Ο πρωθυπουργός, ανακοινώνοντας χθες το πρωί το πλαίσιο μέτρων κατά της ακρίβειας, έστειλε μήνυμα πως κεντρικός στόχος της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση της οικογένειας.
Την προηγούμενη εβδομάδα σημειώναμε ότι το δημογραφικό αποτελεί το μεγαλύτερο οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα της χώρας και απαιτούνται δράσεις πριν πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες πρέπει να λαμβάνουν υπ’ όψιν και τη διάσταση του δημογραφικού, ειδάλλως οι επόμενες γενιές θα βρεθούν μπροστά σε μεγάλα αδιέξοδα, και δεν μιλάμε μόνο για το ασφαλιστικό ή την αγορά εργασίας, αλλά για εθνικό ζήτημα.
Η πάταξη της αισχροκέρδειας στο βρεφικό γάλα και η μείωση των τιμών σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, όπως είναι τα απορρυπαντικά, οι πάνες για τα μωρά και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, αποτελούν τη βάση για να υπάρξει ανάχωμα στην ακρίβεια που πλήττει τη μέση οικογένεια και ιδίως τα νέα ζευγάρια.
Η μάχη πρέπει να είναι διαρκής, η Επιτροπή Ανταγωνισμού, που πρόσφατα εξέδωσε τη μελέτη για το βρεφικό γάλα, από την οποία προέκυψε ότι στη χώρα μας το συγκεκριμένο προϊόν πωλείται σε τιμές υψηλότερες έως και 213% σε σχέση με τη Σουηδία, πρέπει να ασχοληθεί με όλους τους κλάδους όπου η ψαλίδα με την υπόλοιπη Ευρώπη είναι μεγάλη και αδικαιολόγητη. Τα ευρήματα της μελέτης κινητοποίησαν μέσα ενημέρωσης (ο «Ελεύθερος Τύπος» έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με το θέμα) και τελικώς οδήγησαν την κυβέρνηση στη λήψη μέτρων για τη μείωση των τιμών. Το ίδιο πρέπει να γίνει με προϊόντα που κατά κανόνα διακινούνται από πολυεθνικές εταιρίες και η διαμόρφωση των τιμών τους κρύβει ολιγοπωλιακά χαρακτηριστικά.
Ο πληθωρισμός της απληστίας πρέπει να παταχθεί, η Ελλάδα, που διαθέτει χαμηλότερα εισοδήματα σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη, δεν γίνεται να έχει ακριβότερες τιμές για τα ίδια προϊόντα.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Η στήριξη της οικογένειας είναι εθνική προτεραιότητα. Ο πρωθυπουργός δήλωσε χθες ότι η κυβέρνηση θέσπισε από το 2019 εφάπαξ βοήθημα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται, ώστε να καλυφθούν τα πρώτα έξοδα, ενώ νομοθέτησε την αύξηση του αφορολόγητου ορίου κατά 1.000 ευρώ για κάθε τέκνο και την επέκταση της άδειας μητρότητας. Χρειάζονται και άλλα μέτρα, η εθνική πολιτική για το δημογραφικό απαιτεί παρεμβάσεις σε πρόνοια, αγορά εργασίας και γενναιότερες φορολογικές παρεμβάσεις.
Σημαντικό το γεγονός ότι για πρώτη φορά γίνεται παρέμβαση προκειμένου να υπάρξουν καθαρές τιμές από το χωράφι στο ράφι. Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, οι προμηθευτές θα υποχρεωθούν να πωλούν νωπά λαχανικά και κρέατα στο λιανεμπόριο στις πραγματικές τιμές, ενώ θα επιτρέπεται η έκδοση πιστωτικών τιμολογίων ύψους έως 3% για επιστροφές προϊόντων. Πρόκειται για την πρώτη δέσμη μέτρων ώστε να υπάρξει διαφάνεια στον καθορισμό των τιμών χωρίς πλασματικές πωλήσεις από παραγωγούς προς μεσάζοντες σε βάρος των τελικών καταναλωτών.
Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να παρέμβει για το θέμα της ακρίβειας την ίδια ημέρα που μίλησε για το ζήτημα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών. Ο γάμος μπορεί να σηκώνει θόρυβο στα κοινωνικά δίκτυα, όμως αυτό που πρωτίστως απασχολεί τους πολίτες είναι οι τιμές που αντικρίζουν στα σούπερ μάρκετ.
Γιατί όλα είναι ζήτημα προτεραιοτήτων.