοινωνιακοί. Μπορεί να έπρεπε η κυβέρνηση να ήταν «ανοικτή» σε πιθανή διερεύνηση ποινικών ευθυνών του Κ. Καραμανλή; Μπορεί να μη διαχειρίστηκε σωστά τη διαδικασία της Εξεταστικής Επιτροπής; Μπορεί η κυβέρνηση να μην απάντησε με τα σωστά επιχειρήματα και το σωστό τρόπο σε όσα αποκαλύπτονται; Σίγουρα κάτι έχει γίνει λάθος. Και η κυβέρνηση οφείλει να διορθώσει τα όποια λάθη της.
ΟΣΟΝ αφορά στη Δικαιοσύνη, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η δικαστική έρευνα βαίνει προς ολοκλήρωση. Η δίκη θα αρχίσει έως το καλοκαίρι ή το πολύ έως το φθινόπωρο. Για μια τόσο μεγάλη υπόθεση, ο χρόνος που έχει τρέξει η Δικαιοσύνη είναι ικανοποιητικός. Αξίζει να λάβει κανείς υπ’ όψιν ότι ήδη υπάρχουν 35 κατηγορούμενοι.
ΤΩΡΑ, όσον αφορά τις πραγματογνωμοσύνες και τις θεωρίες για «μπάζωμα», για έξτρα βαγόνια, για άγνωστη καύσιμη ύλη στο εμπορικό τρένο, κάποια πράγματα είναι ξεκάθαρο πως δεν στέκουν, ενώ κάποια άλλα πρέπει να διερευνηθούν σε βάθος. Και όποια στοιχεία έχουν προκύψει να δοθούν στη Δικαιοσύνη, ώστε να αποδειχθεί τι από αυτά ισχύει και τι όχι.
Το δίμηνο της φωτιάς
ΥΠΑΡΧΕΙ, όμως, και ένα τρίτο επίπεδο, που αφορά στο πώς χειρίζεται η αντιπολίτευση το ζήτημα της τραγωδίας των Τεμπών. Εδώ, ο λαϊκισμός περισσεύει. Ας βγουν τα κόμματα και να πουν ξεκάθαρα είναι υπέρ της κατάργησης του νόμου περί ευθύνης υπουργών; Ας το προτείνουν στην επερχόμενη συνταγματική αναθεώρηση.
ΔΕΝ γίνεται, όμως, να κουνούν το δάχτυλο κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που για μια ακόμη φορά υπόσχεται φαντασιακές λύσεις. Οπως θα έσκιζαν τα Μνημόνια σε μια μέρα, έτσι τώρα ισχυρίζονται πως θα έβγαζαν και δικαστικές αποφάσεις fast track. Οταν οι ίδιοι δεν διερεύνησαν καν τις ευθύνες πολιτικών προσώπων για την τραγωδία στο Μάτι. Οταν έχουν στην ηγετική ομάδα του κόμματος τον Νίκο Παππά, που έχει καταδικαστεί με 13-0 από το ειδικό δικαστήριο. Οταν κραύγαζαν για «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους» στην υπόθεση Νοβάρτις και τώρα, μετά από χρόνια, βγήκε ο Αλέξης Τσίπρας και είπε ότι «υπήρξαν ατυχείς χειρισμοί». Οταν εργαλειοποιούν κάθε τι, για να κάνουν αντιπολίτευση.
ΒΕΒΑΙΑ, το τι κάνει η κυβέρνηση και το τι η αντιπολίτευση θα κριθεί από τους πολίτες. Υπάρχει, όμως, κάτι πολύ πιο σοβαρό. Η κοινωνία απαιτεί αυτή τη φορά «να φτάσει το μαχαίρι στο κόκαλο». Απαιτεί να αποδοθεί δικαιοσύνη για την τραγωδία που συγκλόνισε όλη την Ελλάδα. Να αποδοθεί δικαιοσύνη για τη μνήμη των 57 συμπολιτών μας, που τόσο άδικα έχασαν τη ζωή τους. Και σε αυτό το πεδίο πρωταγωνίστρια είναι η Δικαιοσύνη.
ΜΟΝΟ που δεν πρέπει να ξεχνάμε κάτι. Απαιτείται και υπομονή. Δικαστικές αποφάσεις σε μια ημέρα βγαίνουν σε ολοκληρωτικά καθεστώτα και όχι σε δημοκρατίες.