Η προσεκτική δημιουργική ασάφεια της δήλωσης του Κ. Καραμανλή δεν επιτρέπει σε κανέναν να βγάλει ένα συμπέρασμα για το οποίο να αισθάνεται ασφαλής. Πόσο μάλλον να στοιχηματίσει τι πραγματικά εννοεί και τι θα κάνει, παραμένοντας στην πολιτική ζωή της χώρας. Γι’ αυτό ίσως έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον οι «ερμηνείες» που δίδουν διάφορες πλευρές.
Το Μ. Μαξίμου υπογραμμίζει, μέσω της ανακοίνωσης του Κ. Μητσοτάκη, το εξής στοιχείο: «(…) Γι’ αυτό και είμαι σίγουρος, ότι απ’ όπου και αν βρίσκεται, θα συνεχίσει να αφιερώνει όλες του τις δυνάμεις για το καλό της Ελλάδας και της μεγάλης μας παράταξης». Δηλαδή, ότι ο Κ. Καραμανλής παραμένει συστρατευμένος για την εκλογική νίκη της Ν.Δ.
Η Κουμουνδούρου προτίμησε τη σιωπή αποφεύγοντας να πάρει θέση. Ούτως ή άλλως τον είχε κάνει «σημαία» της από το καλοκαίρι, όταν ο Κ. Καραμανλής άσκησε σκληρή κριτική για τις παρακολουθήσεις. Θεωρώντας τον ως «σύμμαχο» στο «μείζον θέμα της εκτροπής» και αποσταθεροποιητικό παράγοντα για τη μεταλλαγμένη Ν.Δ. του Κ. Μητσοτάκη. Αυτό που ορθώς απέφυγε να πει ο ΣΥΡΙΖΑ, ανέλαβαν να το πουν τα αντηχεία του. Π.χ. το «Ντοκουμέντο» έγραψε ότι «δίνει σήμα αποχής από το κόμμα του Κ. Μητσοτάκη, αλλά μένει σημαιοφόρος της παράταξης». Ενώ η «ΕΦΣΥΝ», αφού χαρακτηρίζει τον Κ. Καραμανλή ως «το μεγαλύτερο πολιτικό κεφάλαιο στον αστικό πολιτικό χώρο», επισημαίνει σε άρθρο της ότι «κάνουν λάθος όσοι νομίζουν πως ο Καραμανλής αποσύρεται από την πολιτική».
Αυτό το άρθρο-προσέγγιση βρήκε πάρα πολύ ενδιαφέρον-και το έκανε «θέμα» το site της «Δημοκρατίας», η θέση της οποίας, εδώ και πολύ καιρό, είναι πολύ δυσδιάκριτη από τις θέσεις που υιοθετεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Χωρίς να κατακεραυνωθεί κανείς από έκπληξη, στην ίδια ακριβώς περπατησιά βάδισε ο αυτόκλητος, αλλά αποκηρυγμένος, ερμηνευτής της σιωπής, αλλά και των λόγων του Κ. Καραμανλή, ο Ευ. Αντώναρος. Ο οποίος αν δεν γνώριζε κανείς περί ποιου πρόκειται, θα νόμιζε ότι είναι κάποιος επαγγελματίας προπαγανδιστής του ΣΥΡΙΖΑ και παλιός προσωπικός θαυμαστής των ηγετικών ικανοτήτων του Α. Τσίπρα.
Κοντός ψαλμός αλληλούια για το ποια απ’ αυτές τις ερμηνείες εκφράζει πιο αυθεντικά το «χρησμό» του πρώην πρωθυπουργού και αρχηγού της Ν.Δ. Οι κάλπες είναι ήδη κοντά και ο χρόνος που απομένει λίγος.
Υπάρχει όμως κάτι το οποίο βγάζει μάτι, μη επιδεχόμενο ερμηνειών: Οι περισσότερες «ερμηνείες» δεν έχουν την ευφυία που είχε η δήλωση του Κ. Καραμανλή. Δεν κρύβουν δηλαδή, ότι αυτό στο οποίο προσδοκούν είναι μέρος της «Καραμανλικής βάσης» της Ν.Δ. να απέχει από τις πρώτες εκλογές, στέλνοντας «μήνυμα» στον Κ. Μητσοτάκη και τη «μεταλλαγμένη Ν.Δ.» του.
ΑΙΧΜΗ
ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΚΙ ΟΜΩΣ ΑΛΗΘΙΝΟ!
Οι «λεπτομέρειες» (αν και όλες στη διάθεσή μου) δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία. Το γεγονός όμως σοκάρει και αποκαλύπτοντας ποιοι εκπαιδευτικοί αρνούνται την αξιολόγησή τους.
Kινεζική απόβαση στην πίσω αυλή του Τραμπ
Ο φυσιολογικός θάνατος ενός σπουδαίου ανθρώπου ήταν η αφορμή για κάποιον, ο οποίος εκτίμησε τη διαδρομή και την αγάπη του εκλιπόντος για τους μαθητές και τη γνώση, να θελήσει να κάνει μια δωρεά στη μνήμη του, σε ένα επαρχιακό Γυμνάσιο. Σκέφτηκε τι θα ήταν πιο χρήσιμο και κατέληξε ότι ένα σετ διαδραστικού πίνακα και προτζέκτορα θα ήταν ό,τι πιο χρήσιμο για ένα επαρχιακό Γυμνάσιο. Η προσφορά του δωρητή εγκρίθηκε και από το διευθυντή του Γυμνασίου, μέχρι που εμφανίστηκε η καθηγήτρια Πληροφορικής -παρακαλώ!- του σχολείου, η οποία είπε -ούτε λίγο ούτε πολύ- έλα μωρέ τώρα, όχι διαδραστικό πίνακα, …έχουμε και δεν τον χρησιμοποιούμε «γιατί είναι δύσκολος»!
Οπως έμαθα κάποιοι εκ των παρισταμένων καθηγητών εξέφρασαν την έκπληξή τους, όχι μόνο για τη στάση της συναδέλφου τους, αλλά και γιατί… έμαθαν ότι το σχολείο τους διέθετε διαδραστικό πίνακα, αλλά ήταν πεταμένος σε κάποια αποθήκη, γιατί μια καθηγήτρια Πληροφορικής τον θεωρούσε «δύσκολο» στη χρήση του…
Τέτοιοι καθηγητές και μάλιστα Πληροφορικής -αυτό δεν μπορώ να το χωνέψω!- οι οποίοι στις μέρες μας δυσκολεύονται να χρησιμοποιήσουν υπολογιστή ή έναν διαδραστικό πίνακα ή έναν προτζέκτορα, είναι δυνατόν να μάθουν τα παιδιά να το κάνουν;
Ούτε μια στο εκατομμύριο. Γι’ αυτό και η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών είναι εκ των ων ουκ άνευ. Η στέρηση μισθού, όπως λέει το υπουργείο Παιδείας, για όποιους δεν συμμετέχουν στην «ατομική αξιολόγηση που είναι υποχρεωτική», είναι μια κύρωση. Αλλά η αξιολόγηση, που είναι προϋπόθεση για ένα σύγχρονο και στοιχειωδώς επαρκές σχολείο ή θα προχωρήσει αποφασιστικά ή θα οδηγήσει στο πουθενά…
Ο «από μηχανής θεός» Σαμαράς
Υπό το φως της αποφασιστικότητας ερμηνεύεται κι ένα άλλο πρόσφατο γεγονός. Πληροφορίες ήθελαν τον Κ. Καραμανλή να μην είναι πρόθυμος να πάει στη Βουλή και να καταψηφίσει την πρόταση μομφής που είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς πώ θα ερμηνευόταν και τι αντιδράσεις θα μπορούσε να πυροδοτήσει ενδεχόμενη αποχή ενός πρώην πρωθυπουργού και αρχηγού του κόμματος από μια ψηφοφορία, στην οποία η ψήφος είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Τη λύση, όπως λένε οι πληροφορίες, την έδωσε ο Α. Σαμαράς. Ο επίσης πρώην πρωθυπουργός και αρχηγός του κόμματος, φαίνεται πως έπεισε τον Κ. Καραμανλή να τηρήσουν την ίδια στάση: Να μην πάνε στη Βουλή, αλλά να ψηφίσουν υπερ του κόμματος με επιστολική ψήφο. Οπερ και εγένετο. Και ουσιαστικά μάλλον καθυστέρησε μια αποφασισμένη κίνηση του Κ. Καραμανλή…
Οι πληροφορίες θέλουν τον Α. Σαμαρά να κατέβαλε προσπάθεια να μεταπείσει τον Κ. Καραμανλή και τώρα, όταν έγινε γνωστό ότι ανιψιός του ιδρυτή της Ν.Δ. είχε αποφασίσει να τελειώσει την «κοινοβουλευτική δράση» του, μόλις λίγες εβδομάδες πριν από τις κρίσιμες εκλογές της απλής αναλογικής. Αυτή τη φορά, όπως φαίνεται, ο σταθερός Μεσσήνιος δεν κατάφερε να πείσει τον σταθερό -σε άλλη κατεύθυνση- Σερραίο…
ΑΠΟΡΙΑ-1
Πώς γίνεται εκεί στο ΜέΡΑ25 να λένε ότι το γεγονός πως η Σ. Σακοράφα βράβευσε τον Μπέο, δεν αναιρεί ότι ο Μπέος είναι «τραμπούκος και φασίστας»;
ΑΠΟΡΙΑ-2
Οι δύο «κόκκινες γραμμές» που έθεσε ο Α. Τσίπρας στον Α. Μπλίνκεν, περιλαμβάνουν τον «ηγετικό ρόλο» της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή;
ΑΠΟΡΙΑ-3
Πώς μπορεί να σταθεί κυβέρνηση, έχοντας απέναντί της Μπιμπίλα, Ζαραλίκο, Μπισμπίκη και Τσανακλίδου